Hovedinnhold

Etterforskerne mener Jensen varslet Cappelen om hasj-avsløring med kode-SMS

<p>NEKTER: Korrupsjons- og narkosiktede Eirik Jensen (57) har siden mai sagt nei til nye avhør med Spesialenheten for politisaker.<br/></p>

NEKTER: Korrupsjons- og narkosiktede Eirik Jensen (57) har siden mai sagt nei til nye avhør med Spesialenheten for politisaker.

Foto: Simen Grytøyr, VG
Politiet hadde akkurat tatt en hasjtransport. Nå mener etterforskerne at Eirik Jensen (57) varslet Gjermund Cappelen (48) med kodet tekstmelding og beskjeden: 300 kilo hasj i grøfta.

Denne saken handler om:

Tips oss

Jensen-siktelsen

**Siden høsten 2013 etterforsket politiet en hasjliga i Bærum. Nettverket ble sirklet inn med spaning og kommunikasjonskontroll.

**I løpet av etterforskningen dukket stadig navnet til politilederen Eirik Jensen (57) opp.

**19. desember 2013 ble lederen for narkoligaen, Gjermund Cappelen (48), pågrepet.

**Cappelen fortalte om sin tette kontakt med Jensen, og hevdet politilederen hadde sikret hasjtransportene hans ved å dele taushetsbelagt informasjon.

**24. februar 2014 ble Jensen pågrepet. Han er siktet for grov korrupsjon og grov narkokriminalitet.

**Jensen nekter straffskyld og avviser at han har gjort noe straffbart.

**Politilederen ble løslatt fra varetekt i mai 2014. Spesialenheten regner med å bli ferdige med hovedtyngden av etterforskningen i løpet av våren.

Spesialenheten for politisaker mener meldingen er skrevet på et mystisk kodespråk som kun politilederen og hasjbaronen ville forstå.

I meldingen vises det til tallet 300, det som skal være to kodeord for hasj og at dette var gått «i grøfta», får VG opplyst.

Spesialenheten mener meldingen skal bety at 300 kilo med hasj er avslørt.

Cappelen har forklart seg om flere tekstmeldinger før politiet fant dem på de mange mobiltelefonene hans.

Disse forklaringene skal stemme overens med de tekniske funnene etterforskerne senere har gjort.

Spesialenheten mener Jensen har gitt taushetsbelagt informasjon til en av landets største narkokriminelle i bytte mot penger og tjenester.

Kobles til 2011-beslag

Det kom som et sjokk da den profilerte politilederen ble arrestert, siktet for grov korrupsjon og for medvirkning til omfattende hasjsmugling. 57-åringen har hele tiden bedyret sin uskyld.

LES DEN SPENNENDE HISTORIEN PÅ VG+:
Politiets wonderboy tatt av sine egne

Meldingen om at noe hadde gått «i grøfta», skal kobles til et beslag av flere hundre kilo hasj som politiet gjorde på Østlandet i 2011.

Kort tid etter beslaget, skal meldingen ha blitt sendt fra Jensen – som hadde høyeste klarering og tilgang til alt av politiets datasystemer – til hasjbaronen fra Bærum.

I samme tidsperiode som politiet gjorde beslaget, skal Cappelen ha ventet på et av sine hasjpartier fra Nederland, Spania eller Danmark.

Hasjbaronens parti skal imidlertid ha kommet trygt frem, uten å bli oppdaget av politiet og tollere.

Spesialenhetens teori skal være at Jensen trodde det var Cappelens parti som var beslaglagt, mens det i realiteten var andre hasjsmuglere som ble avslørt, får VG opplyst.

Jensen-forsvarere: Ingen kommentar

VG har presentert innholdet i denne artikkelen for Jensens forsvarere, Arild Holden og John Christian Elden.

De ønsker ikke å gi noen kommentar fordi de ikke har hatt tid nok til å sette seg inn i den svært omfattende saken, som de overtok for kun én uke siden.

Artikkelen fortsetter under bildet

<p>VIL IKKE KOMMENTERE: Advokatene Arild Holden og John Christian Elden er politilederen Eirik Jensens nye forsvarere. Her fra en rettssak i 2009.</p><p><br/></p>

VIL IKKE KOMMENTERE: Advokatene Arild Holden og John Christian Elden er politilederen Eirik Jensens nye forsvarere. Her fra en rettssak i 2009.


Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Heller ikke etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten ønsker ikke å kommentere den aktuelle tekstmeldingen.

Politilederen ble pågrepet i garasjeanlegget ved Politihuset på Grønland for snart ett år siden.

Om morgenen 24. februar i fjor ble han arrestert og satt i varetekt. Han ble sittende fengslet frem til 30. mai i fjor, og fremsto som svært nedbrutt da han slapp ut av Kongsvinger fengsel.

Spesialenheten mente da det ikke lenger var fare for bevisforspillelse.

Sikret flere hundre SMS-er

Siden dag én i etterforskningen har SMS-kontakten mellom de to mennene vært svært sentralt i saken.

Cappelen skal ha hatt én «hvit» mobiltelefon som ble brukt til vanlige samtaler. I tillegg er det beslaglagt flere «svarte» mobiltelefoner som skal ha blitt brukt når det hadde med hasj å gjøre.

Artikkelen fortsetter under bildet

<p>SNAKKER: Gjermund Cappelen (48) har blitt jevnlig avhørt av Spesialenheten for politisaker. Senest i forrige uke var han i et nytt avhør.<br/></p>

SNAKKER: Gjermund Cappelen (48) har blitt jevnlig avhørt av Spesialenheten for politisaker. Senest i forrige uke var han i et nytt avhør.

Foto: Privat

Fra disse har Spesialenheten sikret SMS-kontakt som går flere år tilbake. Flere hundre meldinger mellom de to blir etterforsket og analysert.

De fleste av meldingene skal være skrevet i et kodespråk og blir beskrevet som umulig å tolke for utenforstående.

TV 2 har tidligere skrevet at uttrykkene «Solen skinner» og «Arbeiderne er på plass» går igjen i flere meldinger.

Helt frem til nå har Cappelen i avhør blitt bedt om å dekode og forklare enkeltmeldinger mellom ham og politilederen.

Spesialenheten mener det er mistenkelig mye SMS-kontakt mellom hasjsmugleren og politilederen rundt tidspunkter for angivelige innførsler.

For etterforskerne har det vært avgjørende å finne informasjon om smugling av hasj som de kan kontrollere i ettertid.

Etterforskerne: Kobler SMS-er til hasjbeslag

VG har tidligere skrevet at Cappelen i avhør har forklart seg om tre partier, én på 1990-tallet og to på 2000-tallet, som skal ha blitt stoppet av tollere eller politi.

SMS-kontakt og eventuell aktivitet i politiets datasystemer rundt tidspunktene for disse har vært av stor interesse for Spesialenheten.

VG kjenner til at etterforskerne har bitt seg merke i flere tekstmeldinger Jensen skal ha sendt etter 19. desember 2013 – dagen Cappelen ble pågrepet.

Disse meldingene blir satt i sammenheng med den finurlige aksjonen politiets spanere gjennomførte mot et av Cappelens hasjlagre på Oslo vest.

Natt til 18. desember fjernet spanerne over 110 kilo med hasj fra lageret. Dette skal ha blitt gjort for å se hva slags kontakt som ville oppstå, blant annet mellom Cappelen og Jensen, får VG opplyst.

Nekter nye avhør

Jensen nekter å gå i nye avhør med Spesialenheten. Han har ikke vært i avhør siden i fjor vår, og har kun forklart seg om en brøkdel av SMS-kontakten.

Oslo tingrett skrev i en fengslingskjennelse i fjor at det var bemerkelsesverdig at politilederen ikke kunne forklare kodene i meldingene.

Retten mente også det var påfallende at 57-åringen hadde kvittet seg med en mobiltelefon han hadde brukt i kommunikasjonen med hasjbaronen.

I forrige uke ble det kjent at Asker og Bærum politidistrikt har ferdigstilt etterforskningen av Cappelen og tre andre menn.

De fire er siktet for oppbevaring og salg av om lag 880 kilo hasj på Østlandet, og statsadvokaten vil nå vurdere om det politiet har avslørt holder til tiltale.

Statsadvokaten har allerede holdt av en sal i Asker og Bærum tingrett i september og oktober for en eventuell hovedforhandling.

Etterforskningen som tar for seg hasjsmuglingen til Norge er ikke ferdig. VG skrev i desember at Cappelen og Jensen knyttes til innførsel av 1,2 tonn hasj.

Bærumsmannen er siktet for selve smuglingen, noe han har erkjent. Politilederen er siktet for å ha medvirket til smuglingen. Begge er i tillegg siktet for grov korrupsjon.

Om siktelsene mot politilederen ender i en tiltale, vil trolig ikke bli klart før en gang neste år.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks