Hovedinnhold

Forsker om terror og flyktningkrise: Frykter økt hatkrim og vold

<p>TERROREKSPERT: Tore Bjørgo, er professor i politivitenskap ved Politihøgskolen i Oslo og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.</p>

TERROREKSPERT: Tore Bjørgo, er professor i politivitenskap ved Politihøgskolen i Oslo og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Foto: Mattis Sandblad, VG
Tore Bjørgo, som skal lede et nytt forskningssenter for høyreekstrem vold, sier det er «svært sannsynlig» at terror og flyktningkrise vil gi opphav til hatkriminalitet og vold.

– Høyreekstrem vold og hatkriminalitet er en respons på frykt og opplevde trusler, både reelle og imaginære. Nå har vi to slike trusler som kommer samtidig, forklarer Bjørgo til Klassekampen.

– Frykter volden vil øke

Han påpeker likevel at den største faren nå kommer fra jihadistiske miljøer.

– Men over tid frykter vi at volden fra høyreekstreme vil øke. Etter 11. september er et stort antall drept av høyreekstrem vold og terror. I noen land har det vært flere drapsofre for høyreekstrem ideologi enn for islamistisk terror, sier Bjørgo.

Les også: Dette frykter PST ved asylstrømmen

Han viser blant annet til mer enn 400 høyreekstreme drap i Russland.

Mens ekstreme islamister de siste årene har slått til i København og Brussel, og nå senest i Paris, er det i Norge, Sverige og Tyskland flere drapsofre for høyreekstremistiske handlinger enn drapshandlinger utført av jihadister.

Blant annet ble Sverige i slutten av oktober rystet da en 21 år gammel maskert mann, senere identifisert som Anton Lundin-Pettersson, gikk til angrep mot en barne- og ungdomsskole med flere kraftige stikkvåpen og drepte to personer.

Politiet konstaterte senere at angrepet var rasistisk motivert.

Utviklingen kan endre seg

I vinter uttalte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de organiserte høyreekstreme miljøene i liten grad vil utgjøre noen trussel mot vårt samfunn i 2015, men PST frykter en negativ utvikling som følge av asylstrømmen.

– Det er fare for framvekst av en sterkere høyreekstremisme. Norge har vært et unntak fordi vi ikke har høyreekstreme grupper eller lederskikkelser av betydning. Dette kan endre seg som en reaksjon på tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere, sier PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen til Klassekampen.

Les også: Dømt for rasistisk vold - her gjør han nazihilsen

VG har også tidligere skrevet om at PST følger sikkerheten ved asylmottak tett.

–  Faren for angrep mot asylmottak er knyttet til høyreekstreme miljøer, og faren for påsatte branner, slik man har sett i Sverige og andre land, sa seksjonsleder Jørn Presterudstuen i midten av november.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks