Hovedinnhold

Pinsehelgen: Østlandet kan få 16 pluss

Fortsatt kjølig vår - Oslo flere grader under normalen
Trøndelag og Nordland kan få sludd og snø

<p>LITT VARMERE I HELGEN: Mandag var Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og barna på teltur i Vestmarka. De skulle overnatte sammen med ungdommer fra fondene de støtter. Kronprins Haakon (til venstre) Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra med hund. Prins Sverre Magnus var også med på turen.<br/></p>

LITT VARMERE I HELGEN: Mandag var Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og barna på teltur i Vestmarka. De skulle overnatte sammen med ungdommer fra fondene de støtter. Kronprins Haakon (til venstre) Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra med hund. Prins Sverre Magnus var også med på turen.

Foto: Robert S. Eik, VG
Ha både ullgenser og regnklær for hånden denne pinsehelgen – den iskalde våren fortsetter. Men lørdag kan Østlandet få 16 pluss!

– Vi har en nokså ustabil situasjon med flere lavtrykk som kommer inn fra vest og tar seg litt nordover i landet. Vi får imidlertid både litt mye nedbør for årstiden, og sludd og snø nedover mot lavlandet, forteller meteorolog Beathe Tveita i StormGeo.

Pinseværet i år blir det kaldeste på flere år. Slik var været i pinsen for to år siden!

Beinkald mai

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
iPhone/iPadAndroid
... eller sjekk pent.no

Det var mange som frøs over hele Sør-Norge på 17. mai – og den kalde værtypen seg ut til å fortsette. Det er ingenting i månedsvarselet fra Det europeiske værsenteret som tilsier at vi får varme før vi ser juni.

– Det blir nok en kald mai. Hittil i mai har Blindern i Oslo hatt en snitt-temperatur på 8,4 grader, og det er kaldt. Normalen de siste 30 år er på hele 10,4 grader for de 20 første dagene i mai. Så langt ligger mai an til å bli den 20. kaldeste vi har målt, sier klimaforsker Hans Olav Hygen på Meteorologisk institutt.

Også på Vestlandet har det vært kaldt i mai – 8,8 grader er snittemperaturen til nå, og normalen de siste 30 år er på 9,8 grader.

Trondheim har hatt en ganske normal mai med 8,3 grader i snitt – og Tromsø har med sitt snitt på 5,1 grader hatt det litt varmere enn normalen så langt i mai.

På tur?Denne rivieraen ligger to timer unna

Vått i vest

Torsdag kveld og natt til fredag kommer det inn et forholdsvis lite, men i overkant vått og vindfullt lavtrykk inn fra vest:

– Det vil kunne gi 30–40 millimeter nedbør på Vestlandet, noe som ikke er mye for en høstdag, men det er uvanlig for å være slutten av mai. Her kommer også vinden opp i kuling, forklarer Tveita.

Uvanlig kaldt vann i Nord-Atlanteren har fått sesongvarslene til å antyde at vi får en kjølig sommer.

Norge ligger midt mellom et forholdsvis kaldt hav i vest – Nord-Atlanteren er fortsatt svært kald, og har vært det i hele vinter. I øst, derimot, har vi høytrykk og sol som varmer Russland og delvis Finland. Denne varmen kan komme innover Norge med østlig vind – og Øst-Finnmark kan få kjenne litt på dette, særlig fredag.

Flott i øst

– Med vind fra vest blir Østlandet som vanlig liggende i le og får tørt pent vær, og lørdag kan temperaturen her komme opp i 16 plussgrader. Det vil også lette utover dagen på Vestlandet.

Trøndelag og Nordland får imidlertid ikke del av denne varmen: Nordland kan få sludd i lavlandet i løpet av lørdag og natt til søndag, og i Trøndelag kan nedbør falle som snø ned i 300 meter over havet denne dagen.

Pent i nord

– Ikke veldig mye nedbør i dette, men det er verdt å merke seg for bilister som har sommerdekkene på og skal opp i høyden.

Troms og Vest-Finnmark kan få opp mot 10–12 grader fredag.

– Været letter noe over pinse, lavtrykkene er svakere og det blir trolig mindre vind. Men den kjølige værtypen ser ut til å vare. Den skyldes delvis en del nordavind, og dels kjølig vind fra vest, sier Beathe Tveita.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks