Hovedinnhold

- Hjemme-ran blir vanligere i Norge

Politiet ber folk være obs etter flere hjemme-ran

RANET I SITT EGET HJEM: Her i huset sitt på Bjørndal ble familien på fire ranet, bundet, truet og slått av maskerte menn. Faren i familien er lettet over pågripelsene. Foto: SCANPIX
RANET I SITT EGET HJEM: Her i huset sitt på Bjørndal ble familien på fire ranet, bundet, truet og slått av maskerte menn. Faren i familien er lettet over pågripelsene. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Politiet tror ranerne pekte ut familien på Bjørndal som ofre på grunn av store verdier i hjemmet, og ber Oslo-folk være mer forsiktige. Trolig er en internasjonal ranstrend på vei til Norge.

Denne saken handler om:

Da fire til seks maskerte og bevæpnede menn overfalt og rante en familie i hjemmet deres på Bjørndal i Oslo i går, var det langt i fra første gang den siste måneden hovedstaden har blitt rystet av grove ran i ofrenes hjem.

Politiet tror ikke den norsk-pakistanske familien som ble ranet i går ble tilfeldige ofre, men at ranerne på et eller annet vis hadde kjennskap til at familien oppbevarte relativt store kontantsummer i hjemmet.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Tips VG Nett

Den 34 år gamle faren i familien skal ifølge aftenposten.no være en profilert eiendomsmegler med hjemmekontor, og er et totalt ubeskrevet blad for politiet. Ransmennene stakk av med mellom 12.000 og 15.000 kroner og kredittkort i kontanter, etter først å ha bundet familien og truet og slått de voksne med pistol.

- Kriminalitetsbildet har endret seg i Oslo

- Vi heller i retning av at ransmennene har gjort undersøkelser på forhånd, at de dermed ikke ringte på en tilfeldig dør. Det er ikke noe spesielt ved familien som tilsier at de skulle bli utsatt for noe som dette, men vi tror ranerne kan ha hatt kjennskap til at det ble oppbevart penger i huset. Dette kan eksempelvis være informasjon som på ett eller annet vis har spredd seg til dette miljøet. Men dette er så langt antakelser, sier politistasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon til VG Nett.

LES OGSÅ:Famler i blinde etter brutalt familieran

Fremgangsmåten til ranerne er lik den til ranerne som for drøye to uker siden tok seg inn til en familie på Økern i Oslo. Også her ser motivet for ranet ut til å ha vært penger, og politiet har uttalt at man ikke tror denne familien var tilfeldig utvalgt.

I løpet av tiden mellom de to grove familieranene har det også vært flere ran av personer i sitt eget hjem i Oslo, senest på Majorstuen denne uken, og i Sinsenveien for en knapp uke siden. Politiet ønsker ikke å skape panikk blant Oslo-folk, men Smedsrud ber likevel folk ta innover seg at kriminalitetsbildet i hovedstaden er i endring.

DISKUTÉR:Bør Oslo-folk ta mer forholdregler etter alle hjemme-ranene, eller fører slike advarsler bare til unødvendig frykt?

- Man skal fortsette å leve som normalt og vi ønsker ikke å skremme folk. Men kanskje bør man ta innover seg at man har en del tilreisende kriminelle og andre kriminelle i denne byen som vet at mange omgir seg med store verdier hjemme. Derfor bør man sikre disse verdiene bedre, ha penger i banken, låse dørene og ikke åpne dørene for fremmede på kvelden, sier Smedsrud.

- Internasjonal trend til Norge

Tidligere politiavdelingsjef i Oslo, Finn Abrahamsen, ser en klar trend etter de mange ranene begått i ofrenes hjem den siste tiden. Slike hjemme-ran har blitt en stadig mer dominerende ransform i utlandet, og den erfarne politimannen tror nå dette er på vei til Norge for alvor.

TENK FOREBYGGENDE: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener hjemme-ran er på full fart inn i Norge, og ber folk tenke over hva de sier om verdiene de sitter på. Foto: Richard Eriksen
TENK FOREBYGGENDE: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener hjemme-ran er på full fart inn i Norge, og ber folk tenke over hva de sier om verdiene de sitter på. Foto: Richard Eriksen

- Dette skyldes at folk i økende grad eksponerer seg og hvordan de har det økonomisk sett. Og om ofrene ikke gjør det, så snakker vi likevel om kriminelle som tar seg god tid til å planlegge og sondere ofrene før de slår til mot dem i hjemmet. Dette kan være alt fra lokale størrelser til mer organiserte, internasjonale kriminelle. Vi så jo et tilfelle i fjor sommer i Gudbrandsdalen, hvor det var østeuropeere involvert, sier Abrahamsen til VG Nett.

Nå håper han at politiet tar tak i problemet før det får fotfeste for alvor, og at politistasjoner og -ditrikt med slike saker under etterforskning samkjører seg. Ifølge Abrahamsen er denne ransformen svært rå i utlandet. I mellomtiden ber han, i likhet med Smestad, folk om å tenke seg om.

- Folk må være oppmerksomme på disse farene, særlig de som sitter på verdier. Det er jo vanskelig å be barnefamilier la vær å åpne døren, men man bør ta forebyggende grep og tenke over hva man sier om hva man sitter på, sier han.

Samarbeider med Økern-etterforskerne

Politiet står så langt uten spor etter de brutale ransmennene, som slo til like før det unge ekteparets to barn under skolepliktig alder skulle legge seg for kvelden. Det tok dessuten bortimot et kvarter fra ranerne hadde forlatt boligen, til politiet ble varslett. Det kan ha gitt gjerningsmennene et verdifullt forsprang. Politiet håper likevel at ranernes valg av tidspunkt, mellom 2030 og 2045, kan gjøre jakten lettere. I dag har det blitt foretatt rundspørringer i nabolaget på Bjørndalen.

VG NETT-BLOGGER:- Utrolig kyniske ranere dette

- Vi driver med hus til hus til hus-besøk i nærområdet, i håp om at naboer har sett eller hørt noe siden det skjedde så tidlig. Vi trenger tips fra publikum, så alle som tror de vet noe må henvende seg til oss. I tillegg jobber vi med å spore opp om bankkortene de har tatt har vært i bruk. Det er også gjort visse tekniske undersøkelser, sier Smedsrud.

Artikkelen fortsetter under bildet...

LIK FREMGANGSMÅTE: Politiet mener det er sammenheng mellom ranet på Bjørndal og ranet her på Økern i Oslo i slutten av januar. Foto: Trond Solberg
LIK FREMGANGSMÅTE: Politiet mener det er sammenheng mellom ranet på Bjørndal og ranet her på Økern i Oslo i slutten av januar. Foto: Trond Solberg

De to foreldrene i familien som ble ranet har også vært avhørt, men de er naturlig nok svært oppbrakte etter episoden, og har fått hvile i påvente av resten av avhørene. De vil også få bli fulgt opp av politistasjonens oppfølgingsprogram etter å ha blitt overfalt, slått og ranet i sitt egen hjem. Ranerne tok seg inn i boligen enkelt og greit ved å ringe på døren.

Etterforskningen samkjøres nå til en viss grad med Stovner politistasjon, som etterforsker Økern-ranet. Der er det så langt lite nytt fra etterforskningen.

- Politistasjonene samarbeider nå på tvers, for å se om det eventuelt kan være noe til felles. Men vi har så langt ingen konkrete mistenkte, får VG Nett opplyst av jourhavende politiførstebetjent ved Stovner politistasjon.

Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon understreker at ranet er svært brutalt og viktig å få oppklart.

- Dette er en veldig stygg sak, slår hun fast.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks