Hovedinnhold

Røde Kors: - Det offentlige svikter unge som sliter

Myndighetene refses

VENNSKAPSKAFÉ: Klara Marie Glosli (14, t.h.) lager kaffe sammen med Hannah Singueo (18) og Simen Mailund Svendsen (17) på Café Condio, Røde Kors' ungdomssenter på Majorstuen. Hvert år er 23.000 ungdommer innom senteret for nye vennskap, leksehjelp og kopp kakao med krem. Foto: HELLE GANNESTAD
VENNSKAPSKAFÉ: Klara Marie Glosli (14, t.h.) lager kaffe sammen med Hannah Singueo (18) og Simen Mailund Svendsen (17) på Café Condio, Røde Kors' ungdomssenter på Majorstuen. Hvert år er 23.000 ungdommer innom senteret for nye vennskap, leksehjelp og kopp kakao med krem. Foto: HELLE GANNESTAD
(VG Nett) Én av tre unge er ensomme. Det offentlige gjør ikke nok for unges psykiske helse, mener Røde Kors.

UNG HELSE

 • Hver tredje gutt og jente i Norge mellom 8-19 år føler seg ensomme ofte eller av og til. Dette tilsvarer 180.000 barn og unge.
 • Hos den øvrige befolkningen er en av fire ensomme.
 • Folkehelseinstituttet anslår at mellom 15 og 20 prosent av alle barn og unge i Norge har nedsatt funksjon som følge av psykiske vansker.
 • Andelen unge med psykiske plager øker.
 • Andelen unge mellom 16 og 22 år som rapporterer om psykiske plager har økt fra ni til 16 prosent mellom 1998 og 2008, ifølge SSB.
  Kilder: Røde Kors/Ipsos MMI, Folkehelseinstituttet, SSB
  FRA RAPPORTEN
 • «Du er liksom bare på utsida og så finner de andre på ting uten deg.»
 • «Jeg søkte om å ikke komme i klasse med noen av jentene fra barneskolen på ungdomsskolen.»
 • «Det er ikke den beste følelsen å vite at du alltid må bli satt inn i en gruppe av læreren.»
 • «Jeg har vært mobbet og alt sånn i løpet av de siste årene, for at folk syns jeg er rund da.. Det føles, ja, det er det som er å si om den saken.»
  Kilde: Utdrag fra rapporten «Tett på unge» der åtte ungdommer i alderen 16-21 er intervjuet av en forsker fra forskningsinstitutte Nova på oppdrag fra Røde Kors.

- Terskelen for å bli akseptert blir høyere. Flest merkeklær, den fineste ferien, være mest perfekt, få flest «likes» på profilbildet på Facebook, være mest populær.

Det forteller Klara Marie Glosli (14).

Det økende presset er et tema blant flere hun treffer som barista på Café Condio ved ungdomsklubben til Røde Kors på Majorstuen i Oslo. Med flere hundre venner i sosiale medier, er det vel ingen som sitter alene fredag kveld?

180.000 ensomme

Virkeligheten er en annen. I dag er omkring 180.000 barn og unge ensomme, ifølge Folkehelseinstituttet. Flere av dem utvikler psykiske lidelser som depresjon og angst, og andelen unge med psykiske diagnoser har nesten doblet seg siden slutten av 90-tallet, viser tall fra SSB.

Røde Kors er bekymret for de unges helse og refser myndighetene for å vende ryggen til unge som sliter. Sommerstengt og stor kommunal variasjon hjelper ikke.

- Det offentlige gjør ikke nok for å forebygge den store utbredelsen av ensomhet og psykiske plager blant barn og unge. De siste fem årene har innsatsen i form av miljøarbeid, forebygging og helsetjenester blitt redusert, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i Norge.

Mobbing

Onsdag legger Røde Kors rapporten «Tett på unge» på debattbordet til politikerne under Arendalsuka - der unges psykiske helse står på agendaen.

I rapporten forteller ungdom om utfrysing, ensomhet, spiseforstyrrelser og mobbing.

14-år gamle Glosli vet hva de det innebærer å være ensom. Da hun gikk på barneskolen, var hun sjenert og vegret seg for å ta kontakt med andre.

- I et friminutt satt jeg stille for å teste hvem som egentlig ville finne på noe med meg. Den eneste som kom bort var en venn av broren min - for å spørre om det gikk bra, forteller Glosli.

Hun ble eldre og mer selvsikker. I dag har 14-åringen gode venner som ikke setter antall «likes» høyest.

FOR DÅRLIGE: Sven Mollekleiv, president i Røde Kors, mener det offentlige er alt for dårlig på offentlige tilbud for ungdom. Yasir Islam (34), leder ved Café Condio, spiller biljard med Klara Marie Glosli (14) og Mahin Sheikh (15). Majorstua. Foto: FOTO: HELLE GANNESTAD/VG
FOR DÅRLIGE: Sven Mollekleiv, president i Røde Kors, mener det offentlige er alt for dårlig på offentlige tilbud for ungdom. Yasir Islam (34), leder ved Café Condio, spiller biljard med Klara Marie Glosli (14) og Mahin Sheikh (15). Majorstua. Foto: FOTO: HELLE GANNESTAD/VG

- 26 prosent flere

Kjell Erik Øie (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, går ikke med på at det psykiske helsetilbudet til unge har blitt nedfaset.

- Aldri før har så mange barn og unge fått hjelp. Fra 2005-2011 har 26 prosent flere fått behandling og neste år skal vi bruke 180 millioner kroner på skolehelsetjenesten og helsestasjonene, sier Øie.

Helsedepartementet tror ikke at flere sliter psykisk, men at flere oppdages. Øie roser de ideelle aktørene for innsatsen på grasrota.

DETTE KREVER RØDE KORS:

Røde Kors vil ha på plass en ny nasjonal forebyggingsplan der økte øremerkede midler til kommunene skal gå til:

1. Flere rådgivere, lærere og ungdomsklubbledere som har tid til en prat, også etter kontortid.

2. Flere lavterskelsteder å gå til med sine bekymringer, som skolepsykologer, helsesøstre.

3. Mer informasjon om hvor man kan henvende seg med problemer.

4. Flere åpne, inkluderende og gratis fritidstilbud for alle.

5. Mer plass til psykisk helse i skoleundervisningen.

6. Bedre opplæring for lærere i psykisk helse.

Kilde: Røde Kors' høringsinnspill til Folkehelsemeldingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks