Hovedinnhold

Rev huset til rasoffer uten å spørre først

I VANNET: Huset til Kyrre Oddleif Lyngdal ble feid på sjøen av de store jordmassene. Selv havnet han på sykehus. Foto: Scanpix/Mattis Sandblad
I VANNET: Huset til Kyrre Oddleif Lyngdal ble feid på sjøen av de store jordmassene. Selv havnet han på sykehus. Foto: Scanpix/Mattis Sandblad
(VG Nett) Lyngen kommune startet rivingen av huset til Kyrre Oddleif Lyngdal (61), uten at han fikk hente ut sine siste eiendeler.

Lyngdal fikk livet sitt snudd på hodet da huset hans - med eieren inni - fredag ble feid på sjøen av et kvikkleireskred.

Les også:Kyrre (61): - Jeg trodde det var dynamitt

61-åringen kom fra den dramatiske hendelsen uten alvorlige skader, men fikk tirsdag et nytt sjokk, ifølge Nordlys. Da oppdaget han at kommunen hadde hevet huset hans og begynt rivingen, uten at de hadde kontaktet ham i forkant.

Lyngdal mener at dette er et overtramp.

- De respekterer ikke andres eiendom. Det er visst ikke så farlig å sparke en mann som ligger nede, sier han til VG Nett.

- Fikk kjeft

Det var Lyngdals sønn og svigerdatter som tilfeldigvis oppdaget at rivingsarbeidet var i gang. Familien forsøkte da å få stoppet arbeidet, uten hell.

- Svigerdatteren min fikk fryktelig kjeft fordi hun blandet seg inn, sier Lyngdal.

Les også:Ulovlig byggearbeid kan ha forårsaket skredet i Lyngen

Kommunen ville angivelig ikke utsette rivingen, selv om det kun var for én natt.

- Jeg foreslo at de kunne begynne morgenen etter, men fikk beskjed om at de hadde dårlig tid. Kommunen hadde leid inn et firma til å gjøre jobben, så om de skulle ha stoppet arbeidet måtte jeg ha betalt for vakthold og leie av gravemaskinen, sier han.

Vurderer sak

Han ville gjerne være med på hevingen og rivingen fordi han håpet at ting med affeksjonsverdi ikke hadde forsvunnet i raset.

- Hele livet mitt ligger i den skraphaugen. Jeg hadde blant annet en myntsamling, PC og en kniv broren min inngraverte før han døde av kreft, sier han.

Alle disse tingene er nå borte, etter at halve huset med alt innboet ble liggende allment tilgjengelig over natten. Etter å ha fått sjokkbeskjeden oppsøkte Lyngdal selv hjemstedet for første gang etter ulykken.

- Jeg dro dit med søsteren og svigerbroren min, og da var ungene alt i full gang med å lete. Svigerbroren min fant et fotoalbum og barnebarnet mitt fant en klokke jeg kjøpte i Canada i 1979, sier han.

Les også:- Takk for at du reddet livet mitt!

- Vi kunne ventet

Lyngdal har nå kontaktet jurist og vurderer å gå til sak mot kommunen.

Talsmann for kommunen, rådmann Leif Lintho, sier at kommunen tar selvkritikk for at de ikke ventet med å fjerne huset.

- Vi kunne ventet med å fjerne huset. Jeg ser det nå i ettertid.

- Hvorfor kunne dere ikke vente?

- Vi ønsket å rydde opp i området. Det lå en masse vrakrester i vannkanten og fløt som vi ønsket å få fjernet.

- Hvorfor tok dere ikke kontakt med ham i forkant?

- Det blir feil av meg å svare på det. Jeg var ikke selv med på å ta den avgjørelsen.

- Lyngdal vurderer å gå til sak mot dere. Hva tenker du om dette?

- Det har jeg ingen tanker om.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks