Hovedinnhold

Politiets intern-etterforskning blir slaktet i ny rapport

Politifolk og vanlige folk blir etterforsket på ulike måter, viser en ny rapport fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).
DØD: Eugene Obiora døde etter en pågripelse på et sosialkontor i Trondheim. Foto: Privat
DØD: Eugene Obiora døde etter en pågripelse på et sosialkontor i Trondheim. Foto: Privat

I vanlige straffesaker står tidligere rulleblad ofte sentralt i etterforskningen. Men i intern-etterforskning av politiet tillegges ikke rulleblad vekt, viser rapporten.

Les også:Obiora-saken: Sivilombudsmannen krever svar fra Storberget.

Blant sakene rapporten viser til, er Obiora-saken i Trondheim. Til sammen har de involverte politifolkene i denne saken 14 voldsrelaterte anmeldelser bak seg, men anmeldelsene er ikke blitt vektlagt i det hele tatt under Spesialenheten for politisakers etterforskning.

OMODs rapport viser at Spesialenheten i dag ikke skiller seg nevneverdig fra de tidligere særskilte etterforskningsorganene (SEFO).

Kosmetiske endringer

- Vi kan ikke se at det har skjedd noe annet enn kosmetiske endringer. I realiteten er Spesialenheten det samme som SEFO var, sier Sanaa Ashraf, som sammen med Amal Amellal har skrevet rapporten, til Klassekampen.

Rapporten kommer med en rekke anbefalinger om hvordan Spesialenheten kan forbedres. Anbefalingene vil bli overlevert et utvalg ledet av kriminolog Liv Finstad. OMODs rapport skal lanseres 12. august.

Justisminister Knut Storberget (Ap) har besluttet at Spesialenheten skal gjennomgå en evaluering etter kritikken enheten har fått, blant annet i kjølvannet av Obiora-saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks