Hovedinnhold

Rødt lys for grønn kraft

Regjeringen skaffet seg selv en ekstra utfordring da Norge i forrige uke brøt forhandlingene med Sverige om en felles norsk-svensk sertifikatordning for miljøvennlig energiproduksjon. De rød-grønne har nå en stor jobb å gjøre hvis de fortsatt vil kalle seg en grønn regjering.
- HINDRER KRISE: Olje- og energiminister Odd ROger Enoksen (Sp) mener gasskraftverker er nødvendig for å hindre kraftkrise i Midt-Norge. Foto: Reuters
- HINDRER KRISE: Olje- og energiminister Odd ROger Enoksen (Sp) mener gasskraftverker er nødvendig for å hindre kraftkrise i Midt-Norge. Foto: Reuters

Sverige har svært gode erfaringer med sine grønne sertifikater. Sertifikatene fungerer som en langsiktig og forutsigbar støtteordning for miljøvennlig energi, ved at kraftprodusentene pålegges å kjøpe den fornybare energien og selge den videre til forbrukere. I Soria Moria-erklæringen lovet regjeringen å innføre en ordning som gir en kraftig satsing på fornybar energi, og nevnte spesielt et «pliktig, grønt sertifikatmarked for fornybar energi». Dette har vært et av de mest håndfaste miljøløftene regjeringen har gitt, og det er derfor ikke rart at miljøbevegelsen er skuffet.

Ifølge olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) brøt Norge forhandlingene fordi kostnadene for norske forbrukere ville bli urimelig store i forhold til gevinsten. Han har lovet å komme med en alternativ plan, med minst like god effekt, i løpet av bare noen uker.

Det ser vi frem til med stor spenning og en viss skepsis. Det er forventet at Enoksen vil foreslå en kraftig økning i tilskuddene til det statlige energispareorganet Enova, som i fjor brukte 250 millioner kroner i direkte investeringsstøtte til vindkraftanlegg. Selskapet har som mål å bidra med 12 TWh strøm og strømsparing (10 prosent av dagens samlede strømforbruk) innen 2010. Det er vel og bra. Men for utbyggerne vil dette likevel være en dårligere løsning. Tilskuddene vil være uforutsigbare og avhengig av skiftende regjeringers velvilje.

Selv om vi i fjor endte som nettoeksportør av kraft, går utviklingen mot at vi må importere stadig mer forurensende og dyr kraft. Det er en situasjon regjeringen snarest bør få oss ut av - både av hensyn til miljøet, forbrukerne og næringslivet. Vi har alle forutsetninger for å være selvforsynte med fornybar, ren energi - det står først og fremst på den politiske viljen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks