Hovedinnhold

Vil at innvandrere skal vise fingeravtrykk

FINGERAVTRYKK: Pål Lønseth, statssekretær i Justisdepartementet vil at innvandrere skal vise fingeravtrykk for å bekrefte sin identitet. Foto: Scanpix
FINGERAVTRYKK: Pål Lønseth, statssekretær i Justisdepartementet vil at innvandrere skal vise fingeravtrykk for å bekrefte sin identitet. Foto: Scanpix
Justisdepartementet vil at lovlige innvandrere fra land utenfor EØS-området skal få et kort med en databrikke som inneholder fingeravtrykk.

Denne saken handler om:

Hensikten med forslaget er å bekjempe ulovlig innvandring til Schengen-området, skriver Aftenposten.

I dag får utlendinger fra land utenfor EØS med oppholdstillatelse limt inn et bevis i passet, men etter krav fra EU skal de nå utstyres med et oppholdskort der informasjon om personen, inkludert fingeravtrykk, lagres på en databrikke i kortet.

Hva mener du om at innvandrere må vise fingeravtrykk? Delta i debatten nederst i artikkelen!

- Det er altfor mange personer i Schengen-territoriet som vi ikke kjenner identiteten til. Kortet vil være et redskap for å styrke dette arbeidet, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

Les også: - Alle EU-land vil fortsatt ha datalagringsdirektivet

I et høringsnotat understreker Justisdepartementet at forslaget ikke åpner for å lagre fingeravtrykkene i noe register eller for å koble dem opp mot eksisterende fingeravtrykksregistre. Departementet utreder likevel muligheten for et fremtidig register over fingeravtrykk fra utlendinger med lovlig opphold.

Les også: Frp vil hindre søskenbarnekteskap med DNA-register

Datatilsynet ønsker ikke å kommentere forslaget før de har fått det til høring, men Venstre-leder Trine Skei Grande er skeptisk.

- Regjeringen har jo ikke ryggmargsrefleks når det gjelder personvern, sier Skei Grande.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks