Hovedinnhold

PST-sjefen røpet norske agenter i Pakistan - går av

Frithjof Jacobsen: - En ubegripelig tabbe

(VG Nett) Her avslører Janne Kristiansen at den norske etterretningstjenesten har agenter på bakken i Pakistan. Nå trekker hun seg som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Etterretnings- og sikkerhetstjenestene

Etterretningstjenesten skal innhente, bearbeide og analysere informasjon om andre lands politiske og samfunnsmessige utvikling, intensjoner og militære styrker, som kan utgjøre en reell eller potensiell trussel mot nasjonale interesser.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST), tidligere POT, skal forebygge og etterforske sabotasje, politisk motivert vold og tvang, samt lovbrudd mot statens sikkerhet og selvstendighet.

Forsvarets sikkerhetsstab (FO/S) ble i 2002 delt i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA). Sistnevnte er på vegne av Forsvarssjefen ansvarlig for å ivareta sikkerheten i Forsvaret.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) skal koordinere de forebyggende sikkerhetstiltak og kontrollere sikkerhetstilstanden innen stat og kommune i forbindelse med informasjons-og objektsikkerhet.

KILDE: VG/Forsvaret

- Bakgrunnen er at det er konstatert mulig taushetsbrudd gjennom offentliggjøring av gradert informasjon, skriver Justisdepartementet i en pressemelding sent onsdag kveld.

VG Nett kan avsløre den dramatiske forhistorien til hvorfor den omstridte PST-sjefen må trekke seg:

Kristiansen kan nemlig ha røpet en forsvarshemmelighet da hun fortalte at den norske etterretningstjenesten har operatører inne i Pakistan.

Under onsdagens høring i Stortingets 22. juli-komité gikk PST-sjefen langt i å røpe at den norske militære etterretningstjenesten opererer i Pakistan, et land hvor Norge ikke har noen ordinære militære styrker.

E-tjenesten har aldri selv bekreftet at de opererer i Pakistan - eller i noe annet land hvor det ikke står norske soldater.

Det var da Kristiansen skulle forklare SV-representanten Akhtar Chaudhry hvordan PST får informasjon fra Pakistan, at PST-sjefen uttalte seg om sin samarbeidspartner E-tjenesten.

«Men E-tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via E-tjenesten om dette landet», sa Kristiansen, ifølge det stenografiske referatet VG Nett har fått tilgang til.

VGTV:  Her røper PST-sjefen at E-tjenesten har agenter i Pakistan

Kristiansen fratrer med øyeblikkelig virkning.

- Justisminister Grete Faremo har tatt Kristiansens ønsker til etterretning og akseptert hennes fratredelse, skriver departementet i pressemeldingen.

NY SJEF: Nestleder ved PST, Roger Berg. Foto: NILS BJÅLAND
NY SJEF: Nestleder ved PST, Roger Berg. Foto: NILS BJÅLAND

Nestleder ved PST, Roger Berg, vil fungere som PST-sjef inntil videre.

- Jeg vil understreke at det ikke er konstatert lovbrudd, men at det dreier seg om et mulig taushetsbrudd. Jeg har likevel valgt å imøtekomme Kristiansens ønske om fratredelse, sier justisminister Grete Faremo i pressemeldingen.

- Ubegripelig tabbe

I natt kom også de første reaksjonene på avgangen.

- En bortimot ubegripelig tabbe av Kristiansen. Det ligger i ryggmargen hos alle hemmelige tjenester at de aldri sier noe om hvem som jobber for dem, eller hvor de befinner seg. Aldri! sier VG-kommentator Frithjof Jacobsen til VG Nett.

Jacobsen mener også at uttalelsene kan ha satt norske liv i Pakistan i fare.

Siv Jensen:- Ikke overraskende at hun går
Oktay Dahl:- Dråpen som fikk det til å renne over
LES DE FØRSTE  REAKSJONENE PÅ UTTALELSENE OG AVGANGEN HER! 

Frp-leder Siv Jensen er ikke overrasket over avgangen.

SPØRSMÅLET: Her stiller Akhtar Chaudhry spørsmålet om hvem Norge samarbeider med i Pakistan. Det fikk PST-sjef Janne Kristiansen til å røpe at norske etterretningsoperatører var i landet. Foto: STORTINGET.NO
SPØRSMÅLET: Her stiller Akhtar Chaudhry spørsmålet om hvem Norge samarbeider med i Pakistan. Det fikk PST-sjef Janne Kristiansen til å røpe at norske etterretningsoperatører var i landet. Foto: STORTINGET.NO

- Dette siste som har skjedd har bare kommet på toppen av alt det andre. Hun har hatt svekket tillit lenge, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Den tidligere forsvarsadvokaten og lederen av Gjenopptakelseskommisjonen ble håndplukket av daværende justisminister Knut Storberget til jobben som PST-sjef etter Jørn Holme.

Etter 22. juli ble både Storberget og Kristiansen utsatt for hard kritikk for manglende beredskap og for at PST ikke hadde fanget opp faresignalene knyttet til Anders Behring Breivik.

Nå er de begge ute av jobbene sine.

Kristiansen måtte i slutten av november avbryte en tre uker lang utenlandsreise, på direkte ordre fra justisminister Grete Faremo (Ap).

Flere kilder i regjeringssystemet hadde da krevd at PST-sjefen skulle komme hjem for å rydde opp i kaoset som hadde oppstått rundt PSTs fullmakter og hvordan de ikke klarte å spore opp Anders Behring Breivik før terrorangrepene 22.juli.

SAMMEN PÅ HØRING: Her ankommer PST-sjef Janne Kristiansen 22. juli-høringen i Stortinget sammen med justisminister Grete Faremo (Ap). I bakgrunnen ses også PSTs nye sjef Roger Berg. Foto: SCANPIX
SAMMEN PÅ HØRING: Her ankommer PST-sjef Janne Kristiansen 22. juli-høringen i Stortinget sammen med justisminister Grete Faremo (Ap). I bakgrunnen ses også PSTs nye sjef Roger Berg. Foto: SCANPIX

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks