Hovedinnhold

Privatlivets fred kommer foran mer overvåking

NEI TIL KROPPSSØK: Dette er en mann ved Schipol flyplass i Amsterdam som får hele kroppen sjekket i denne maskinen. Foto: Foto:JERRY LAMPEN/ REUTERS
NEI TIL KROPPSSØK: Dette er en mann ved Schipol flyplass i Amsterdam som får hele kroppen sjekket i denne maskinen. Foto: Foto:JERRY LAMPEN/ REUTERS
De fleste av oss sier nei takk til kroppsskanning og overvåking generelt. Privatlivets fred er viktigere enn nye overvåkingstiltak som kan forhindre terror.

Det går fram av en undersøkelse der deltakere fra Norge og fem andre europeiske land har deltatt. Undersøkelsen viser at folk flest er kritiske til mer overvåking. Mange frykter at overvåkingsteknologi skal bli misbrukt.

- Vanlige borgere er overraskende kritiske til mer overvåking. De deler tydeligvis ikke politikernes terrorfrykt, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet til Dagsavisen.

Undersøkelsen er del av det såkalte PRISE-prosjektet som Teknologirådet er en del av. Konklusjonene fra undersøkelsen blir overlevert Stortinget og regjeringen fredag.

I undersøkelsen svarer seks av ti at de tror myndighetene vil misbruke overvåkingsteknologien. Nærmere sju av ti frykter teknologien vil føre til krenkelse av personvernet mens flere enn åtte av ti er enige om at personvernet ikke bør bli krenket uten at det foreligger rimelig grunn til mistanke om kriminell hensikt.

Og jo mer nærgående overvåkingen blir, dess mer negative er folk. Kroppsskanning som Avinor hadde planer om å teste ut på Stavanger lufthavn, er det svært få som ønsker, skriver avisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks