Hovedinnhold

Ahmadiya forbudt i Pakistan

Trosretningen ahmadiya er forbudt i Pakistan og det har vært flere tilfeller av at tilhengere er blitt banket opp og drept, sier islam-ekspert Karin Ask til NTB.

Denne saken handler om:

Hun tror likevel ikke at et ekteskap mellom en sunnimuslim og en tilhenger av ahmadiya vil føre til et æresdrap.

-Det ikke noe generelt svar på dette. Det er avhengig av familien. En som gifter seg med en tilhenger av ahmadiya, gifter seg med en frafallen. Men jeg vil tro at i de aller fleste tilfellene så vil man komme fram til en løsning som ikke vil føre til et æresdrap bare av den grunn, sier Ask, som er forsker ved Christian Michelsens Institutt i Bergen.

-Jeg tror det må være atskillig mer og sterkere grunner før man tar et slikt skritt. Men folk er jo forskjellig. Det kan jo selvfølgelig skje, sier Ask videre.

Mobilisert til drap

-Blir tilhengerne av ahmadiya forfulgt i Pakistan?

-Det er veldig troverdige rapporter om at enkeltpersoner er blitt forfulgt. Den etterrettelige avisa The Dawn har skrevet om flere tilfeller av at mobb er blitt mobilisert til drap på personer som blir definert som frafalne, deriblant tilhengere av Ahmadiya, sier Ask til NTB.

Det er fortsatt mange ahmadiya-tilhengere i Pakistan, trass i at religionsretningen ble forbudt i 1984. En del har forsøkt å få politisk asyl i Norge og oppgitt religionsforfølgelse som grunnlag. Men ifølge Ask har alle fått avslag på det grunnlaget.

-Dødssynd

-Kan en konvertering til Ahmadiya skade familiens ære?

- Det å konvertere generelt og dermed bli en frafallen blir av dem som følger sharia sett på som en dødssynd, sier Ask.

-Er det farlig for tilhengere av Ahmadiya og dra til Pakistan?

-Nei, det vil jeg ikke si. Mange bor der og klarer å tilpasse seg. De får lov til å være en sekt, bare de ikke gjør krav på å være rettroende, sier islameksperten.

Ahmadiya har rundt 1.000 medlemmer i Norge. Bevegelsen kom til Norge på slutten av 50-årene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks