Hovedinnhold

Ring bonden og klag!

Landbruksminister Lars Sponheim (V) vil at bøndene skal stå frem med navn, bilde og telefonnummer på kjøttpakningene og grønnsakene du kjøper.
- Produsentene skal stå øye til øye med forbrukerne. Jeg vil ha en ny type bønder som sier at «dette har jeg lagd, og jeg er stolt av det». Bøndene må bli mer frimodige, sier Sponheim til VG.

Landbruksministeren foreslår nå å innføre en slik merkingsordning etter svensk modell for alle grønnsaker og rene kjøttprodukter produsert i Norge.

Frivillig ordning

Han vil ha slutt på at norske bønder gjemmer seg bak dårlig håndverk.

- Forbrukerne skal kunne ringe bonden for å ha klageadgang, få vite hvordan produksjonen på gården påvirker miljøet, hvilke sprøytemidler som er brukt, og om det virkelig er lammekjøtt man har kjøpt, og ikke en voksen sau.

Dette vil styrke tillitsforholdet mellom bonde og forbruker, sier Sponheim.

Merkeordningen skal i utgangspunktet være frivillig, slik den er i Sverige. Sponheim vil se på om den skal bli pålagt hvis bøndene og butikkene viser liten vilje.

Utreder kostnader

- Jeg oppfordrer Rimi-Hagen og alle andre kjøpmenn til å ta inn slike varer. Hvis de ikke gjør det, må forbrukerne bruke makten sin til å kreve varene, sier Sponheim.

Landbruksministeren tror forbrukerne er villige til å betale litt mer for slike produkter.

- Jeg mener det er betalingsvilje blant forbrukere for å få dokumentasjon på hvor varene er produsert. Man skal vite hva man spiser. Jeg håper også at forbrukerne finner «sin» produsent, og blir kjent med historien bak produksjonen og gården, sier Sponheim.

Hvor mye en slik ordning koster, utreder departementet nå.

- Jeg tror ikke kostnadene blir høye, for mye av informasjonen ligger i produksjonsleddene allerede. Jeg ser for meg at kostnader blir delt mellom bonde, forbruker og butikk, sier Sponheim.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks