Hovedinnhold

Politikvinne slo til jente (15) i håndjern

Oslo-politiet: - Det har ikke fått noen konsekvenser

SLO: Politikvinnen innrømmer å ha slått jenta, men politiet mener ikke at dette er grunn til å vurdere suspensjon. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
SLO: Politikvinnen innrømmer å ha slått jenta, men politiet mener ikke at dette er grunn til å vurdere suspensjon. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
(VG Nett) Til tross for at politikvinnen selv innrømmet å ha slått 15-åringen i ansiktet, fikk det ingen konsekvenser for jobben hennes.

Det var i mars i år at jenta rømte fra en barnevernsinstitusjon og dro hjem til sin mor på Grünerløkka i Oslo. Hjemme hos moren ble jenta oppsøkt av politiet tirsdag 18. mars. Hun ble tatt med makt og lagt i håndjern, skriver Aftenposten i dag.

Politikvinnen som skulle hente henne, slo 15-åringen i ansiktet med flat hånd. Dette informerte politikvinnen selv ledelsen om da hun skrev en rapport om hendelsen.

- Saken er ikke av en slik karakter at den har fått noen konsekvenser for politikvinnens arbeid, sier stasjonssjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon.

15-åringen hadde et stort blåmerke over hele ansiktet etter episoden. Hun hevder at hun ble sparket i ansiktet under transporten til politistasjonen.

Ingen konsekvenser

15-åringen ble anmeldt av politiet for vold og forulemping. Da saken var oppe for retten i forrige uke, slo dommerne fast at jenta var blitt utsatt for politivold.

«Retten står overfor noe så sjeldent som et dokumentert tilfelle av politivold (...) Et barn som er pågrepet skal ikke ende som mørbanket etter en polititransport. Det er uakseptabelt og det er støtende. Retten finner ingen annen plausibel forklaring enn at politiet har sviktet i sin funksjon», står det i dommen.

Dommerne finner det ikke bevist at jenta ble sparket i ansiktet da hun satt i politibilen.

Til tross for den uvanlige kraftige kritikken fra retten, vil ikke engang politiet vurdere om det får noen følger for kvinnens jobb.

Anmeldt til Spesialenheten

- Den 15 år gamle jenta anmeldte saken til Spesialenheten. Ring dem i stedet, sier politistasjonssjefen til VG Nett.

- Spesialenheten har ikke personalansvar for politikvinnen?

- Nei, det er det jeg som har, svarer Stølen.

- Mener du at det er akseptabelt at politiet slår et barn?

- Jeg mener ingenting så lenge dette er under etterforskning av Spesialenheten, svarer Stølen.

Åse Marit Berger i Spesialenheten for politisaker sier til VG Nett at saken vil være ferdig etterforsket i løpet av måneden.

- Svært alvorlig

15-åringens forsvarer Bendik Koslung reagerer kraftig på politiets fremgangsmåte.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at de ikke engang vurderer om dette bør få noen tjenestelige konsekvenser, sier Koslung.

Han viser til at dommen kommer med kraftig kritikk av politiet, men at varsellampene allerede burde blinket da politikvinnen innrømmet å ha slått jenta.

- Det som ligger i egenrapporten hennes er alvorlig nok i seg selv til at man burde vurdere suspensjon. Det er uaktseptabelt at politiet slår barn som er lagt i jern uansett, mener nå jeg, sier Koslung.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks