Hovedinnhold

Går til full krig mot konkurrentene:

Reitan politianmelder 120 butikker

Coop: Gedigent PR-stunt fra Reitan

<p>POLITI, POLITI: Administrerende direktør Ole Robert Reitan i Rema 1000 går til frontalangrep på sine konkurrenter i dag og tropper opp hos politiet for å anmelde dem.</p>

POLITI, POLITI: Administrerende direktør Ole Robert Reitan i Rema 1000 går til frontalangrep på sine konkurrenter i dag og tropper opp hos politiet for å anmelde dem.

Foto: Jørgen Braastad, VG
Rema-sjef Ole Robert Reitan anmelder 120 butikker fordi han mener de holder ulovlig åpent på søndager.

Denne saken handler om:

Reitan drar til Sentrum politistasjon i Oslo klokken 1300 i dag, med en haug med anmeldelser.

– Vi finner oss ikke lenger i at vår største konkurrent, NorgesGruppen, som toger mot en markedsandel på 50 prosent, bryter loven og holder butikker søndagsåpne, mens vi følger loven og holder stengt, sier Reitan til VG.

Banker på hos politiet i hele landet

Samtidig banker en rekke av hans kjøpmenn på hos lokale politistasjoner rundt omkring i landet, hvor de leverer liknende anmeldelser.

Samlet anmelder REMA 1000 120 butikker til konkurrentene NorgesGruppen, Coop og Bunnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred.

Reitan skriver i en pressemelding at de mener nærmere en tredjedel av NorgesGruppens søndagsåpne butikker holder åpent i strid med loven.

Les også: Derfor smaker ølen annerledes for kvinner

– Dagens regelverk håndheves ikke – og for de som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sier han.

Regjeringen signaliserte før jul at de ikke vil fremme krav om generell åpning for søndagsåpne butikker, men Frp vil fortsatt ha det.

Den elleville priskrigen: Skrur ned prisene igjen

Brustad-bua

Brustad-bua er et uttrykk som oppstod etter at Arbeiderparti-regjeringen ved daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad i 1997 la frem forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider, som medførte at salg av daglig- og kiosk-varer ikke var omfattet av åpningstidsbegrensingene som fulgte av loven, så lenge utsalgsstedene var under 100 kvadratmeter (150 kvadratmeter for bensinstasjoner). Disse små butikkene fikk kallenavnet «Brustad-bu».

Loven skulle erstatte lov 26. april 1985 nr. 20 om åpningstider for utsalgssteder, [1] som hadde et unntak fra åpningstidsbegrensningene for blant annet kiosker, bensinstasjoner og salg av blomster og planter, men definerte ikke «kiosk» og regulerte ikke utsalgsstedenes størrelse.

I den nye åpningstidloven av 1998 ble det bestemt at utsalgssteder kunne holde åpnet fra 06.00 til 21.00 på hverdager unntatt lørdager, og frem til kl. 18.00 på lørdager. På søndager skulle butikkene holde stengt. Unntatt fra disse åpningstidsbegrensningene var utsalgssteder som i det vesentlige solgte kiosk- eller dagligvarer, og som hadde en samlet salgsflate som ikke oversteg 100 kvadratmeter (150 kvadratmeter for bensinstasjoner).

Åpningstidloven av 1998 ble opphevet 1. april 2003, slik at det ikke er begrensninger på butikkers åpningstider på hverdager, men bestemmelsene om åpningstider på helligdager ble flyttet til lov om helligdager og helligdagsfred.

Det har på Stortinget også etter dette blitt fremmet flere forslag om endringer i og også fullstendig avskaffelse av loven, men forslagene har blitt nedstemt.

Kilde: Wikipedia.

Salgsareal

Han fremholder at anmeldelsene i hovedsak gjelder brudd på § 5 som omhandler salgsareal. Loven viser til at utsalgssteder som i det vesentlige selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter, kan holde åpent på søndager.

– Butikkene REMA 1000 har anmeldt tjener gode penger på å plassere varer i vindfang og deler av butikken som ikke omfatter lovlig kvadratmeter. Resultatet er at faktisk salgsareal i mange tilfeller kan være opp mot det dobbelte. Enkelte butikker velger også å holde hele butikken åpen eller henter varer til kunder fra avstengte områder.

– Kan du forklare hvordan dette gjøre i praksis?

– I hovedsak dreier det seg om ordinære butikker på mange hundre kvadratmeter, som holder til på andre siden av gaten av våre søndagsstengte butikker. De har opprettet en ordning hvor de holder åpent i en liten del av butikken, på 100 kvadratmeter.

– Det er lov?

– Intensjonen med Brustadbua var at det var den lille lokale kjøpmannen på hjørnet som skulle få holde åpent. Men poenget er ikke det, men at vi kan påvise at disse 120 butikkene ikke holder seg innenfor 100 kvadratmeter, men bruker mer. I enkeltbutikker har vi funnet plakater hvor kundene anmodes om ikke å bruke resten av butikken: Det skjer i stor grad.

Han sier det i hovedsak dreier seg om NorgesGruppens Kiwi-butikker, og Joker.

Aktuelt: Heftig motstand mot søndagsåpent

– Ulempe for de lovlydige

– Dagens situasjon er helt klart til ulempe for de som faktisk retter seg etter loven - og ikke minst for kundene som forledes til å tro at de aktuelle butikkene faktisk har rett til å holde åpent på søndager, sier Reitan.

Han angriper deres største konkurrent, NorgesGruppen, som har profilert seg som motstander av søndagsåpne butikker.

Reitan trekker frem at NorgesGruppen har 350 butikker som holder søndagsåpent.

– NorgesGruppen snakker som de er imot søndagsåpent, men opererer som de er for. Dette er dobbeltmoral. For en aktør som dominerer søndagsmarkedet, er det helt klart lønnsomt å utnytte regelverket, sier Ole Robert Reitan.

Les også: Se KrF-lederen søndagshandle

Bygge om butikker

Han sier det må være likhet for loven.

– Personlig skulle jeg gjerne sett at vi hadde «søndagsfred». Men sannheten er at vi har søndagsåpne butikker i dag – der regelverket ikke håndheves. Omsetningen øker på søndag fordi flere handler på søndag, og flere butikker åpner. Derfor må vi nå vurdere om vi skal bygge om flere av våre butikker etter det gamle regelverket. Vi kan ikke vente på politiske beslutninger lenger. Det tar for lang tid, sier Reitan.

Priskrig: Se hvordan Kiwi la feller for pristester

Kompromiss

Som et kompromiss foreslår REMA 1000 nå en løsning der man kan kreve at en søndagsåpen butikk har egen adresse – med egen varelevering.

– På denne måten blir det lettere å håndheve dagens regelverk med 100 kvm salgsareal – uten mulighet til utnyttelse av regelverk, utvide salgsareal og utydelige retningslinjer og arbeidstider for ansatte. Dette er en løsning som kanskje kan være med på å bevare søndagsfreden, sier Reitan.

Aktuelt: Priskrig på frukt og grønt

– Det kompromisset gjør at vanlige butikker ikke kan dele opp butikken i en stor og en mindre del?

– Ja, vi ønsker at Brustadbuene skal være reelle.

REMA 1000 har også anmeldt fire Coop-butikker og 21 butikker i Bunnpriskjeden for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred.

NorgesGruppen

Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i NorgesGruppen, avviser anklagene.

– Vi mener vi praktiserer dagens lovverk. Vi må vurdere anmeldelsene og se om det er noe vi kan kritiseres for. Hvis det skulle vise seg å være kritikkverdige forhold, må vi rette på det, sier Roskifte.

– Pr-stunt

– Vi er opptatt av å forholde oss til regelverket og skal undersøke omstendighetene rundt de fire butikkene våre som er anmeldt. Når det er sagt vil jeg legge til at dette ser ut som et gedigent PR-stunt fra Reitan, hvor han desperat forsøker å få til en oppmyking som gjør at alle butikkene kan holde åpent på søndager, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

– Papirene i orden

Bunnpris-sjef Christian Lykke sier de tar anmeldelsene med stor ro.

– Vi er vant til å bli politianmeldt, selv om avsenderen denne gangen er litt annen enn vanlig: Det er som regel menighetsråd som anmelder oss. Vi får kikke på disse anmeldelsene men jeg er temmelig sikker på at det vil vise seg at vi også denne gangen har papirene i orden. Vi har målebrev hengende i hver butikk, laget av uavhengige instanser, sier Lykke.

Reitan får LO-støtte

– Vi mener anmeldelsene fra Reitan viser at det nå haster at regjeringen setter ned et utvalg hvor partene er representert og som kan ta en skikkelig gjennomgang av regelverket. Eventuelle regelendringer må være kunnskaps- og faktabasert. Både "nå"-situasjon, erfaringer fra siste årene, og framtidsutsikter må vurderes, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i LO-forbundet Handel og Kontor.

– Reitans innspill om egen adresse for Brustadbuene er et interessant innspill som bør sees på i forbindelse med et slikt arbeid. Regjeringen må forholde seg til det faktum at det ikke er noe flertall i Norge for å ødelegge og fjerne/rasere annerledesdagen, sier hun.

.

Les også: Derfor blir maten dyrere i 2016

Reitan får også NHO-støtte

Sjefen for NHO Handel, Bjørn Næss, er enig med Reitan.

– Nå er det dessverre slik at en lang rekke dagligvarebutikker bryter loven om helligdagsfred. Dette gjelder særlig § 5 som sterkt begrenser salgsarealet på søndager. Dette er urettferdig for de butikkene som lojalt følger loven og som ikke får konkurrere på like vilkår, sier Næss.

– Mange butikker benytter langt mer areal enn det som er lovlig og utnytter andre måter å omgå dagens lover på. Omfanget av omgåelsene medfører også at forbrukerne kan tro at det nå er "fritt frem", sier han.

Han sier de er glad for at generell søndagsåpning er langt i skuffen.

–  NHO Handel roser regjeringen for at forslaget om endring av lov om helligdagsfred er lagt i skuffen. Varehandelen er svært bekymret for en utvikling med langt flere uproduktive timer i butikkene. Men nå er det viktig å sørge for at dagens lovverk overholdes, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks