Hovedinnhold

- De rettet pistolen mot barna mine

Far snakker ut etter ransmarerittet

RANET I SITT EGET HJEM: Her i huset sitt på Bjørndal ble familien på fire ranet, bundet, truet og slått av maskerte menn. Faren i familien er lettet over pågripelsene. Foto: SCANPIX
RANET I SITT EGET HJEM: Her i huset sitt på Bjørndal ble familien på fire ranet, bundet, truet og slått av maskerte menn. Faren i familien er lettet over pågripelsene. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Mens ranerne kommanderte familiefaren til å gi dem alt av verdisaker, skal de ha rettet pistolen mot barna hans og truet med å skade dem hvis han ikke gjorde som de sa.

Denne saken handler om:

Tips oss

Den 34 år gamle familiefaren var i ferd med å legge barna sine på to og fire år i går, da det plutselig ringte på døren. Men det han trodde var venner eller familie som kom uanmeldt, viste seg å være noen med langt mer brutale hensikter.

- Jeg gikk ned for å åpne. Det var jo dumt at jeg ikke kikket i vinduet, men jeg tenkte jo ikke at det var noen som kom for å rane meg, sier faren i familien til VG Nett.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Tips VG Nett

- Var som tortur

Synet som møtte ham da han åpnet døren, var som tatt ut fra en skrekkfilm. Utenfor sto mellom fire og seks menn, maskert med finlandshetter, to av dem med en pistol rettet mot ham. Farens første tanke var at dette må være en spøk, men da de ba om penger, skjønte han alvoret.

LES OGSÅ:- Hjemmeran blir vanligere i Norge

- Jeg ga dem det jeg hadde av kontanter på kontoret, men da jeg ikke hadde mer å gi dem, begynte de å slå. Deretter tok de meg opp til andre etasje, hvor kona og barna mine var. Der ba de oss ligge oss ned på gulvet, sier faren, som har en profilert stilling i eiendomsmeglerbransjen.

Ransmennene, som beskrives som 20-30 år, lyse i huden, men med gebrokken norskuttale, bandt deretter de fire familiemedlemmene. De skal da ha begynt å sparke og slå faren, og skal ha brukt pistolene som slagvåpen.

- Det var som tortur, sier familiefaren.

LES OGSÅ:Politiet famler i blinde etter brutalt familieran

I mellomtiden saumfarte noen av de andre ranerne huset etter flere verdisaker, som kredittkort og klokker. Ranerne skal ifølge faren ha brukt pistolene til å true til seg kodene til kortene. Det verste var da han ikke kunne huske en av kodene umiddelbart, og ranerne skal ha rettet oppmerksomheten mot barna hans.

- Går ikke an å oppleve noe verre

- De truet med å skade barna mine om jeg ikke gjorde som de sa. De rettet pistolen mot barna mine. Det var det verste jeg har opplevd. Den verste timen i mitt liv. Toåringen skjønte nok ikke så mye, men fireåring... Ja, du kan jo tenke deg, sier han.

Etter hvert som ranerne hadde fått det de ønsket, begynte de stykkevis og delt å forlate hjemmet til den norskpakistanske familiefaren. Beholdningen ble 15.000 kroner, en rekke kort og andre eiendeler som smykker og klokker. Etter om lag et kvarter kom familien seg løs, og fikk varslet politiet.

DISKUTÉR:Bør Oslo-folk ta mer forholdregler etter alle hjemme-ranene, eller fører slike advarsler bare til unødvendig frykt?

- Det går ikke an å oppleve noe verre enn dette i sitt eget hjem, sier en svært preget far.

Politiet sa tidligere i dag at man tror familien var utpekt på forhånd, og at det svært brutale ranet var nøye planlagt. Dette er et av flere ran i private hjem i hovedstaden de siste ukene, og tidligere politiavdelingssjef i Oslo, Finn Abrahamsen, gikk samtidig ut og kalte det en ny ranstrend med opphav i utlandet.
Ranerne skaffer seg oversikt over familier med mye verdier i hjemmet, planlegger nøye, og går deretter brutalt til verks.

Faren i boligen på Bjørndal sier at han ikke har uvenner som skulle tilsi at familien hans skulle bli utsatt for dette, men tror ikke de ble tilfeldige ofre.

- De var ute etter meg

- Dette er helt klart folk som er ute etter meg. Det kan ikke ha vært tilfeldig. De må ha visst at jeg hadde barn, og jeg bor innerst i en blindgate. Dette må ha vært kartlagt. De brukte én time, og alt gikk på skinner for dem, sier han.

Dagen derpå har familien hatt kontnuerlig besøk i huset hjemme på Bjørndal. Det har vært godt å slippe å være alene. Men familien frykter at dette kan ta tid å bearbeide. Politiet har allerede varslet at familien vil få tilbud fra oppfølgingstjenesten etter den svært traumatiske opplevelsen.

VG NETT-BLOGGER:- Utrolig kyniske ranere dette

- Det er vanskelig å se reaksjonen på familien min ennå. Men jeg frykter at det blir ille. Min eneste prioritet nå er å bearbeide dette, sier han.

Familien har bodd i huset på Bjørndalen i fem år, og har tross det brutale ranet hjemme ingen umiddelbare planer om å flytte.

- Vi har aldri opplevd noe i nærheten av dette.

- Hvilke forholdsregler tar dere etter dette?

- Det første jeg skal gjøre i morgen, er å bestille kameraer til alle vinkler i huset, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks