Hovedinnhold

- Lengter tilbake til sex-yrket

EKS-PROSTITUERT: Amalie (31) har brutt med sexsalg, men er fortvilet over dårlig oppfølging fra NAV i forsøket på å begynne et nytt liv. Foto: ROBERT S. EIK
EKS-PROSTITUERT: Amalie (31) har brutt med sexsalg, men er fortvilet over dårlig oppfølging fra NAV i forsøket på å begynne et nytt liv. Foto: ROBERT S. EIK
Forsøket på å begynne et nytt liv har vært så tøft for eksprostituerte Amalie (31), at hun lengter tilbake til sexsalg.

Denne saken handler om:

- Jeg savner det gamle yrket mitt. Jeg savner å gjøre noe jeg følte jeg var flink til, sier Amalie innbitt.

Fra sofaen i Pro-senterets varmestue i Oslo forteller 31-åringen åpent om hvordan det har vært å bryte med det eneste arbeidet hun har hatt: Å selge sex.

Føler seg stemplet

I morgen vedtar Stortinget den nye loven som vil gjøre det forbudt å kjøpe sex. Lovdebatten i forkant, og politiets økte fokus på sexmarkedet, førte til at Amalie brøt med sexsalg i februar.

Hun trodde hun skulle få stablet et nytt liv på beina, men overgangen har vært knallhard.

- Når du går inn på NAV må du enten lyve, og få spørsmål om hva i all verden du har gjort de siste ti årene, eller fortelle sannheten, og bli stemplet som skitten og ynkelig.

Uten utdannelse, og med et massasjestudio som eneste tidligere arbeidsgiver, har Amalie fått avslag på de jobbene hun har søkt på.

Med hjelp fra Pro-senteret har hun søkt seg over på yrkesrettet attføring. Men den eneste arbeidstreningen NAV har klart å skaffe henne er ved en vernet bedrift der hun ble satt til å veie skruer, side om side med psykisk utviklingshemmede.

- Den jobben fikset jeg rett og slett ikke. Nå er drømmen å få arbeidstrening på en gård eller ved en dyreklinikk, forteller 31-åringen.

- Ung og dum

Amalie solgte ikke sex for å dekke en rusavhengighet, hun har aldri gått på gaten, det var ingen hallik som tvang henne til det. Som flertallet av de norske prostituerte jobbet hun på innemarkedet, først fra et studio, så fra en privat leilighet.

Hun skammer seg ikke over å ha solgt sex, men angrer på at hun begynte.

- Jeg var ung og dum da jeg gjorde det første gang. Men stort sett likte jeg sexyrket. Det er kanskje vanskelig å forstå, men jeg følte jeg hjalp kundene med mer enn seksuell tilfredsstillelse, og det ga selvtillit.

- Det er noe annet enn det jeg føler når jeg går til NAV for å be om hjelp. Da føler du deg så stor, sier Amalie og kniper tommel og pekefinger tett sammen.

Sosiale tiltak stenges

I Oslo krangler stat og kommune om hvem som skal hjelpe de prostituerte over i nye jobber.

I forkant av at loven mot å kjøpe sex skal vedtas i morgen, har både Stortinget og Oslo kommune lovet å styrke sosiale tiltak for helse og arbeidstrening, for å hjelpe prostituerte vekk fra sexmarkedet, og over i vanlige jobber.

Men i Oslo vil kommunen kutte 2,8 millioner ved kompetansesenteret for prostitusjon, Pro-senteret. Det fører til at varmestuen må legges ned, og at arbeidstreningen og helsetilbudet er truet.

I siste liten har de rød-grønne partigruppene blitt enig om en ekstrapott på ti millioner, men under forutsetning at pengene kommer i tillegg til - ikke i stedet for - andre tiltak. Saksordfører for sexloven i Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), er frustrert over byrådet i Oslo.

- Jeg er mektig provosert over at byrådet vil kutte i tilbudet, og skyver disse kvinnene foran seg i et uverdig spill for å få staten til å ta regningen, sier Bjørnflaten.

Men byråd for velferd og sosiale tjenester Jøran Kallmyr (Frp) spiller ballen rett tilbake.

- Loven vil fjerne gateprostitusjon, og dermed trenger man ikke så mange oppsøkende tjenester. Det viktigste blir arbeidstrening, og det er et statlig ansvar via NAV, sier Kallmyr.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks