Hovedinnhold

Polakker ankom uten kontroll

Gardermoen brøt Schengen-reglene

Oslo Lufthavn Gardermoen har flere ganger brutt de strenge reglene for kontroll av passasjerer fra land utenfor Schengen-området.
Justisdepartementet varsler oppvask etter at VG i går gjorde Schengen-ansvarlig Tom Brunsell oppmerksom på glippene ved flyplassen. EUs kontrollører av sikkerheten ved Schengens yttergrenser har tidligere påpekt svakhetene på Gardermoen.

Siste gang Schengen-reglene ble brutt, var da et fly fra Warszawa landet på Gardermoen om kvelden 12. juli. Passasjerene ble sluset inn gjennom gate 47, og ble sluppet ukontrollert inn i landet.

- Det er korrekt; det skjedde en glipp, sier stedfortredende lufthavnsjef Bjørn Vinge, etter å ha sjekket opplysningene.

Fleksi-tull

- På gate 47 er det en såkalt fleksi-gate, med dører som kan veksle mellom Schengen og ikke-Schengen. Dørene stod i feil posisjon, slik at passasjerene ble sluset rett inn i Schengen uten noen form for kontroll.

Bjørn Vinge sier han også har hørt om et «par-tre andre tilfeller» hvor dørene stod i feil posisjon. Flere hundre passasjerer fra ikke-Schengen-land kan med andre ord ha unnsluppet passkontroll.

- Oslo Lufthavn (OSL) har ansvaret for at dette fungerer i tråd med Schengen-reglene. Vi har tatt problemene opp med bakketårnet, som fjernstyrer gatene, sier Vinge.

Da EUs inspeksjonsgruppe besøkte Norge forut for innføringen av det utvidede Schengen-samarbeidet, fikk Gardermoen kritiske merknader for de såkalte fleksi-gatene.

Skeptisk

Da EU-kontrollørene kom tilbake på oppfølgingsbesøk til Gardermoen i februar måned, stusset de igjen over systemet med fleksi-gatene, men lot det passere under tvil.

- OSL ga høytidelig løfte om at det skulle sørges for at det satt personell ved fleksi-gatene hvis de ikke kunne overvåkes på annen måte. Det skal ikke slippes inn folk fra tredjeland ukontrollert, sier Justisdepartementets Schengen-ansvarlige, Tom Brunsell.

Han varsler nå full gjennomgang av kontrollrutinene mellom politiet og OSL på fleksi-gatene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks