Hovedinnhold

Politiet: «Det er kaos opp mot AMK og meldinger»

Visste ikke hvor ambulansen var - kvinne døde

(VG Nett) Da politiet kom til boligblokken hvor Døndu Tulum (63) døde på Tøyen i går, så de ikke ambulansen som angivelig skulle være på stedet.

Dette har skjedd

  • Ifølge AMK får de den første telefonen fra stedet til 113 klokken 11.31. Det var Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral ved Ullevål Universitetssykehus som tok i mot samtalen. Sentralen måtte ringe opp for å få riktig adresse.
  • Det ble sendt beskjed til ambulanse om å kjøre til adressen Jens Bjelkes gate 34 klokken 11.38. Samtidig ber ambulansepersonalet om hjelp fra politiet fordi familiemedlemmene skal ha kommet med trusler under telefonsamtalen med sentralen.
  • Klokken 11.42 kommer ambulansen til området, men tør ikke å kjøre helt frem.
  • Klokken 11.43 får en politipatrulje beskjed om å bistå ambulansetjenesten. Politiet har oppfattet det slik at ambulansen er på stedet.
  • Politiet kommer til stedet klokken 11.48 og legger to av familiemedlemmene til den døde kvinnen i bakken.
  • Klokken 11.54 går politiet inn i leiligheten. Man forsøker gjenoppliving på stedet, men kvinnen blir erklært død. Dødsfallet var naturlig.
  • Kort tid etterpå ankommer også ambulansen.
  • Kilde: AMK og Politiet

VG Nett har fått tilgang til kommunikasjonen mellom politiets operasjonssentral på Grønland og patruljene som ble sendt ut på oppdraget.

Det pågikk flere ambulanseoppdrag i Oslo samtidig, hvor også ordensmakten var involvert. I dialogen med politipatruljene på stedet forteller operasjonssentralen «at det har vært kaos opp mot AMK og meldinger».

AMK står for akuttmedisinsk kommunikasjonssentral. De styrer alle Oslos ambulanser, og har direktelinje til politiet.

- Det var uklart for oss om ambulansepersonalet var inne eller ute, bekrefter visepolitimester Roger Andresen.

- Når vi ikke visste for ambulansepersonalet befant seg, så ble det tidskritisk for politiet at de pårørende ikke hindret redningsarbeidet, legger han til.

- Dere møter en ambulanse

Det var klokken 11:43 i går at en patrulje fra sentrum politistasjon fikk beskjed om å rykke ut til Jens Bjelkes gate 43. De fikk følgende beskjed fra operasjonssentralen:

«Der møter dere en ambulanse. De er der for å hjelpe en syk eldre kvinne, men svigersønnen har satt seg litt til motverge. Han har vært truende og har oppført seg veldig vanskelig mot ambulansepersonalet, og de vil ikke gå inn».

Ambulansen hadde imidlertid aldri kjørt frem til boligblokken hvor Tulum var i ferd med å dø. Ifølge AMK fryktet ambulansearbeiderne for egen sikkerhet, og stod i en annen gate og ventet på politiet.

Ukjent bil skapte frykt

Mens ambulansen står og venter sender politiet nok en patrulje fra Sentrum politistasjon. Begge patruljene får underveis beskjed om at ambulansen skal ha møtt en bil med krakilske pårørende.

«Jeg har ikke noe mer om situasjonen. AMK vet ikke noe mer selv», melder politiets operasjonssentral.

Senere samme kveld ble det klart at «den truende bilen» trolig var noen tilfeldige personer, og neppe kan settes i sammenheng med den døde 63-åringen på Tøyen.

- Kaos mot AMK

Klokken 11:48 rapporter den første politipatruljen at de er på stedet.

DØDE: Døndu Tulum (63) var død da ambulansen endelig kom frem til leiligheten på Tøyen i Oslo sentrum. Foto: Privat
DØDE: Døndu Tulum (63) var død da ambulansen endelig kom frem til leiligheten på Tøyen i Oslo sentrum. Foto: Privat

De varsler samtidig om at det er fremkommet drapstrusler både mot ambulansepersonell og politi.

- Da politiet kom til stedet, var det noen som møtte dem ute på gaten. De løper mot politibilen, slår i frontrute og sidevindu, og skriker. Politiet oppfattet dem som både aggressive og truende i språket, opplyser visepolitimester Roger Andresen til VG Nett.

Fedai Ucarli (43) forklarer at han var sint fordi ambulansen aldri kom, og slo i ruten til politibilen - som da stod et stykke ned i gaten - i et forsøk på å få hjelp til sin døende svigermor.

Ser ikke ambulansen

Klokken 11:49 kontakter patruljen operasjonssentralen, fordi de ikke ser noen ambulansefolk på stedet slik de forventet:

«Er det sånn at ambulansepersonellet er inne?»

«Det vet vi ikke for det har vært kaos opp mot AMK og meldinger», svarer operasjonssentralen.

«Vi jobber med to stykker på utsiden her nå, og de sier det ligger en syk kvinne inne. Vi ser ingen ambulanse rett på utsiden her», rapporterer patruljen.

«Du ser ingen ambulanser der?», gjentar operasjonssentralen for å forsikre seg om at de har oppfattet siste melding korrekt.

«Ikke her vi er nå, men det er mye folk, skrik og skrål, så vi kan godt få en bil til», svarer patruljen.

I løpet av de neste minuttene senere politiet ytterligere tre patruljer, samt innsatslederenheten til stedet, slik at totalt seks politibiler tar oppstilling utenfor boligblokken hvor Døndu Tulum kjemper for livet.

- Uvisst hva som skjer inne

Klokken 11:49 har det gått minst 18 minutter siden familien ringte AMK for første gang, fordi moren deres var døende.

Politipatruljene på stedet påpeker nok en gang at de ikke vet hvor ambulansen befinner seg.

PÅGREPET: Datteren Canan Ucarli (t.v.) er her påsatt håndjern av politiet, og svigersønnen Fedai Ucarli er lagt i bakken. Foto: Privat
PÅGREPET: Datteren Canan Ucarli (t.v.) er her påsatt håndjern av politiet, og svigersønnen Fedai Ucarli er lagt i bakken. Foto: Privat

På dette tidspunktet er både svigersønnen Fedai Ucarli og datter Canan Ucarli påsatt håndjern av politiet.

«Vi begynner å få kontroll på utsiden, men det er litt uvisst hva som skjer inne. Vi har ikke sett noen ambulanse på stedet ennå», melder patruljen.

Ifølge sambandsmeldingene som VG Nett har fått tilgang til så går politiet inn i leiligheten klokken 11:54. Samtidig gir de beskjed til operasjonssentralen: «Bare få frem ambulansen».

Noen sekunder senere blir det igjen purret.

«Få ambulansen til å skynde seg, komme kjapt inn».

Politiet startet livredning

To minutter senere melder en av politiets patruljer:

«Vi holder på med gjenoppliving nå».

FORSVARER POLITI: Visepolitimester Roger Andresen mener politiet ikke kunne gjort noe annerledes da ambulansetjenesten ba om bistand. Foto: Frode Hansen
FORSVARER POLITI: Visepolitimester Roger Andresen mener politiet ikke kunne gjort noe annerledes da ambulansetjenesten ba om bistand. Foto: Frode Hansen

Ifølge visepolitimester Roger Andresen så hadde politibetjenten, som startet gjenopplivning, selv bakgrunn fra ambulansetjenesten.

Etter dette kommer også ambulansearbeiderne til stedet. Kvinnen blir kort tid etterpå erklært død.

Gransker opptak

I dagens eldgamle nødnett er det slik at ambulansetjenesten og politiet ikke kan kommunisere direkte med hverandre når de er på samme oppdrag.

I hele dag har premedisinsk divisjon ved Ullevål universitetssykehus jobbet med å hente ut opptak av sitt eget samband, innkomne nødsamtaler og logger over hendelsesforløpet.
Dette materialet blir gjennomgått mandag kveld. Før dette arbeidet er fullført ønsker ikke AMK å kommentere selve hendelsesforløpet.

- De som jobbet i går vil også bli bedt om å gi en forklaring om hva som skjedde, opplyser avdelingssjef Hans Petter Ødegård ved AMK Oslo og Akershus.

- Skjønte de var pårørende

Visepolitimesteren mener hans tjenestemenn ikke har handlet klanderverdig i den situasjonen som oppstod.

- Politifolkene ble overrasket over aggressiviteten de ble møtt med, og språkbruken. De forsto at dette var pårørende, og forsøkte derfor å roe ned situasjonen. Men de klarte det ikke, og ble nødt til å legge den ene mannspersonen i håndjern. Det kom til en kvinne og de satte henne også bak i bilen, sier Andresen.

De to ble senere sluppet løs igjen av politiet.

- Hvis de ikke hadde vært pårørende, så ville disse blitt pågrepet og kjørt til arresten, sier visepolitimesteren til VG Nett.

Spesialenheten for politisaker har fått en orientering om hendelsen, men har ikke funnet grunn til å gå nærmere inn i saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks