Hovedinnhold

Riksrevisjonen: - Store feil i likningene

FEIL: Riksrevisor Jørgen Kosmo presenterte torsdag en rapport som viser at det er store feil i likningene som leveres til skattemyndighetene. Foto:
FEIL: Riksrevisor Jørgen Kosmo presenterte torsdag en rapport som viser at det er store feil i likningene som leveres til skattemyndighetene. Foto:
Både Skatteetatens kontroll av grunnlagsdata og oppfølging av selvangivelser er for dårlige, mener Riksrevisjonen.

Skatteetaten bør forsterke sin kontroll av grunnlagsdata og i større grad gjøre egne undersøkelser av arbeidsgiverne, både for å sikre statens inntekter og skattebetalernes rettssikkerhet, ifølge en rapport som Riksrevisjonen la fram torsdag.

- Ordningen med forhåndsutfylt selvangivelse, som omfatter stadig flere opplysninger, og innføringen av leveringsfritak gjør at kontrollen med grunnlagsdata har blitt enda viktigere for å sikre korrekt ligning, heter det i Riksrevisjonens uttalelse.

Undersøkelsen omfatter årene 2006, 2007 og 2008. I rapporten kommer det fram at kontrollene viser at folk tjener mer enn de oppgir. I 2008 medførte kontroller av selvangivelsene til lønnstakere og pensjonister, samt næringsdrivende og selskaper, at den alminnelige inntekten ble oppjustert med 10,5 milliarder kroner.

- Dette viser etter Riksrevisjonens vurdering at skatteetatens kontroll av selvangivelsene er viktig både for statens inntekter og for den enkelte skattyter, ifølge rapporten.

Finansdepartementet mener skatteetatens egne undersøkelser viser at kvaliteten på grunndataene er meget god og at manglende kontroll neppe medfører tap av betydning for staten. Departementet påpeker også i rapporten at skatteyterne har selvstendig ansvar for å kontrollere opplysningene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks