Hovedinnhold

Sterk økning i personran i Oslo

Antall anmeldte ran i Oslo har økt med over 30 prosent fra første halvår i 2008 til samme tid i 2009. Grove tyverier og skadeverk øker også.

Denne saken handler om:

Det er blitt mer kriminalitet i Oslo siden i fjor. Flere lovbrudd har i alle fall blitt anmeldt, ifølge tall fra Oslo politidistrikt.

Oslo-politiet mottok 42.486 anmeldelser i løpet av årets første seks måneder, en oppgang på 3,8 prosent fra året før.

Frastjålet moteklær

Ran er den forbrytelsen som har økt klart mest. Antall anmeldte ran steg med hele 30,5 prosent. Økningen i grove personran er spesielt høy, hele 67,5 prosent. Antall simple ran økte også, men bare med 17,5 prosent.

Ifølge politiets rapport om ran i Oslo i 2008 er ranerne oftest ute etter ofrenes mobiltelefon. Det nest vanligste byttet er betalings- og kredittkort. Ofre har også opplyst å ha blitt fraranet gull, smykker, klokker, vesker og klær - for eksempel dyre motejakker.

Rapporten forteller også at gjerningspersonene som oftest er unge menn. Gjennomsnittsalderen i fjor var 22 år. Gjennomsnittsalderen på offeret var litt høyere, 31 år. Også de fleste ofrene var menn.

Mer tagging og graffiti

I årets første halvår var antall anmeldte grove tyverier fra villa hele 19,7 prosent høyere enn i tilsvarende tidsperiode i 2008.

- Grove tyverier fra bolig er en trend som har vært økende de siste årene, opplyser Oslo-politiet.

Tyverier fra leilighet har imidlertid gått tilbake med 2,3 prosent.

Skadeverk og tagging blir stadig mer utbredt og har økt i løpet av de siste fire årene: Fra første halvår i 2008 til 2009 har antall skadeverk ved tagging og graffiti økt med 29,1 prosent.

Kollektivtrafikkselskapet Ruter står bak hele 80 prosent av anmeldelsene som omhandler tagging og graffiti.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks