Hovedinnhold

Robin har trent opp taleevnen til rettssaken

OSLO TINGRETT (VG Nett) Før jul kommuniserte Robin A. Vedvik Helmersen (25) bare ved å blunke med øynene. Nå skal han forklare med egne ord for retten hva som skjedde da han fikk et isras i hodet.

Nå sitter Robin A. Vedvik Helmersen i Oslo tingrett i en rullestol ved siden av sin familie som sitter på tilhørerbenken.

Tiltalte Kenneth Sandvold kom inn med sin forsvarer foran seg. Sandvold hilste først på Robins foreldre og så på Robin, som satt i rullestol.

16. mars 2010 ble Robin A. Vedvik Helmersens liv forandret. Han var på vei for å treffe kjæresten sin da han fikk et isras i hodet på Frogner i Oslo.

Rettssaken i Oslo tingrett startet i dag. VG Nett følger saken.

DOKUMENT: Se Robins kamp tilbake

Saken fortsetter under bildet

I RETTEN: Robin A. Vedvik Helmersen (til høyre) sitter sammen med sin mor Rita Helmersen, faren Rune Vedvik, broren Thomas Helmersen Vedvik og kjæresten Mari Myhre på tilhørerbenken. Foto: Scanpix
I RETTEN: Robin A. Vedvik Helmersen (til høyre) sitter sammen med sin mor Rita Helmersen, faren Rune Vedvik, broren Thomas Helmersen Vedvik og kjæresten Mari Myhre på tilhørerbenken. Foto: Scanpix


Mye trening

I fem måneder svevde Robin mellom liv og død. Etter 14 inngrep i hodet fikk familien i fjor sommer vite at han kom til å overleve. For et år siden kunne bare bevege to fingre, nå er målet å kunne gå i løpet av sommeren. I dag møter han i retten.
VGTV: Faren: Det er viktig for Robin å få forklare seg

Med egne ord skal 25-åringen, som før jul kommuniserte ved å blunke med øynene, fortelle retten om hvordan han har det nå. Dette har han lært seg gjennom intens rehabilitering og omfattende trening med logoped.

- Robin har nok et behov for å formidle hvordan han har opplevd dette og hvordan han har det nå. Nå kan det være slik at Robin ikke greier å formidle dette verbalt, som han skulle ønske. Men det er viktig for Robin. Han har gitt uttrykk for at han ønsker å være tilstede og at han ønsker å forklare seg. Det har han vært helt tydelig på, sier Robins far Rune Vedvik til VG Nett.

Før saken startet virket han klar for å forklare seg og han snakket med sin familie.

På tiltalebenken sitter gårdeier Kenneth Sandvold og broren Willy Sandvold som er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse etter ulykken 16.mars 2010.

De erklærte seg ikke skyldig da de fikk opplest tiltalebeslutningen.

VGTV: Robins bror: Humøret hans har vært på topp

Les også: Robins første steg alene etter isblokk-dramaet

- Ikke grunnlag for straffansvar

Sandvold fastholder at rutiner og forsikring og rydding av tak er overholdt, og at det ikke er grunnlag for straffansvar.
Kenneth Sandvolds forsvarer Espen Skjerven ved Schjødt understreker at saken er tragisk.

- Vi har sympati for Robin og hans familie. Den foreliggende situasjonen skyldes at statsadvokaten ønsker å kjøre dette som en prinsippsak, siden det er tatt ut en alvorlig tiltale mot vår klient på personlig grunnlag, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks