Hovedinnhold

Politiansatte: - Vi blir ikke lyttet til i våpendebatten

Justisministeren vurderer endringer i våpeninstruksen

<p>VOKTER DE FOLKEVALGE: I følge Politiets Fellesforbund har politifolkene som står foran Stortinget ikke noe i mot å være bevæpnet.</p><p/>

VOKTER DE FOLKEVALGE: I følge Politiets Fellesforbund har politifolkene som står foran Stortinget ikke noe i mot å være bevæpnet.

Foto: Roger Neumann

Lytt til fotfolket som står midt oppe i det og ikke kan løpe fra problemene. Men våpeninstruksen kan bli endret, bebuder Anders Anundsen.

Denne saken handler om:

Det klare rådet kommer fra ledelsen i Politiets Fellesforbund (PF), som organiserer 15.000 politiansatte.

Leder Sigve Bolstad mener tjenestemennene som nå vandrer rundt med skarpladde pistoler på hoften ikke i tilstrekkelig grad blir hørt i debatten om bevæpning.

<p>FAGFORFENINGSLEDER: Leder for Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad.<br/></p>

FAGFORFENINGSLEDER: Leder for Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad.

Foto: Trond Solberg

– Lytt til dem, hva de sier og hva de opplever i hverdagen. Ikke la følelser, men politifaglige begrunnelser være avgjørende for om norsk politi skal være bevæpnet. Da må både de positive og negative sidene vurderes nøye. Det finnes ikke noe fasitsvar, men en ting vet vi i alle fall: Politiet kan ikke løpe fra en alvorlig situasjon. De må løpe til, sier Bolstad.

Liten vilje

Politiets Fellesforbund er innforstått med at det ikke er noen politisk vilje på Stortinget for generell bevæpning, men synes likevel deres argumenter i for stor grad blir avfeid som følelsesmessige utspill.

– Vårt landsmøte fattet i 2012 vedtak om bevæpning. Men spør du de operative tjenestemennene, de som bærer våpen synlig i gatene, er jeg ganske sikker på at det er et betydelig flertall for bevæpning. De som nå passer på Stortinget har for eksempel gitt uttrykk for at det er helt greit. Og det er dem som står midt oppe i det.

Sigve Bolstad stiller seg spørsmålet: – Hvilke oppgaver skal politiet løse i samfunnet? Og i hvilke tilfeller er det nødvendig å bruke våpen, både for å beskytte publikum og egen sikkerhet?

Gode erfaringer

Både Sverige og Danmark har personlig bevæpning.

Politiforbundet i Danmark sier at det er «helt og aldeles utenkelig ikke å være bevæpnet» og viser til at ingen politimann er drept i tjeneste.

– Det er derfor ikke belegg for å hevde at dersom politiet er bevæpnet betyr det større risiko for den enkelte tjenestemann fordi motparten i så fall vil trappe opp, skriver forbundssekretær Flemming Olsen i en e-post til PF.

Det svenske politiforbundet fremholder at bevæpningen er en konsekvens av at det ikke finnes så mange politifolk i landet. Et annet argument for er at en kritisk situasjon kan endre seg så raskt at det rett og slett ikke er tid til å hente våpenet som i tilfelle befinner seg i bilen. Våpen brukes kun i «absolutte nødsfall».

– Svensk politi er helt enkelt bevæpnet fordi trusselbildet i samfunnet er så sterkt. Det er viktig både for medborgernes trygghet og for arbeidsmiljøet for politiansatte, skriver Emma Nilsson, som er kommunikasjonssjef i Polisförbudet.

Skyter mer?

Sigve Bolstad viser til at det ofte argumenteres med at det bevæpnede politiet i Sverige skyter mye mer enn det ubevæpnede politiet i Norge.

– Men faktum er at ingen har sagt noe om hvorfor svensk politi trekker våpen. Kanskje er det helt nødvendig, kanskje redder det tredje person, altså publikum. Vi spør også: Kanskje tjente det faktisk samfunnet fordi det var et reelt behov for å stanse personer eller hindre enda verre utvikling av situasjoner?

Vurderer endring i våpenloven

Politiet har fått ja fra justisminister Anders Anundsen til å være bevæpnet – foreløpig frem til 15. februar på grunn av økt terrorfare.

<p>JUSTISMINISTER: Anders Anundsen sier at det kan bli endringer i våpeninstruksen.<br/></p>

JUSTISMINISTER: Anders Anundsen sier at det kan bli endringer i våpeninstruksen.

Foto: Fredrik Solstad

– I god tid før da vil vi få en ny vurdering av trusselbildet fra Politidirektoratet. Foruten bevæpning vil vi også se på andre risikoreduserende tiltak, sier justisministeren til VG.

Den midlertidige bevæpningen av politiets innsatspersonell er fattet innenfor de rammer som våpeninstruksen setter. Den aktuelle trusselsituasjonen har likevel synliggjort behovet for en klar regel i våpeninstruksen som sikrer at politiet kan bevæpnes over lengre tid, når dette er nødvendig for å kunne utføre den daglige tjenesten på en trygg måte.

– Det er behov for en klar regel i denne delen av våpeninstruksen som sikrer adgangen til å bevæpne politiet når dette er nødvendig for å ivareta politiets egen sikkerhet og innsatsevne. Justis- og beredskapsdepartementet sender derfor et forslag til endring av våpeninstruksen for politiet på høring, sier Anundsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks