Hovedinnhold

14 av 430 studenter har fått jobb i politiet

UTEN JOBB: De fleste av politistudentene som i juni fikk sine eksamensbevis fra Politihøgskolen er uten jobb i etaten. Foto: Erik Indrehaug, Politiforum
UTEN JOBB: De fleste av politistudentene som i juni fikk sine eksamensbevis fra Politihøgskolen er uten jobb i etaten. Foto: Erik Indrehaug, Politiforum
(VG) Av de 430 studentene som gikk ut av Politihøgskolen i juni har bare 14 fått fast jobb i politiet.

Denne saken handler om:

- Situasjonen er verre enn hva jeg trodde, sier lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Han mener at studentene er ført bak lyset og at justisminister Knut Storberget er i ferd med å begå et gedigent løftebrudd.

Justisminister Knut Storberget slår kraftig tilbake og hevder fagforeningen for tredje år på rad driver en kampanje på totalt sviktende grunnlag.

LES STORBERGETS SVAR: - Studentplass betyr ikke fast jobb i Staten 

Politiforbundet er via mail og SMS i direkte kontakt med de nyuteksaminerte studentene. Status denne uken er: 83 prosent har svart. 14 har fått fast jobb. 93 har sommervikariater i politiet. De øvrige er enten arbeidsledige eller jobber med noe helt annet.

LES OGSÅ: Langt fra målet om mer politi 

Nedgang

- Norsk politi går i helt gal retning, mener Arne Johannessen.

At studentene ikke får jobb er én ting, verre mener Johannessen det er at politikerne og landets innbyggere ikke får den politikraft de er lovet - nemlig at politidekningen i 2020 skal være to politimenn pr. 1000 innbyggere.

I dag er den 1,66 - en nedgang fra 1,76 for tre år siden.

- Skal vi oppnå de mål som det er bred politisk enighet om og som justisministeren har lovet, må først alle, og ikke bare de vel 400 studentene som er ferdige på Politihøgskolen få jobb, men også stillingene etter de 250 - 300 som går ut i pensjon hvert år må fylles opp.

Han fortsetter:

- Storberget er i ferd med å gå bort fra det han hele tiden har argumentert for; nemlig at det årlig skal opprettes 300 nye politistillinger slik at vi kan oppnå de politiske mål for politikraft som er satt for år 2020.

- Vi forventer at det er jobber til dem som er ferdige på Politihøgskolen. Det er kun på den måten målet om 2700 nye politiutdannede innen 2020 kan nås, sier fagforeningslederen.

JOHANNESSEN: - 500 stillinger fjernes 

Ser til Sverige

Arne Johannessen trekker frem nabolandet Sverige som eksempel på hvor ille situasjonen nå er i vårt eget land. Der er politidekningen 2,2 politifolk pr. 1000 innbyggere. I løpet av de siste fem årene er det ansatt 3500 nye politifolk.

- Mens Norge har 8162 politiutdannede, er det til sammenligning 20500 i Sverige. Mens vi står stille, går politidekningen kraftig opp i Sverige. Og så stor forskjell er det ikke på landene, sier Arne Johannessen som avslutter med en klar oppfordring til justisministeren:

- Gi studentene jobb i politiet og oppfyll dine løfter og gi landets befolkning den politidekning du har lovet dem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks