Hovedinnhold

- Regjeringen sultefôrer kriminalomsorgen

STREIKET: Geir Bjørkli i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund mener norske fengsler og friomsorgen er underbemannet og underfinasiert. Foto: Scanpix
STREIKET: Geir Bjørkli i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund mener norske fengsler og friomsorgen er underbemannet og underfinasiert. Foto: Scanpix
I to timer fredag var det streik i alle landets fengsler. De ansatte gikk til politisk streik mot regjeringens budsjettforslag for 2010.

- Regjeringen sultefôrer kriminalomsorgen. Fengslene og friomsorgen er underbemannet og underfinansiert, sier leder Geir Bjørkli i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund.

Ansatte i landets 50 fengsler la ned arbeidet mellom klokken 12 og 14 fredag.

- Det har vært full oppslutning om streiken, sier Bjørkli til NTB.

De innsatte satt innelåst på cellene sine mens streiken varte.

Store forventninger

Bjørkli sier at forventningene til budsjettet for neste år var store.

- Vi hadde grunn til å ha store forventninger på grunn av det regjeringen har uttalt om hva de vil med kriminalomsorgen. Men budsjettet for 2010 viser at det blir med fagre ord og løfter, sier Bjørkli.

Han viser til at mange fengsler har store problemer med å få budsjettene til å rekke til.

- Ved flere fengsler er det innkjøps- og ansettelsestopp. Noen av fengslene er i økonomisk krise. Dette er veldig alvorlig, sier Bjørkli.

Færre studenter

Forbundslederen viser også til at hver fjerde ansatte i fengslene er en ufaglært student eller vikar.

- Vi mener at opptaket av nye studenter må økes til 250, mens i budsjettforslaget skjæres tallet ned fra 200 til 150. Det er helt katastrofalt, sier Bjørkli.

I en kommentar til streiken tidligere denne uka påpekte statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet at kriminalomsorgen de siste årene har hatt ekstraordinært høye opptak, og at de nå er justert ned.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks