Hovedinnhold

Politiet etter pulver-alarm: - Ufarlig melprodukt

STOKKE(VG) Postforsendelsen som førte til evakuering og avsperring av postsentralen i Stokke inneholdt mel, ifølge testresultatene.

I går kveld gikk alarmen på Stokke postterminal da de ansatte reagerte på et hvitt pulver som falt ut av en postforsendelse. Flere av de ansatte fikk reaksjoner som svie, kløe og pusteproblemer. Politiet ble varslet og terminalen ble evakuert og avsperret. 44 av de ansatte ble sendt til sykehuset i Vestfold.

Like før klokken 14, fredag, viste det seg at det ikke var noe farlig pulver i postforsendelsen:

– Forsvarets Forskningsinstitutt har gjennomført analyser av stoffet og har konkludert med at pulveret var ufarlig og er et melprodukt, skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding. 

Pressesjef i Posten er svært lettet over at det ikke var noe farligere enn mel i forsendelsen.

– Det er en veldig lettelse, både for meg og hele organisasjonen. Mange ansatte har vært veldig bekymret og urolige på grunn av det som har skjedd, så det er fint å få en avklaring på hva det var, sier John Eckhoff, til VG.

Terminalen er nå frigitt, og de ansatte kan gå inn og hente tingene sine, før de kan gå hjem for å legge seg.

Politiet: – Fremdeles en alvorlig handling

Krimsjefen i Tønsberg, Knut Erik Ågrav, sier at politiet ikke utelukker at sendingen av mel var en skremselshandling.

–  Det blir jo i alle fall oppfattet skremmende. Med innkalling av ekstra personell på sykehuset, mye politi på stedet og stengt postterminal i et halvt døgn, så er det fremdeles en alvorlig handling, selv om det er mel i posen. Så vi etterforsker fremdeles, sier Ågrav.

– De som jobber på posten har gjort alt riktig her, de er trent på slike situasjoner, og de opplevde ubehag. De handlet riktig da de varslet politiet. Det er ingen tvil om hvem som har skylda her, og det er avsender av brevet, sier han.

– Vi jobber videre med etterforskningen, og adressen som står på brevet er interessant. Også hvor brevet er sendt fra, forteller han.

Les også: Utelukker ikke sammenheng med svensk pulverfunn

Fakta om postterminalen i Stokke

* Posten og Bring har to naboterminaler på Borgeskogen industriområde i Stokke kommune i Vestfold: Postterminalen som håndterer post og pakker – og Bringterminalen som håndterer innenlands og internasjonalt gods.

* Terminalene er til sammen kommunens tredje største arbeidsgiver med 350 ansatte.

* Et nytt felles logistikksenter for post, pakker og gods, Posten og Brings logistikksenter Vestfold, bygges like ved og skal stå ferdig i 2018.

(Kilde: Posten Norge) (©NTB)

Slo alarm etter pulverfunn

– Politiet opplyste at det var en postforsendelse som falt i bakken, og da fire ansatte kom for å rydde opp så fikk de reaksjoner som svie og kløe, og slo alarm, opplyste pressesjef i Posten, John Eckhoff, til VG tidligere i dag.

Ifølge Eckhoff var dette en liten pakke som kunne gå som brevpost, på størrelse med et tykt brev med et nøkkelknippe inni. 

– Pakken er sendt fra Agder, Telemark eller Vestfold, sier Eckhoff. 

– Da de ansatte ved terminalen behandlet forsendelsen, sprakk den. Deretter kjente flere av dem kløe på huden og svie i halsen. Da kastet de forsendelsen i en plastpose og inn i en safe, sa politiets innsatsleder, Espen Solemdal, til NTB natt til fredag.

Ikke gjort funn av noen kjente stoffer

– De hadde litt uspesifike symptomer og pusteproblemer. Det vi vet foreløpig er at det ikke er gjort funn av noen kjente stoffer, så det er ikke noe som tyder på at det er noen kjemiske stoffer, forteller beredskapssjef ved sykehuset og overlege, Else-Marie Ringvold, til VG rundt klokken 9.

– De ansatte ved posten har forholdt seg rolige, og har gjort alt riktig. Det har vært mer frykt hos de pårørende, opplyser overlegen.

Alle de involverte postansatte ble skrevet ut fredag formiddag.

Sendte hjem pasientene

Rett etter klokken 08.00 meldte sykehuset i Vestfold at det ikke var funnet noen symptomer blant de postansatte, og at det var liten risiko for at pasientene er alvorlig smittet. Det opplyste sykehuset på Twitter.

– Det er liten risiko for at noen er smittet av noe i det hele tatt, utdypet kommunikasjonsmedarbeider ved sykehuset, Line Jacobsen, til VG.

I natt ble flere pasienter vasket og skylt før de kom inn på sykehuset. Disse hadde vært direkte eksponert for pulveret. 30 var ikke direkte involvert, men befant seg i lokalene. Terminalen ble raskt evakuert, og et stort område ble sperret av.

– Vi foretar nå de etterforskningsskritt som vi mener er nødvendige i forhold til postforsendelsen - hvor den kom fra, hvor den skulle og hva den inneholdt, sa politiadvokat ved Sør-Øst politidistrikt, Katrine Christensen Brygard, til VG natt til fredag.

Litt over klokken to natt til fredag var politiets bombegruppe på plass på stedet.

– Det viktigste nå er få undersøkt stedet nøye. Det er først nå politiet er inne i bygget, sa operasjonsleder ved Sør-Øst politidistrikt, Per Andreassen, til VG.

Postterminal i Sverige også pulver-evakuert

Aftonbladet melder at en postterminal i Stockholm også er avsperret etter pulveralarm.

– Vi har fått en henvendelse fra svensk politi, da de hadde lest om det som skjer her. Så vi kan ikke utelukke at det er relevant, uten at man kan se det direkte i sammenheng, opplyser operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, avdeling Vestfold, Per Andreassen.

– Det er verdt å holde kontakten med svensk politi, og sammenlikne funn. Det må vi være åpne for, sier han.

Avventer postlevering 

– Vi arbeider nå med å ivareta de ansatte. Vi avventer beskjed fra politiet, om hva dette stoffet er for noe, sier pressesjef i posten, John Eckhoff, fredag morgen.

Postleveringen til regionen Agder, Vestfold og Telemark vil bli ett døgn forsinket, som følge av evakueringen. Men saken vil ikke få konsekvenser for resten av landet, ifølge Eckhoff.

– Det blir ikke kjørt ut post i dette området i dag, og heller ikke i morgen, siden det ikke er postombæring på lørdager. Men vi er klare til å sorter igjen når politiet frigir området, sier Eckhoff.

Han forteller at han aldri har opplevd noe lignende, men at han bare har jobbet i Posten i halvannet år.

– Likevel er det jo mange her som har arbeidet på posten i en mannsalder, og det dukker opp pulver av og til. Det spesielle denne gangen er at de ansatte reagerte med svie og kløe, sier han.

Eckhoff opplyser at det vil bli normal sortering fra søndag av, og normal distribusjon fra mandag, men at dagens post vil bli noe forsinket.

<p>EVAKUERT: Terminalen er evakuert, og politiet har sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget.</p>

EVAKUERT: Terminalen er evakuert, og politiet har sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget.

Foto: Geir Eriksen

Meldingen om pakken kom inn til politiet i 20.30-tiden.

– Vi er på stedet for å undersøke en pakke. Alle nødetater er på stedet, og vi har sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget, sa operasjonsleder Fredrik Landsverk Mo i Sør-Øst politidistrikt til VG i 23-tiden.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks