Hovedinnhold

Nå innføres responstid:

Politiet lover å være på plass innen 10 minutter i tettsteder

<p>RYKKER UT: Nå lover politidirektør Odd Reidar Humlegård at politiet skal være på plass innen 10 minutter der det bor 20 000 eller flere innbyggere - og når det virkelig står omn livet.</p><p/>

RYKKER UT: Nå lover politidirektør Odd Reidar Humlegård at politiet skal være på plass innen 10 minutter der det bor 20 000 eller flere innbyggere - og når det virkelig står omn livet.

Foto: Frode Hansen

I byer og tettsteder skal politiet heretter være på plass innen 10 minutter i de mest alvorlige tilfellene, garanterer Politidirektoratet.

Denne saken handler om:

– Jeg er fornøyd med at vi nå har satt mål for hvor raskt publikum kan forvente hjelp ved hendelser som krever umiddelbar innsats. Kravene er viktige for å nå målet om et bedre og mer effektivt politi som kommer når folk virkelig trenger det, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

De nasjonale kravene fra politiet mottar en melding om hasteoppdrag skal tiden til første patrulje er på stedet ikke overstige 10 minutter i halvpartenm av tilfellene der det bor mer enn 20.000 innbyggere – og 15 minutter i 80 prosent av tilfeller.

De øvrige nasjonale kravene er disse:

**I tettsteder med mellom 2000 og 19.999 innbyggere:

15 minutter i halvparten og 30 minutter i 80 prosent av alle tilfeller

**I øvrige områder:

22 minutter i halvparten og 45 min i 80 prosent av alle tilfeller.

FAKTA - RESPONSTID

Responstid er tiden det tar fra politiet mottar melding om en hendelse til første patrulje er fremme på stedet

Hasteoppdrag vil blant annet si hendelser hvor liv er direkte truet og/eller hvor det er behov for umiddelbar innsats fra politiet

Felles nasjonal metode for måling av politiets responstid er innført i alle landets politidistrikt. Bidrar til en mer ensartet praksis.

Bakgrunnen for at det innføres responstid i politiet er den knusende kritikken i Gjørv-kommisjonen etter 22. juli-terroren og at befolkningen skal vå vite hva de kan forvente av sitt lokale politi når det virkelig haster. Kravene er satt til å gjelde innenfor dagens politistruktur med 27 distrikter, organisering og bemanning.

Kravene til politiets responstid gjelder for oppdrag som krever umiddelbar utrykning. Dette kan være hendelser der liv er direkte truet, hendelser med alvorlig personskade eller hendelser der politiet må sikre bevis eller pågripe i alvorlige straffesaker.

Nasjonale og lokale krav

De nasjonale kravene skiller mellom tre tettstedskategorier. Kravene sier hva responstiden skal være under i halvparten av hasteoppdragene, og i 80 prosent av hasteoppdragene i hver tettstedskategori. I tillegg er det stilt responstidskrav for hvert av de 27 politidistriktene.

Kravene til responstid er basert på hva politiet leverer i dag. Det er målinger fra første halvår 2014 som har dannet grunnlag for kravene. Målingene viser at det er forskjell i responstid mellom distriktene. Det innebærer at det er satt ulike krav til responstiden.

Enhetlig måling

Felles metode for måling av politiets responstid er innført i alle politidistrikt. Det gir nyttig kunnskap om politiets reelle responsevne. Flere og bedre data om hva som kan påvirke responstiden vil gi godt grunnlag for læring, evaluering og bedre styring av politiets operative ressurser. På sikt vil Politidirektoratet vurdere å justere kravene basert på målingene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks