Hovedinnhold

15.40: Virret naken i veien 17.15: Pågrepet i HV-uniform

Politiet observerte naken mann med våpen – tre pågrepet

Først virret den ene av de to mennene naken og bevæpnet langs riksvei 319. Halvannen time etter ble en av dem pågrepet i Heimevern-uniform med våpen.

Tips oss

– Politiet fikk først melding fra en person som observerte en kliss naken mann med et tohåndsvåpen i hånden på vei fra E18 til Sande sentrum. Det førte til at vi bevæpnet oss og satte i gang en stor aksjon, sier operasjonsleder Erik Gunnerød i Søndre Buskerud-politiet til VG.

I alt var syv politipatruljer og et politihelikopter involvert i aksjonen, ifølge politiets operasjonsleder i Søndre Buskerud.

Direkte på Facebook

Mye av hendelsesforeløpet skal de som nå er pågrepet ha sendt direkte i lukkede grupper på Facebook. VG har fått tilgang til flere videoer som dokumenterer hendelsesforløpet:

** Den ene viser flere personer som drikker øl i en campingvogn. Etter hvert går den ene ut – naken og bevæpnet. Han går mot veien og vifter med et tidspunkt med den ene hånda mens han holder våpenet med den andre.

** En annen video viser pågripelsen: En mann står og støtter seg mot autovernet. På seg har han en finlandshette og Heimevern-uniform.

– Vi har en heimevernsøvelse her. Vi skal stoppe biler for å sjekke vognkort og førerkort.

– Vi ordner dette her. Så det blir moro. Der kommer det en bil, fortsetter mannen i HV-uniformen.

Kvinnen som deltar i den spesielle hendelsen, ser ut til å filme det hele. Hun bemerker at det er et helikopter i luften over dem. Hun er også opptatt av å sjekke hvor mange som følger live-videoen på Facebook.

– Er det noen som gidder å sjekke politiloggen for å se om det er noen som kikker etter oss, spør kvinnen på videoopptaket.

Den første bilen som kommer mot dem på veien, viser seg å være en politipatrulje. Politibilen stopper og ber mannen i HV-uniform legge fra seg våpenet og legge seg ned på bakken med armene utstrakt.

I videoen sier også kvinnen som står bak filmingen at det bare er lekevåpen, og at de «bare er fulle og tuller litt».

Politiet har senere fastslått at verken dette våpenet eller et annet som ble funnet i nærheten var ekte.

Overfor Sande Avis bekrefter politiet at gjerningspersonene sendte direktevideo av hendelsen i en lukket gruppe på Facebook.

Ikke ekte våpen

De tre personene som utløste politiaksjonen, to menn og en kvinne, var søndag ettermiddag på vei til arresten i Drammen, ifølge operasjonslederen.

Etter at politiet hadde fått tips om en naken mann i veien gjorde en sivilt kledd politimann samme observasjon. Det medførte at de stengte av veien i begge retninger og fikk bistand fra politihelikopter og kolleger fra Vestfold.

De involverte skal ifølge politiet ha hatt tilholdssted i en campingvogn ved Hanekleiva.

Distriktssjef Børge Gamst i HV-01 opplyser at han bare kjenner hendelsen fra media og at han ikke vet om vedkommende er HV-soldat .

– Jeg har så langt ikke hørt noe fra politiet. Dersom han kan linkes til vårt distrikt og har gjort noe ulovlig, så vil det få konsekvenser, sier Gamst til VG.

Fremsto som påvirket

Informasjon fra tjenestemennene i politihelikopteret skal tilsi at minst én av de involverte fremsto som påvirket. De pågrepne er etnisk norske og mellom 22 og 37 år, og ikke tidligere kjenninger av politiet.

– Det er for tidlig å gå inn på hvilken paragraf de er siktet for, men det går på uforsiktig omgang med våpen i det offentlige rom og fremvising av våpen for å skremme folk.

Operasjonsleder Gunnerød har i løpet av sin karriere i politiet ikke opplevd noe i nærheten av en så spesiell pågripelse tidligere.

– Jeg har ikke opplevd at en naken person beveger seg i veikanten med et tohåndsvåpen tidligere, nei, sier Gunnerød til VG.

– Dette er ikke humor

Natt til søndag ble en mann skutt og drept av politiet etter en politijakt i Agder.

– Vi har ingen grunn til å tro at det er noen sammenheng med det som skjedde i Kristiansand i natt. At det sammenfaller i tid er nok tilfeldigheter, sier Gunnerød.

Privatetterforsker og tidligere leder av Voldsavsnittet i Oslopolitiet, Finn Abrahamsen, mener folkene som utløste politiaksjonen i Sande har opptrådt svært ansvarsløst og uklokt.

– De som sto bak hendelsen i Sande satte faktisk både sitt eget og andres liv i fare ved å utløse en slik aksjon som de gjorde. En liten feilvurdering kunne ha skapt en enda mer alvorlig situasjon enn det som ble utgangen på aksjonen. Dette er ikke humor. De som iverksatte dette, burde skamme seg. Det får være grenser for tull, sier Abrahamsen som også mener bruken av HV-uniform av mannen med geværet, skjerper alvoret i saken.

Heller ikke han vil trekke noen kobling til skytingen i Kristiansand som endte med en skuddveksling og at en mann ble drept.

– Men hadde det som skjedde i Sande i Vestfold - skjedd i USA, er jeg ikke sikker på at hendelsen hadde endt med en pågripelse uten at det hadde blitt løsnet skudd, sier Abrahamsen til VG.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks