Hovedinnhold

Politiet refses for lovbrudd

- DÅRLEG SIGNAL: - Det er eit dårleg signal at politiet som skal passa på at andre følgjer lovar og reglar, ikkje følgjer mållova, sier forbundsleder Arne Johannessen. Foto: Trond Solberg/VG
- DÅRLEG SIGNAL: - Det er eit dårleg signal at politiet som skal passa på at andre følgjer lovar og reglar, ikkje følgjer mållova, sier forbundsleder Arne Johannessen. Foto: Trond Solberg/VG
Lovens håndhevere, politiet, bryter selv loven. Nå får Politidirektoratet refs av Språkrådet for manglende nynorskbruk.

På hjemmesiden www.politi.no var det redaksjonelle innholdet i 2010 11,5 prosent på nynorsk. Kravet er minst 25 prosent.

- Dette kan vi ikke si oss fornøyd med, men det viser en positiv utvikling fra året før, sier førstekonsulent Nina Card i kommunikasjonsavdelingen i POD.

Kritisk

- Det er eit dårleg signal at politiet som skal passa på at andre følgjer lovar og reglar, ikkje følgjer mållova. Det er sjølvsagt viktig at politiet skjerpar seg og rettar seg etter påpakningane frå Språkrådet, sier leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, som selv praktiserer nynorsk til daglig.

Flere ganger det siste halvåret har Språkrådet tatt opp med Politidirektoratet manglende bruk av nynorsk i politiet. Det gjelder både sentralt og lokalt, blant annet i Hordaland. I brevs form blir politiet påminnet om plikten til å etterleve kravene i målloven.

- Me ser at de nesten ikkje publiserer nyheitssaker på nynorsk på nettstaden dykkar, så det ser ikkje ut til at de har satt i verk tiltak for å styrkje nynorskbruken. Difor bed me på ny om tilbakemelding på korleis de vil jobbe for å få ei betre veksling mellom målformene, oppfordrer fagkoordninator Nina Teigland i Språkrådet i et brev til Politidirektoratet.

Mål om 25 prosent

Til VG gir Nina Card i Politidirektoratet dette løftet:

- Målet vårt er selvsagt at minst 25 prosent av innholdet på nettstedet vårt skal være på nynorsk. Det jobber vi målrettet for å oppnå. Vi har foreksempel oversatt en del fast informasjon til nynorsk, og prøver å publisere flere brosjyrer på både bokmål og nynorsk.

Politidirektoratet jobber kontinuerlig med å forbedre rutiner og gjøre grep som skal bidra til at vi når målet om minst 25 prosent nynorsk på nett og i trykte publikasjoner.

Språkrådet ber om tilbakemelding på hvordan vi vil jobbe for å få en bedre veksling mellom målformene. Dette vil vi selvsagt imøtekomme.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks