Hovedinnhold

Politiet: - Døde etter å ha tråkket feil ved T-banen

Havnet mellom to vogner

ULYKKE: 17-åringen havnet under vognene ved Høyenhall stasjon. Foto: Ole Christian Nordby/Eikerfoto Foto:
ULYKKE: 17-åringen havnet under vognene ved Høyenhall stasjon. Foto: Ole Christian Nordby/Eikerfoto Foto:
Det var en 17 år gammel gutt fra Oslo som mistet livet i T-baneulykken på Høyenhall på Østensjø i Oslo fredag kveld.

Tips oss

Ulykken ble meldt inn klokken 18.41. Politiet er overbevist om at det dreier seg om en tragisk ulykke.

- Vi har snakket med mange vitner og guttens kamerater som var på stedet, og dette var en ulykke. Gutten hadde gått av T-banen da han trolig har tråkket feil og på den måten havnet under vognen, sier vaktleder Jon Rune Lande ved kriminalvakten i Oslo politidistrikt til NTB.

Lande utdyper overfor VG:

- Vi har sett på overvåkningsvideo og snakket med vitner. Det er ingenting som tyder på noe annet.

- Havnet under vognen

Ifølge politiet havnet gutten mellom to vogner idet banen skulle forlate stasjonen. Han havnet så under vognen.

- Når det er litt uoppmerksomhet så skal det ikke så mye til. Hva som skjer akkurat i det sekundet han tråkker feil er vanskelig å vite, sier Lande.

DØDE: 17-åringen skal ha falt ned fra perrongen mellom to vogner, opplyser politiet. Foto: Ole Christian Nordby/Eikerfoto
DØDE: 17-åringen skal ha falt ned fra perrongen mellom to vogner, opplyser politiet. Foto: Ole Christian Nordby/Eikerfoto

- Ikke mulig å unngå alle situasjoner

Ifølge kommunikasjonssjefen i Sporveien AS, Cato Asperud, skjedde ikke ulykken i forbindelse med en døråpning. Den omkomne kom mellom to t-banesett som er koblet sammen, og det er ikke en dør i nærheten der.

- Vi syns det er dypt tragisk og ønsker selvfølgelig overhodet ikke at slikt skal skje. Våre tanker går til de pårørende. Samtidig er det ikke alle situasjoner som er mulig å unngå. Er det noe vi kan gjøre for å unngå at slike ting skjer, så vil vi gjøre det, sier Asperud til VG.

- Ikke bli stående ved avstigning

Han opplyser at det ikke så langt har vært tegn til at tekniske feil er årsak til ulykken.

- På stasjonen har vi en sikkerhetslinje og vi advarer mot å stå på feil side av den når banen kommer. Ved både påstigning og avstigning står banen stille og det er god sikt langs t-banen, så det skal ikke vær noe problem. Ved avstigning er det et poeng å ikke bli stående, men å gå lengre inn på plattformen, sier Asperud.

Så ikke 17-åringen

T-banene har ikke speil, men det er kameraovervåkning. Det er et filmkamera på hver stasjon som kobles til når t-banen ankommer stasjonene. Det filmer hele siden av t-banen og vises på en skjerm for føreren, opplyser Oslo sporvognsdrift.

- Det er spesielle prosedyrer før en bane kan kjøre fra en stasjon. Først skal dørene være lukket og man tar en siste sjekk på skjermen. Da får man grønt lys. I ulykken i går har alt dette fungert etter prosedyrene og føreren så ikke den omkomne på skjermen, sier Asperud.

Kriminalteknikere skal undersøke vognene og saken etterforskes av voldsavsittet i Oslo politidistrikt.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 18.41 fredag. Ved 19.30-tiden ble gutten hentet ut og bekreftet død.


Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks