Hovedinnhold

Voldtektssiktet tatt etter dramatisk pågripelse

**Spesialenheten vil undersøke
**Øyenvitne: - De gikk for langt
**Arrestasjonsekspert: - Totalt unødvendig og ikke forsvarlig

(VG Nett) Tilfeldig forbipasserende ble natt til søndag vitne til den svært dramatiske pågripelsen av mannen som er siktet for overfallsvoldtekten i Bodø sentrum i helgen.

Denne saken handler om:

Tips oss

Videoen viser to polititjenestemenn og en politihund i aksjon, da de skal pågripe den mistenkte mannen i 30-årene. En av politibetjentene tildeler den mistenkte det som fremstår som slag og spark under arrestasjonen.

I bakgrunnen høres mannens skrik, og hyppig bjeffing fra politihunden, som må holdes igjen av den andre politibetjenten.

Mannen ble pågrepet etter at en kvinne i 20-årene hadde ropt om hjelp, og politiet ble kontaktet av personer i nærheten. Ifølge politiet var det vitnebeskrivelser som førte til at de kunne pågripe mannen like etter overfallsvoldtekten.

VGTV: Her sparker politimannen

Videoen av pågripelsen er om lag syv minutter lang, og etter basketaket mellom den siktede og de to politibetjentene med hund, blir mannen liggende med en politimann oppå seg til cellebilen kommer.

To betjenter og en hund

Mannen som filmet videoen hadde vært ute på byen og ble kjørt hjem av en kamerat da de kom over pågripelsen.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000 

- Vi så først politiet og lurte på hva som skjedde. Vi klarte ikke helt å få oversikt over situasjonen før vi så at en person ble lagt i bakken. Det var to politibetjenter og en sint hund som bjeffet mye, forteller mannen, som ønsker å være anonym, til VG.

(Saken fortsetter under bildet)

SPARKET: Her sparker den ene politimannen den siktede personen. Foto: 2200-TIPSER
SPARKET: Her sparker den ene politimannen den siktede personen. Foto: 2200-TIPSER

Han mener han har fått med nesten hele hendelsesforløpet på filmen.

- Før jeg begynte å filme, observerte vi at politihunden jaget ham og fikk tatt ham. Så kom politibetjentene etter. Det var egentlig alt som skjedde før jeg begynte å filme, jeg var ganske raskt oppe med telefonen, sier øyenvitnet, som beskriver pågripelsen som svært dramatisk.

- Vi synes det var i meste laget den pågripelsen og de tok ganske hardt i.

Får kritikk

Pål Lagestad underviste i arrestasjonsteknikk ved Politihøgskolen i Bodø i perioden 2000 til 2012 og er medforfatter i en bok om temaet som er pensum for politistudenter i Norge.

VG Nett viste videoen til Lagestad søndag kveld. Han er nådeløs i sin kritikk av politibetjentens pågripelse.

- Det har ingenting med arrestasjonsteknikk å gjøre. Politiet har kun lov til å bruke slag og spark i nødvergesituasjoner, men det er helt åpenbart at politibetjenten ikke er i en slik situasjon. Han er over gjerningspersonen hele tiden. Det er totalt unødvendig og ikke forsvarlig å bruke slag og spark mot denne personen, sier Lagestad til VG Nett.

Den tidligere instruktøren understreker at det ikke er politiets oppgave å straffeforfølge personer.

- Det er rettssystemet som skal gjøre det. Politibetjenten forsterker «bendingen» med spark og slag. Det er ikke forsvarlig å bruke denne typen maktgrep - helt uavhengig av hva personen hadde gjort i forkant, sier han.

- Svekker tilliten

Ifølge politilovens paragraf 6, kan politiet anvende makt under tjenesteutførelsen i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig.

- Dette er ikke norsk politi tjent med, og det svekker tilliten til politiet, mener Lagestad.

Ifølge den tidligere instruktøren, har norske politibetjenter generelt for dårlige ferdigheter i arrestasjonsteknikk fordi de blant annet trener for sjelden.

- Min forskning viser at en gjennomsnittlig politibetjent brukte fysisk makt én gang i måneden. Når det skjer så sjelden, blir kvaliteten dårlig, sier han.

Da fotografen som filmet pågripelsen fikk sett videoen i detalj søndag, valgte han å kontakte VG.

- Situasjonen roet seg jo fort, men akkurat da det skjedde, så skjedde det mye på en gang. Du får jo et inntrykk av at det var kaotisk, og det forsterkes når du ser sparkene og slagene, og hører fyren rope, sier han.

Mener det ikke var riktig

Øyenvitnet forteller at han har sett flere pågripelser tidligere, men at han tidligere ikke har reagert på metoden.

- Vet du hva vedkommende er siktet for?

- Politimannen fortalte at det var han som var mistenkt for overfallsvoldtekten tidligere på natten. Sånn jeg forsto det hadde de jaget ham ganske lenge, og politibilen var jo ikke i nærheten.

- Uansett så gikk de for langt, og vi opplevde det som i overkant mye. Man mister litt av sympatien når man får høre hva det dreier seg om, men det er ikke riktig av den grunn, mener han.

Taus politimester

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

- Politimesteren i Salten er underrettet om saken. Han skulle ta kontakt med Spesialenheten, slik at de kjenner til at det er tatt en slik film. Denne saken er i forbindelse med en stygg overfallsvoldtekt, sier politiførstebetjent og operasjonsleder Ove Hansen.

- Hva mener politiet om mengden makt som ble brukt under denne pågripelsen?

- Det må Spesialenheten ta stilling til. De involverte partene må avhøres i forhold til det som har skjedd.

- Så du vil ikke uttale deg om maktbruken?

- Nei.

Vil undersøke

Leder Halvor Hjelm-Hansen ved Spesialenheten Midt- og Nord-Norge bekrefter overfor VG Nett at de er kjent med saken.

- Vi er kjent med at det er en pågripelse og litt om bakgrunnen. Vi følger opp med undersøkelser i første omgang, sier Hjelm-Hansen.

- Vi har en oppgave om å vurdere eventuelle straffbare forhold, men det er altfor tidlig å gi noen vurdering av det nå.

- Mishag

Medlem av justiskomiteen på Stortinget og SV-politiker Akhtar Chaudry sitter ikke igjen med en god følelse etter å ha sett videoen søndag kveld.

- Umiddelbart etter å ha sett videoen så sitter jeg med en følelse av mishag. Det er ikke slik jeg ønsker å se politiet i aksjon. Nå må det samtidig sies at jeg har ikke sett hele videoen, men det jeg har sett etterlater et mishag hos meg. Jeg regner med at de ansvarlige går inn i dette og ser på saken.

Søndag kveld var de to politibetjentene som deltok i pågripelsen fortsatt i tjeneste.

Operasjonsleder Jan Lekang, som også var på jobb den aktuelle natten, sier til VG at han tar videoen til etterretning.

- Vi har ikke noe mening om det ene eller det andre. Det blir skrevet en rapport, så er det andre som tar vurderingen. Men det er ikke noe artig for en politimann å ha en etterforskning hengende over seg uansett, sier Lekang.

Graden av makt som ble brukt var ikke et tema etter pågripelsen av den voldtektssiktede mannen.

- Vi var bare glad for at han ble tatt så fort og var opptatt med sporsikring i etterkant. Den filmen er tatt ut av en større sammenheng. Det var hendelser i forkant av det, men det må de som har vært der få uttrykke i rapportene som er skrevet, sier Lekang, som ble oppmerksom på sakene i mediene like før han kom på jobb natt til mandag.

- Det ble ikke diskutert i natt så jeg ble litt overrasket over det, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks