Hovedinnhold

PST: Litt flaks om man fanger opp en soloterrorist

Hvis en soloterrorist holder lav profil mens han planlegger et terrorangrep i Norge, så vil Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha liten mulighet til å avsløre ham før det er for seint.

Tips oss

Det sier seksjonsleder Jørn Presterudstuen ved forebyggende avdeling i PST til VG. Presterudstuden er PSTs fremste ekspert på ekstremisme, og han innrømmer i dette eksklusive intervjuet med VG at de ikke har kapasitet til å følge alle personer de frykter at kan utgjøre en fare.

I begynnelsen av januar ble Frankrike rammet av et tre dager langt terrorangrep. Totalt 17 mennesker ble drept.

Bak aksjonen sto blant annet de brødrene Said Kouachi (34) og Chérif Kouachi (32) – to radikale islamister som allerede i 2009 ble overvåket av fransk sikkerhetstjeneste i en periode.

– Men på et tidspunkt ble ressursene omdisponert. Tjenestene ville heller bruke sine styrker på andre mål, uttalte en anonym amerikansk tjenestemann til New York Times i etterkant av angrepet.

<p>DREPT: De to brødrene Cherif Koachi (32) og Said Kouachi (34) sto bak terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i Frankrike.<br/></p>

DREPT: De to brødrene Cherif Koachi (32) og Said Kouachi (34) sto bak terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i Frankrike.

Foto: FRANSK POLITI

Seksjonslederen i PST – som har ansvar for nettopp ekstremisme – har bitt seg merke i kritikken mot sine franske kolleger, og han mener mange av «terrorekspertene» som har uttalt seg ikke har like gode forutsetninger for å trekke konklusjoner.

– Situasjonen er den samme i Norge, og hvis det norske samfunnet går rundt med en forståelse av at vi følger med på alt og alle, så må denne forståelsen endres. Det er feil. Det er ikke mange personer PST har mulighet til å følge 24/7, sier Presterudstuen.

Seksjonslederen opplyser at PST har fått informasjon om angrepet i Paris, men han ønsker ikke å kommentere detaljer.

Ikke overrasket over Paris-terror

– Men ut fra vårt perspektiv, så vil det være nesten umulig å ha kontroll på alle objektene som man er bekymret for over tid. I denne sammenhengen kan det godt hende at franske tjenester har vurdert de to brødrene og gjort et valg, sier Presterudstuen, som ikke er overrasket over hendelsene i Frankrike og Belgia.

– De samsvarer godt med våre vurderinger over tid og samarbeidende tjenester i Europa. Det er sannsynlige scenarier, og det er ingen stor overraskelse at det skjedde nå.

I etterkant av 22. juli-angrepet viste det seg at massemorder Anders Behring Breivik ikke var et ukjent navn for den norske sikkerhetstjenesten – men han var ikke en person det var knyttet noen bekymringer til.

<p>FORSØKER DIALOG: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjennomfører samtaler med en rekke ekstremister i et forsøk på å snu radikaliseringsprosessen.<br/></p>

FORSØKER DIALOG: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjennomfører samtaler med en rekke ekstremister i et forsøk på å snu radikaliseringsprosessen.

Foto: NTB/SCANPIX

– Vi vet ikke alt

PST kan fortsatt ikke garantere at Norge ikke opplever nye angrep i fremtiden av personer som opptrer i deres systemer.

– Det er ekstremt komplisert, og det er ingen fasitsvar på hvordan vi kan sikre oss. PST gjør vurderinger og prioriteringer av opplysninger og personer, men det er selvfølgelig ikke alt vi vet, sier han.

– Kan du utdype?

– Man skal ha litt flaks om man skal fange opp en slik person, og vi er avhengig av at man melder fra når man ser noe som er av bekymring, sier han, og understreker at dette gjelder personer som holder en lav profil.

I løpet av de siste årene har flere tusen personer reist til Syria og Irak fra Europa for kjempe som fremmedkrigere for blant annet Den islamske stat (IS) og al-Qaida.

Om lag 70 av disse islamistene har dratt fra Norge.

– Umulig å følge alle objekter

Terrororganisasjonene har også et stort antall sympatisører i en rekke europeiske land.

– Det sier seg selv at det er umulig å fotfølge så mange objekter, sier seksjonslederen.

Over 20 radikale islamister har returnert fra borgerkrigen i Syria til Norge – en gruppe kvinner og menn som PST sier de har relativt god oversikt over.

<p>PARADE: Her er fremmedkrigere fra terrororganisasjonenDEn islamske stat (IS) i Raqqa i Syria – byen som regnes som IS' hovedstad i det borgerkrigsherjede landet.<br/></p>

PARADE: Her er fremmedkrigere fra terrororganisasjonenDEn islamske stat (IS) i Raqqa i Syria – byen som regnes som IS' hovedstad i det borgerkrigsherjede landet.

Foto: AP

– Vi har god oversikt over personer som kommer tilbake fra ulike konfliktområder, og vi gjør fortløpende vurderinger og tiltak knyttet til de ulike objektene. Oversikten er god, men den er ikke hundre prosent, sier Presterudstuen.

PST-lederen ønsker ikke å kommentere hvilke konkrete tiltak sikkerhetstjenesten bruker.

Forsøker dialog med islamister

– Vi forsøker dialog og følge opp de enkelte personene for å gjøre vurderinger av dem. Hva har de vært utsatt for? Hvorfor reiste de hjem? Hvordan er deres bilde etter at de kom hjem? sier han.

– Har PST kontroll?

– Det spørs hva man mener med kontroll. Det er et begrenset antall personer vi kan ha kontroll på hele tiden. Noen vurderes ikke å utgjøre en trussel, mens andre bør følges nærmere. Det er ingen fasitsvar, svarer han.

Den norske sikkerhetstjenesten har fokus på alle personer som er i en radikaliseringsfase, uavhengig av ideologi.

– Vi må vurdere hvem som er villig til å bruke vold mot samfunnsinteresser. Det er lov å mene og å ha radikale synspunkter.

Får ikke stoppet Syria-farere på Gardermoen

PST har dårlig erfaring med samtaler med radikale ekstremister på Gardermoen og er på vei til Syria.

<p>ETTERLYST: Den terrorsiktede nordmannen Bastian Alexis Vasquez (24) skal ha fått en lederrolle i IS i Syria.<br/></p>

ETTERLYST: Den terrorsiktede nordmannen Bastian Alexis Vasquez (24) skal ha fått en lederrolle i IS i Syria.

Foto: POLITIET

– Vi gjennomfører en rekke samtaler med ulike objekter. Forebyggende tiltak må settes inn så tidlig som mulig. Samtaler for å hindre noen i å reise når de står på Gardermoen er i utgangspunktet for sent, sier Presterudstuen.

Seksjonslederen mener at alle som har vært i konfliktområder som Syria og Irak lar seg påvirke på et eller annet vis av voldsbruken.

Det er ikke dermed sagt at man blir en ekstremist som vil gjennomføre terror i Norge, ifølge PST-lederen.

– Det ligger ulike interesser til grunn for hvorfor folk ønsker å reise. Til tross for grusomhetene vi ser i Syria og Irak, så har ikke interessen for å dra vært avtagende – tvert i mot. Vi ser fortsatt stor interesse for å reise, men det har ikke nødvendigvis sammenheng med terror, sier Presterudstuen.

Følger ekstremist-miljøet tett

PST følger miljøet tett, samt nettverket med personer som de frykter er i en radikaliseringsfase – samt konkrete ekstremister som de mistenker står bak rekruttering og radikalisering.

– Enkelte personer har større påvirkning enn andre. Det er vanskelig å si om vi lykkes. Vi jobber med familie og omgangskrets fra en tidlig fase. Det er de beste påvirkerne. Det er lite PST kan gjøre for å hindre folk fra å reise, sier seksjonslederen.

Ifølge PST-lederen, er intensjonen til de radikale islamistene uforutsigbar.

– Da må man inn i hodene til den enkelte. Det er vanskelig å si hva som trigger noen fra å ønske en handling til å handle selv. Det er individuelt, sier han, og ramser opp noen eksempler:

* En hendelse kan utløse aktivitet.

* En kamerat som blir drept i Syria.

* Publisering av karikaturer av profeten Muhammed.

– Kapasiteten behøver ikke være veldig stor. Flere aksjoner i den siste tiden har blitt gjennomført med enkle midler – skytevåpen, kniv, eller andre lett tilgjengelige våpen, sier Presterudstuen.

– Sosiale medier er en utfordring

Sosiale medier gjør at ekstremister enkelt kommuniserer på tvers av landegrensene og holder seg oppdatert om situasjonen i det borgerkrigsherjede landet.

– Det gir også folk muligheten til å knytte kontakt med personer fra andre land som har samme mening. Dette er en stor og omfattende utfordring som man ikke helt klarer å se konsekvensene av til en hver tid, sier seksjonslederen.

**Hendelsen i Frankrike har ikke påvirket trusselbildet i Norge, ifølge PST.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks