Hovedinnhold

Rapport: Kvinner gjør mest husarbeid, likestilling øker skilsmisserisiko

OPPVASK: Deler dere på husarbeidet i hjemmet? Da øker sjansen for skilsmisse, viser ny rapport. Foto: SCANPIX
OPPVASK: Deler dere på husarbeidet i hjemmet? Da øker sjansen for skilsmisse, viser ny rapport. Foto: SCANPIX
Deler man på gulvvask, klesvask og middagslaging øker risikoen for skilsmisse.

Den knusende konklusjonen kommer fram i en omfattende rapport Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) la frem i dag.

15.000 personer i parforhold er intervjuet i rapporten som slår fast at:

**Når mannen gjør like mye husarbeid som kvinnen er sannsynligheten for å bli skilt over de neste fire årene 50 prosent høyere enn når kvinner på tradisjonelt vis gjør mest.

**Når mannen gjør mer husarbeid enn kvinnen, er det 78 prosent større risiko for skilsmisse enn når kvinnen gjør mest.

Det vanligste i norske hjem er nemlig at kvinnen gjør mer husarbeid enn mannen. Hele 7 av 10 kvinner gjør mer eller mest husarbeid i parforhold.

Hvordan fordeler dere husarbeidet hjemme?Fortell her!

Overraskende funn

FAKSIMILE: Les mer om denne saken i dagens utgave av VG papir.
FAKSIMILE: Les mer om denne saken i dagens utgave av VG papir.

- Vi kan ikke utelukke at det handler om forutsigbare og avklarte roller hjemme. I mer likestilte hjem, hvor oppgavene deles, er det kanskje lettere å legge merke til partnerens manglende innsats. Hvis rollene er mindre avklarte, setter man mer pris på når partneren tar i et tak, sier forskeren bak rapporten, Thomas Hansen i NOVA, til VG.

Hansen innrømmer at funnet var blant de mest overraskende i den omfattende kartleggingen av likestilling.

- Jeg tror dette hovedsakelig handler om verdier og holdninger, at par er tradisjonelle, både når det gjelder arbeidsfordeling og viktigheten av å bevare ekteskapet, sier han.

1 av 10 kvinner har vurdert å gjøre slutt på forholdet siste år. Den overordnede tendensen er at jo mer av husarbeidet man selv gjør, dess vanligere er det å ha vurdert å gjøre slutt på forholdet, ifølge rapporten.

LES MER OM DENNE SAKEN I DAGENS VG + OG VG PAPIR!

- Gnisten danket ut

Psykolog og parterapeut Sissel Gran mener at husarbeid, barn og jobbprioriteringer fra begges side ofte kan ha skylden i at samlivet blir et praktisk prosjekt, og at man dermed mister gleden i forholdet.

- Det er veldig få som elsker husarbeid, og de harde kampene om hvem som skal seg av det i et travelt liv, kan ta noe av skylden for at samlivet blir surt. Det moderne liv er ikke akkurat på parti med lidenskap og romantikk, og gnisten kan fort bli danket ut av forhandlinger om hvem som skal gjøre hva når, sier Gran.

- Jeg er absolutt for likestilling, men det er ikke sikkert det er så rosenrødt. Tradisjonelle par har det gjerne lettere, der han har forsørgerrollen og hun har husarbeidsrollen. For hvis begge er fornøyde, beundrer de hverandres ulikheter og roller, de konkurrerer ikke så hardt og blir ikke så skuffet, legger hun til.

Kvinner gjør mest

Rapporten viser også at blant kvinner som gjør klart mest av omsorgsoppgaver, er 56 prosent tilfreds med delingen, mens 95 prosent av de som deler likt er tilfreds.

Blant menn er 84 prosent fornøyd når kvinnen gjør klart mest, mot 96 prosent ved likedeling.

Menn er altså ikke mer fornøyde med arbeidsdelingen når de gjør minst, slik tilfellet er for deling av husarbeid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks