Hovedinnhold

Nok Høyre-folk stemte nei til å velte datalagring

11 av 30 sa nei

JERN-ERNA: Her går Erna Solberg ut av gruppemøte onsdag ettermiddag hvor flertallet av Høyres stortingsgruppe sa ja til EUs datalagringsdirektiv. Foto: Arild Færaas
JERN-ERNA: Her går Erna Solberg ut av gruppemøte onsdag ettermiddag hvor flertallet av Høyres stortingsgruppe sa ja til EUs datalagringsdirektiv. Foto: Arild Færaas
STORTINGET(VG Nett) Det er nok motstandere av Datalagringsdirektivet i Høyre til å stoppe partilederens ønske om å innføre direktivet.

Denne saken handler om:

Dette skal lagres:

Telefoni:
 • Hvem som ringer
 • Hvem som blir ringt opp
 • Når samtalen finner sted
 • Hvor samtalen skjer
 • Når og hvor du er når mobilen din kobler seg til internett
 • De samme dataene lagres også for SMS og bredbåndstelefoni
 • Tapte anrop er det usikkert om vil lagres

  Internett:
 • IP-adressen og navn og adresse til brukeren av IP-adressen
 • Når du logger deg på og av internett
 • Hva slags internettoppkobling du har og hva slags utstyr du bruker
 • Avsender og mottakers e-post-adresse (ikke web-basert e-post som gmail)
 • Når du bruker e-posten

Siden alle partier på Stortinget, bortsett fra Arbeiderpartiet, er mot EUs datalagringsdirektiv, trengs det bare 10 representanter fra Høyre i Stortinget for å velte et forslag om implementering av direktivet.

VG Nett vet at det var 11 representanter som gikk mot forslaget som ble vedtatt i et gruppemøte i Høyre, og presentert av partileder Erna Solberg på Stortinget onsdag kveld. Det har vi fått bekreftet fra flere hold.

Det betyr at dersom Høyre-gruppa blir fristilt er det nok folk til å stoppe innføringen av EUs datalagringsdirektiv.

Twitter går debatten heftig, og flere Høyre-medlemmer truer med utmeldelse.

Høyres facebookside er det mange som onsdag kveld uttrykker sin skuffelse og mistillit til partiet.

LES OGSÅ: Høyre sier ja til datalagringsdirektivet

Vil forhandle med Ap

Erna Solberg, som onsdag nektet å fortelle om hvor mange som stemte mot, la onsdag fram et forslag som innebærer et ja til EUs datalagringsdirektiv.

Selv om hun sa til VG Nett at de vil forhandle med alle partier, tyder alt på at det er Arbeiderpartiet og Høyre som vil forhandle om innføringen av direktivet.

Blant annet politiet har advart mot at Norge kan bli et fristed for kriminelle om Norge ikke innfører datalagringsdirektivet.

Les også: Vil ha Høyre med på datalagringsalternativ

- Full overkjøring

- Dette viser med all tydelighet at det er full overkjøring fra ledelsen sin side for å presse folk på plass. Enda verre blir det når vi vet at det egentlig er et flertall i Stortinget som er mot datalagringsdirektivet, er Frps Bård Hoksrud kommentar til VG Nett om at elleve av Høyres representanter stemte mot det vedtatte forslaget.

- Jeg håper innstendig at de 11 velger likevel å stemme i mot, legger han til.

Frp-representanten mener å vite at flere Høyrefolk skal være villige til å trosse partiet i den kontroversielle saken.

LES OGSÅ: - Alle EU-land vil fortsatt ha datalagringsdirektivet

Partipisk

Geir Pollestad fra Senterpartiet kaller datalagringsdirektivet for «det største angrepet på personvernet vi noen gang har hatt i Norge».

- Det vil sannsynligvis være første gang i historien at et opposisjonsparti bruker partipisken for å sikre flertall for et forslag fra en flertallsregjering. Det vil være meget, meget spesielt, sier Pollestad.

- Jeg håper at Høyre, i en verdisak som dette, stiller sine representanter fritt, legger han til.

SVs Snorre Valen har ikke gitt opp når han hører at så mange Høyre-folk er mot direktivet:

- Jeg vil på det sterkeste oppfordre dem til å følge sin overbevisning og stemme mot direktivet. Jeg ser på det som at vi fortsatt har en mulighet, sier Valen.

PST-TOPP: Mener datalagring-nei øker terrorfaren

Høyremann skuffet

Nikolai Astrup, en av de sterkeste motstanderne i Høyre, og en av dem som ble nedstemt onsdag ettermiddag, har tidligere sagt at han ikke avviser å bryte en eventull partipisk.

- Det vil jeg ikke kommentere, sier han til VG Nett når han blir spurt om det onsdag kveld, og legger til:

- Men jeg er skuffet over vedtaket, og hadde håpet at det skulle bli annerledes.

Fornøyd Kambe

Datalagringstilhenger Arve Kambe fra Høyre er på sin side glad for at han fikk flertallet med seg.

- Jeg håper vi kan bli enige med Arbeiderpartiet, og om ikke det går, er jeg like glad for en nasjonal løsning, sier Kambe.

Erna Solberg var ikke tilgjengelig for kommentar for VG Nett onsdag kveld.

LES OGSÅ: EU-evaluering av datalagring kommer etter at Stortinget behandler saken

Dette er direktivet

Datalagringsdirektivet krever at staten lagrer alt om hvem du har telefonisk kontakt med, hvor du gjør det og når du gjør det. Direktivet omfatter også hvem du har kontakt med via epost, og hvor du er når du kobler deg opp på internett. Dette skal lagres i minst seks måneder. Arbeiderpartiet har foreslått i tolv måneder.

Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet «har stor respekt» for vedtaket Høyres stortingsgruppe har gjort.

- Først og fremst er vedtaket et uttrykk for at personvern er viktig, men ikke et hensyn som trumfer absolutt alt annet, sier Haugli til VG Nett.

Mens motstanderne av direktivet er redde for følgende for nordmenns personvernet, mener tilhengerne at direktivet er viktig for å kjempe mot terrorisme og alvorlig kriminalitet.

LES MER: Slik vil Ap lagre din internett- og telefoninfo

Disse er mot

De av Høyres stortingsrepresentanter som tidligere offentlig har sagt fra tydelig hva de mener om EUs datalagringsdirektiv er:

Michael Tetzchner (mot), Torbjørn Røe Isaksen (mot), Nikolai Astrup (mot), Frank Bakke Jensen (mot), Svein Harberg (mot), Henning Warloe (mot) og Arve Kambe (for).

I tillegg har blant andre Per Kristian Foss sagt et «betinget ja».

Høyre-topp tviler på Erna

Tage Pettersen, sentralstyremedlem i Høyre og leder av Østfold Høyre mener onsdagens vedtak er uheldig for partiet:

- Jeg føler at vi delvis sier ja til direktivet og tviler på realismen i det Erna Solberg sier om å forhandle med andre enn Arbeiderpartiet.

- Bryter med ideologien

Pettersen mener også at Høyres vedtak bryter med det ideologiske programmet til partiet.

- Om dette vedtaket blir stående, må vi ha en ny diskusjon om det ideologiske grunnlaget. Enkeltindividitet har i alle år vært kjernen for vårt politiske grunlag, mens datalagringsdirektivet bryter fundamentalt med vår ideologi.

Henrik Asheim, leder i Unge Høyre, deler Pettersens skuffelse:

- Jeg er veldig, veldig skuffet. Dette bryter med Høyres prinsipper, og nå må vi forberede oss på at kampen er tapt. Men om jeg skal ha noe håp er det at gruppa blir fristilt og at mange nok kan stemme mot, sier Asheim.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks