Hovedinnhold

Politiet: Hun valgte branndøden

Garolin (24) og sønnen (1) fikk endelig avslag på opphold i Norge

UTVIST: Garolin Nesaraja (24) kom til Norge i 2006. Etter fem og et halvt år fikk hun endelig avslag på asylsøknaden sin. Foto: PRIVAT
UTVIST: Garolin Nesaraja (24) kom til Norge i 2006. Etter fem og et halvt år fikk hun endelig avslag på asylsøknaden sin. Foto: PRIVAT
OSLO/BERGEN (VG) Forrige mandag begynner det å brenne på asylmottaket i Førde. Noen uker i forveien har en mor og en sønn (1) fått endelig avslag om opphold i Norge.

DETTE ER SAKEN

Juli 2006: Garolin Neseraja, 19 år gammel, søker asyl i Norge. Hun får videre arbeidstillatelse og skaffer seg arbeid.
September 2007: UDI avslår asylsøknaden fordi de mente at hun ikke risikerte forfølgelse.

Oktober 2007: Advokat Kristine Aarre Hånes klager vedtaket til UNE.

Juni 2009: Garolin anmelder ekteparet hun bor hos for menneskehandel og forklarer seg om trusler og at de tar lønnen hennes. Hun flytter etterhvert til asylmottaket i Førde.

April 2010: Menneskehandelsaken henlegges etter bevisets stilling. Samme måned føder Garolin en sønn.

6. desember 2001: Garolins søster, det eneste familiemedlemmet hun har kontakt med, blir funnet død, trolig drept, på Sri Lanka.

11. desember 2011: UNE avslår Garolins klage på UDIs vedtak.

16. januar 2012: Garolin og sønnen blir hentet ut av en brann på et asylmottak i Førde og dør senere av skadene. Politiet tror hun stiftet brannen selv.

25. januar 2012: UNE skulle svart på advokat Hånes sin omgjøringsbegjæring av avslaget fra desember.


Politiet tror hun tente lighteren selv, eller kanskje var det fyrstikker. De tror at hun, en 24 år gammel kvinnelig asylsøker, forrige mandag lot seg selv og sin halvannet år gamle sønn bli slukt av flammene på asylmottaket.

- Vi ser det som sannsynlig at mor var brannstifter, står det i en pressemelding fra lensmannen i Førde.

Det lille barnet og hans mor, som heter Garolin Nesaraja og er fra Sri Lanka, blir fløyet fra det brennende asylmottaket til Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

De dør begge i løpet av kort tid.

Det var Bergens Tidende som først fortalte historien til Garolin. Den siste knusende hendelsen, av en lang rekke i hennes liv, skjedde like før jul. Da fikk hun beskjed om at Utlendingsnemnda (UNE) hadde gitt et endelig avslag på hennes og sin sønns oppholdstillatelse - etter totalt fem og et halvt års behandlingstid hos norske utlendingsmyndigheter.

Søsteren døde

Og bare uken i forveien hadde politi på Sri Lanka åpnet drapsetterforskning etter at hennes søster ble funnet død.

Hva som enn skjedde på rommet på asylmottaket i sekundene før brannen startet: Garolin må ha følt seg så alene, så hjelpeløs.

- Det er vanskelig å forstå dette. Hun ga ingen signaler på at hun ville gjøre noe så drastisk, sier Kristine Aarre Hånes, som har vært Garolins advokat siden 2007.

Hun beskriver Garolin som et varmt menneske. En vakker kvinne, det var så lite som skulle til for at hun skulle vise takknemlighet.

- Sannsynligvis orket hun ikke mer. Hun tok drapet på søsteren tidlig i desember svært tungt. I tillegg hadde hun hatt livet i flere år på vent mens Utlendingsdirektoratet (UDI) og UNE behandlet oppholdstillatelsen hennes, sier Hånes.

Garolin kom til Norge i 2006, 19 år gammel. Tilbake på Sri Lanka var den tamilske familien med far og fire yngre søsken. Moren døde av kreft i 2004.

Menneskehandel

Ifølge opplysninger fra UNEs negative vedtak ble Garolin sendt til fjerne slektninger i Norge for å tjene penger til familien.

Etter å ha arbeidet på hotell, anmeldte hun ekteparet hun bor hos for menneskehandel i 2009.

Ifølge en kjennelse for varetektsfengsling av ekteparet, skal lønnen hennes ha gått inn på deres konto. Ifølge vitner skal de ha kontrollert hennes bevegelser, truet henne og retten mente det var skjellig grunn til mistanke om at Garolin hadde blitt utnyttet i en sårbar situasjon.

Saken ble henlagt etter bevisets stilling i 2010.

- Vi etterforsket saken svært grundig, men hverken statsadvokaten i Hordaland eller Riksadvokaten mente det var tilstrekkelig bevis for å gå videre med saken, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

Underveis i etterforskningen fikk Garolin problemer med deler av det tamilske miljøet i Bergen.

NÆR VENNINNE: Jeya Gunaratnam Hansen (33) vokste opp i samme nabolag som Garolin på Jaffna på Sri Lanka. Hun møtte henne mange år senere i Bergen og ble hennes nærmeste venninne der. Her sammen med mannen Kaj Hansen (38). Foto: Hallgeir Vågenes, VG
NÆR VENNINNE: Jeya Gunaratnam Hansen (33) vokste opp i samme nabolag som Garolin på Jaffna på Sri Lanka. Hun møtte henne mange år senere i Bergen og ble hennes nærmeste venninne der. Her sammen med mannen Kaj Hansen (38). Foto: Hallgeir Vågenes, VG


- Hun ble snakket ned til og kalt vanskelig, forteller Kaj Hansen (38), som er gift med Jeya Gunaratnam Hansen (33), Garolins nærmeste venninne i Norge.

Drømte om å bli

Garolin reiste heller tilbake til asylmottaket på Førde enn å bo alene i en leilighet på Laksevåg. Det var til dette asylmottaket hun først ble sendt til som ny i Norge i 2006.

Men før brannen, lysnet det.

Hun traff en mann, en kurder fra Irak. Garolin ble gravid og i april 2010 fødte hun en sønn.

- Hun drømte om å bli her i Norge, sier venninnen Jeya.

- Jeg klarer ikke å tro at hun satt fyr på seg selv. Hun sa jo at hun ville leve.

Bare en time før brannen startet snakket Jeya med Garolin på telefon. Garolin skulle sette over penger, som hun ba Jeya sende videre til Sri Lanka - penger som skulle gå til å dekke utgiftene til den trolig drepte søsterens begravelse.

I går godkjente UDI en visumsøknad fra Garolins bror, slik at han får komme i søsterens begravelse.

- Ville vurdert annerledes

Utlendingsnemnda (UNE) mener de ville vurdert Garolins sak annerledes om de hadde fått vite at hun og barnefaren ikke lenger var et par.

UNE avslo klagen på UDI sitt avslag om opphold i desember til tross for at Garolin hevdet hun var et tidligere medlem i Tamiltigrene, og at hun fryktet forfølgelse fra både dem og myndighetene på Sri Lanka.

UNE så hen til at Garolin var et sannsynlig offer for menneskehandel i Norge, men fant ikke fremtidige farer knyttet til dette.

Advokat Kristine Aarre Hånes sendte inn en omgjøringsbegjæring, blant annet med informasjon om at blant søsteren hadde blitt drept, for å stoppe uttransportering.

Garolin var ikke lenger i et forhold med barnefaren, som også hadde fått avslag om opphold. UNE har imidlertid behandlet klagen som om Garolin og barnefaren var et par som kunne søke familiegjenforening i Irak eller på Sri Lanka.

- Det var først i januar advokaten fortalte UNE at de ikke lenger var et par, og at det derfor ble aktuelt å se på om hun som enslig mor med et lite barn måtte anses å være i en så sårbar stilling at det tilsa opphold ut fra menneskelige hensyn, sier informasjonssjef Bjørn Lyster i UNE.

Merkelig

- Jeg synes det er utrolig merkelig at UNE nå skal få dette til å dreie seg om hennes sivilstatus, sier Hånes.

Hun mener Garolin hele tiden i praksis har vært en enslig forsørgende, som ville vært overlatt til seg selv på Sri Lanka med et barn født utenfor ekteskap.

- Men uavhengig av dette tilsa imidlertid hele hennes situasjon, blant annet som offer for menneskehandel, at hun og sønnen burde fått opphold, sier advokat Hånes.

Hun tviler på om saken ville fått et nytt utfall om Garolin fortsatt hadde vært i live:

- Senest den 30. november ga UNE avslag til en annen tamilkvinne med et lite barn, som var i en tilsvarende situasjon som Garolin, sier Hånes.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks