Hovedinnhold

Ari forsonet med far

MOSS (VG) Forholdet mellom Ari Michael Behn (29) og faren Olav Bjørshol (49) var lenge anstrengt. I mange år var kontakten minimal. Ari var godt voksen da hans fargerike far gjenopprettet kontakten.

Denne saken handler om:

I går kveld måtte pappa Olav Bjørshol reise til hovedstaden for å møte det nyforlovede paret og resten av kongefamilien.

- Jeg kan egentlig tenke meg å seile i full storm i Biscaya enn å gå på Slottet, men jeg overlever vel dette også, bemerket Bjørshol hjemme på kjøkkenet i Albygata på Jeløy, noen timer før han troppet opp til middag på Slottet.

Opprivende skilsmisse

Han har bare pene ting å si om sin kommende svigerdatter.

- Jeg er stolt. Hun er en meget flott jente. Det blir veldig spennende fremover, sier Bjørshol. Uten forsoningen hadde møtet neppe funnet sted. Kjendisforfatteren og forloveden til prinsesse Märtha har nemlig en familiebakgrunn som er mildt sagt sammensatt og tilsynelatende kaotisk.

Ari opplevde i tenårene en opprivende skilsmisse som rammet ham og de yngre søsknene, Anja og Espen Bjørshol, hardt. Mindre komplisert og betent ble det ikke da foreldrene, Olav Bjørshol og Marianne Solberg Behn, giftet seg på nytt med to gode venner: Tone Bjercke, for øvrig datter av forfatteren Andre´ Bjercke, og Jan Pahle - som også var gift.

Når Ari gifter seg med prinsesse Märtha i Nidarosdomen i Trondheim fredag 24. mai neste år, er det i utgangspunktet en vanlig gutt fra vanlige kår som har tatt steget inn i kongefamilien.

- Pappa og jeg har skværet opp nå. Vi har et godt forhold i dag, fortalte Ari Behn i februar 2000 under en biltur med VG i en solsvidd ørken utenfor Las Vegas, hvor forfatteren samlet stoff til sin nye roman som skal utgis i løpet av neste år.

Skiftet etternavn

På det tidspunktet var bohemen fra Moss allerede utropt til et litterært vidunderbarn, etter at Behn ble kjendis over natten med novellesamlingen «Trist som faen», som det tok ham fire år å skrive.

I 1998 fikk Ari sitt nåværende etternavn. Inntil da hadde han båret farens etternavn, men valgte i stedet navnet Behn som har røtter i Mosse-disktriktet. At han ikke alltid har hatt et nært forholdet til sin far, dokumenterer også en artikkel i Moss Avis fra et par år tilbake.

Der blir Ari Behn intervjuet om sitt forhold til farsdagen.

- Er det farsdag? Nei, den dagen har ikke jeg noe forhold til. Jeg pleier å markere morsdag, men faren min får greie seg uten noen større oppmerksomhet fra min side. Han får heller gjøre meg arveløs, sier Behn til lokalavisen sin.

Ekte sjøulk

Men samtidig var slutten av 90-tallet perioden hvor Behn og faren fant tilbake til hverandre. Siden er det blitt utallige båtturer, blant annet til Skagen i Danmark, i godt selskap med farens maritime venner. Bjørshol er nemlig en ekte sjøulk, ingen ulempe når han og båtglade kong Harald skal finne tonen.

Islenderen og pipen er Olav Bjørshols varemerke. Hans interesse for seilbåter er viden kjent. Profilen har til tider vært høy - så markant at Bjørshol for mange år siden fikk tilnavnet «kong Olav» i lokalmiljøet i Moss.

Folk som kjenner både Ari og faren godt sier det ikke er vanskelig å skjønne hvor sønnen har fått sine sosiale ferdigheter fra: De er begge meget sjarmerende, flørtende, utadvendte, omgjengelige, hyggelige, inkluderende, imøtekommende, eksentriske og glade i alt som setter en spiss på hverdagen.

Født i Danmark

For tiden bor Bjørshol i Risør, hvor han blant annet pusser opp en Colin Archer-redningsskøyte fra 1929, som han kjøpte i San Francisco og seilte til Norge etter å ha passert gjennom Panamakanalen. Målet til Bjørshol er visstnok å tilbringe en vinter i skuta i havområdene rundt Grønland.

Ari Behn ble født i Århus i Danmark i 1972. Familien flyttet deretter til Plymouth i England, hvor faren utdannet seg som fotograf. Derfra gikk ferden til Nord-Norge. Blant annet til Tennevoll i Lavangen kommune i Troms, hvor mamma Marianne Solberg Behn underviste ved Lavangen sentralskole i årene 1977-78.

- Jeg husker godt mor og far, men ikke unge Ari. Han utmerket seg i alle fall ikke negativt, minnes Terje Karlsen, pensjonert rektor ved skolen. Ari var 12 år gammel da familien hans flyttet nordfra til Rygge og Østfold, etter at Bjørshol hadde fått jobb som lærer på Steinerskolen, hvor sønnen var elev ut 9. klasse.

Tynn og hengslete

Ari var tynn og hengslete, men lidenskapelig opptatt av fotball, akkurat som alle de andre gutta i gaten. Etter hvert flyttet familien til Jeløy i Moss, hvor han ble kjent med Thomas Myhre, tidligere MFK-keeper, som i dag spiller i Besiktas i Tyrkia.

Venner fra ungdomsårene forteller imidlertid at Ari ikke gjorde seg bemerket for alvor før han begynte på Kirkeparken videregående skole i Moss. På den tiden var Ari ganske freakete med langt hår, palestinaskjerf og parkas, men etter hvert skiftet han stil og troppet opp i fancy dresser og et rocka image - mens han gled smidig ut og inn av ulike miljøer.

Truckfører

Ifølge gamle venner hadde Ari tidlig bestemt seg for å bli forfatter. Allerede som 15-åring fikk han publisert sin første fortelling - i lokalavisen. Etter gymnaset flyttet Ari imidlertid til Oslo for å studere idehistorie og religionshistorie.

Innimellom tok han tilfeldige jobber, blant annet som truckfører og lagerarbeider, for å spe på studielånet og reisekassen. 25 år gammel flytter en forelsket Ari tilbake til Moss. Kjæresten var Vibeke Sauge-stad, frontfigur i byens rockmiljø og vokalist i bandet Weld, bøant annet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks