Hovedinnhold

PST vil stanse bro ved egne lokaler

** PST utpeker seg selv som terrormål

<p>INGEN BRO I SIKTE: Over denne veien i Nydalen i Oslo skulle gangbroen gått, fra PSTs lokaler til det nybygde boligkomplekset Lillohøyden. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG<br/></p><p/>

INGEN BRO I SIKTE: Over denne veien i Nydalen i Oslo skulle gangbroen gått, fra PSTs lokaler til det nybygde boligkomplekset Lillohøyden. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG

En ny gangbro vil kunne brukes som «plattform» for anslag, sabotasje eller spionasje mot PSTs lokaler – mener PST.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sine lokaler i Nydalen – et av satsingsområdene for boligbygging og byutvikling i Oslo.

Nå krever de at byggingen av en gangbro som skal binde bydelene Nydalen og Storo sammen, stanses.

Har klaget

Broen skulle etter planen gå fra det nye boligkomplekset Lillohøyden i sør og over Kristoffer Aamodts gate til en ferdigstilt gangvei som går mellom PSTs lokaler i Nydalen allé 35 og Nydalen allé 37.

Før fotgjengere fikk anledning til å spasere forbi like utenfor PSTs kontorlokaler, sendte imidlertid PST-sjef Benedicte Bjørnland inn en byggesaksklage på prosjektet.

Av klagen går det frem at PST mener at broen ikke kan bygges som prosjektert, av hensyn til PSTs sikkerhet.

«Gangbroen vil i tillegg kunne fungere som en plattform for anslag, sabotasje eller spionasje (…)», skriver Bjørnland blant annet i klagen.

- Må ta på største alvor

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) vil ikke si noe om den konkrete saken, men erkjenner at sikkerhetssituasjonen i dag er en helt annen enn den var for bare få år siden.

– Oslo kommune må selvfølgelig ta på største alvor PSTs og dere ansattes behov for en trygg arbeidsplass, sier Stang.

– Vi er pliktet til å sette i gang en del sårbarhetsregulerende tiltak siden våre lokaler er utpekt som et skjermingsverdig objekt av Justis- og beredskapsdepartementet. I en situasjon der byutvikling og sårbarhet har kryssende interesser vil det medføre vanskelig valg, sier seniorrådgiver i PST, Siv Alsén til VG.

Viktig for skolebarn

Like ved det nye boligkomplekset Lillohøyden bygges det en ny barneskole med kapasitet til 840 elever som skal stå ferdig til skolestart i 2016.

– En vesentlig del av barna som skal gå på skolen må krysse Kristoffer Aamodts gate. Det største ankerpunktet ved å ikke føre opp broen er at man tar bort en god og trygg skolevei, sier Terje Løvold til VG.

Han er prosjektdirektør i Avantor AS som har utviklet mesteparten av den nye bebyggelsen i Nydalen siden tidlig på 1990-tallet.

– Dette er gangforbindelse som er svært viktig for utviklingen i området og forbindelsen mellom Nydalen og Storo. Spesielt siden dette kommer til å være skolevei for mange barn, sier Per-Arne Horne, enhetsleder i plan- og bygningsetaten.

– Er det uheldig at PST holder til i et område som er under stor utvikling, men stadig større fortetting?

– Vi flyttet inn i 2005, og mye har utviklet seg siden den gang. Det har kommet mange nybygg i området, noe vi visste at kom til å skje. Samtidig har trusselbildet endret seg de siste årene og vår situasjon er annerledes, noe som også påvirker hvilke sårbarhetsreduserende tiltak som anses som nødvendige, sier Ahlsen.

– Trusselbildet i endring

Gangbroen ble endelig vedtatt i 2007, og skulle etter planen vært ferdigstilt. Byggesaken ligger per i dag til behandling hos plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

<p>INNGJERDET: Gangbroen skal etter planen være en forlengelse av denne gangveien like ved PSTs lokaler (t. h. ) Området er imidlertid sperret av for publikum med parametersikring. Foto: TROND SOLBERG, VG<br/></p>

INNGJERDET: Gangbroen skal etter planen være en forlengelse av denne gangveien like ved PSTs lokaler (t. h. ) Området er imidlertid sperret av for publikum med parametersikring. Foto: TROND SOLBERG, VG

– Gangbroen ble vedtatt etter at vi hadde flyttet inn og vi kunne sikkert kommet med innsigelser tidligere, men trusselbildet er i stadig endring, og det vil naturlig nok påvirke PSTs innspill, mener Alsén.

– Dialog

Hun fremholder at PST innstilt på å forsøke å finne en løsning god for alle involverte parter.

– Vi er nå i dialog med PST om hvordan broen bør sikres og hvordan det kan løses byggeteknisk. Vi opplever at de er villige til å diskutere ulike løsninger med oss, sier Horne.

Plan- og bygningsetaten er ifølge ham ikke ukjent med problemstillingen.

– Optimalt sett finnes det en del etater eller bedrifter som burde vært plassert annerledes. Som hovedstad er Oslo kommunen vant til å foreta slike vurderinger der sikkerhet blir satt opp mot etablering av gode byrom og gangforbindelser, sier Horne.

– Kommenterer ikke sikkerhetstiltak

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet sier de ikke ønsker å kommentere saken.

– Generelt kommenterer vi ikke sikkerhetstiltak. PST er vel de nærmeste til å vurdere dette konkrete tilfellet, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks