Hovedinnhold

Robin om sin situasjon: - Forferdelig

TUNGT: Robin Helmersen inntok selv vitneboksen under rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Scanpix
TUNGT: Robin Helmersen inntok selv vitneboksen under rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Scanpix
OSLO TINGRETT (VG Nett) Robin A. Vedvik Helmersen (25) beskriver situasjonen sin etter at han fikk en isklump i hodet med ett ord: Forferdelig.

For bare et halvt år siden kommuniserte Robin A. Vedvik Helmersen ved å blunke med øynene. Nå har han med egne ord forklart seg om hva som skjedde da han 16. mars 2010 fikk et isras i hodet på Frogner i Oslo.

Helmersen sitter i rullestol og har problemer med å snakke, men svarte klart og tydelig på dommerens spørsmål. Han sa at han ikke husket noe av ulykken.

- Det er forferdelig, sa han om situasjonen han er i nå.

Helmersen ble tydelig sliten, og det var ikke mange spørsmålene han svarte på, men det kom frem at han har en drøm om å studere idrett og at han er opptatt av data og fotball. Blant annet forklarte han at hans favorittlag er Manchester United og Vålerenga.

VGTV: Se den sterke dokumentaren om Robins vei tilbake

- Dumt at ingen tar ansvar

Bistandsadvokat Christian Lundin fikk først ordet og forklarte at han ønsket at retten skulle treffe Robin og se hvem isblokken rammet.

- Husker du noe av selve ulykken? spurte Lundin.

- Nei, svarte han med hes stemme.

Inntil for noen måneder siden kunne han bare kommunisere med øynene. Nå har han trent seg opp til å snakke, men setningene er svært korte - ofte kun ett ord. Retten fikk imidlertid høre klart og tydelig hans svar på bistandsadvokat Christian Lundins spørsmål.

- Hvordan opplever du situasjonen, at ingen tar ansvar for dette?

- Det er veldig dumt, svarte Robin.

- Vil studere idrett

Bistandsadvokaten fikk også stilt noen spørsmål rundt fremtidsplanene.

- Hvordan ser du på fremtiden? spurte Lundin.

- Studere idrett, svarte Robin.

- Du har ingen gangfunksjon, hvordan opplever du det?

- Det er veldig dumt.

- Andre interesser?

- Data og fotball.

- Hvilke lag heier du på?

- Manchester United og Vålerenga.

Etter dette orket ikke Robin svare på flere spørsmål, og tok igjen plass på tilhørerbenken.

Gårdeier tiltalt

På tiltalebenken sitter gårdeier Kenneth Sandvold og broren Willy Sandvold som er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse etter ulykken 16. mars 2010.

Tiltalte Kenneth og Willy Sandvold og boligselskapet har ved to anledninger forsøkt å komme til et forlik før rettssaken starter. Forsvarer Cato Schøitz fortalte om tilbud om å påta seg en foretaksstraff mot at påtalemyndigheten frafalt det personlige strafferettslige ansvaret.

- Vi har prøvd å unngå at saken kom i retten. Det er ingen tvil om at skadelidte skal ha penger, sa Schøitz i sitt innledningsforedrag.

- Ensidig pressedekning

Schøitz fremhevet at han mente pressedekningen i saken var svært ensidig, og at det ikke hadde kommet frem hva Sandvold hadde gjort for å sikre bygget mot takras.

Forsvareren mente de kunne bevise at Sandvold og selskapet ikke hadde handlet uaktsomt. Han påpekte at kravet for bevis er lavere i sivile erstatningssaker enn i straffesaker.

- Selv om det ikke er bevis for uaktsomhet i straffesaken, kan de likevel bli erstatningspliktige i den sivile delen av saken, sa Schøitz.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks