Hovedinnhold

Kameraovervåket ansatte med røykvarsler

RØYKVARSLEREN SER DEG: Dette bildet viser en av de som var på tilsyn fra Datatilsynet og en av lederne i United Bakeries. Kvaliteten er veldig god og kan avsløre hva ansatte som sitter der driver på med. Røykvarsleren nederst i venstre hjørne er egentlig et kamera. Foto: Datatilsynet (Montasje av VG Nett)
RØYKVARSLEREN SER DEG: Dette bildet viser en av de som var på tilsyn fra Datatilsynet og en av lederne i United Bakeries. Kvaliteten er veldig god og kan avsløre hva ansatte som sitter der driver på med. Røykvarsleren nederst i venstre hjørne er egentlig et kamera. Foto: Datatilsynet (Montasje av VG Nett)
(VG Nett) Dette bildet er det en «røykvarsler» som filmer. United Bakeries på Majorstua overvåket sine ansatte i skjul i tre år.

Denne saken handler om:

Tips oss

  • Fakta:
  • United Bakeries Consept
  • Driftsinntekter: 61,5 millioner kroner
  • Årsresultat: 1,3 millioner kroner
  • 133 ansatte
  • Tall fra 2009
  • Kilde: Bizweb

Du har nettopp tatt deg en fersk bolle fra bakeriet og skal inn på kontoret for å gjøre litt kontorarbeid. Du ser to røykvarslere på veggen og tenker muligens «ja, ja, om det brenner er jeg iallfall trygg». Men det du ikke vet, er at arbeidsgiver kan se hva du driver med på kontoret.

Har du historier om overvåking i arbeidslivet? Tips VG Netts journalist her

På United Bakeries på Majorstua i Oslo ble de ansatte i flere år overvåket på et kontor uten at de visste noen ting. Et av kontorene har nemlig siden 2007 hatt to røykvarslere på veggen.

Men den ene av røykvarsleren var egentlig et overvåkingskamera, som klart viser hva personen som arbeidet på kontoret driver med. Rommet var også et rom hvor de ansatte hadde mulighet til å gjøre private ting.

Det var Datatilsynet som var på tilsyn i høst som avslørte den skjulte og ulovlige overvåkingen.

Les også: Sagt opp etter GPS-overvåking

- Grovt brudd

TO RØYKVARSLERE: Den øverste er en ekte røykvarsler, mens den nederste i virkeligheten er et kamera.
TO RØYKVARSLERE: Den øverste er en ekte røykvarsler, mens den nederste i virkeligheten er et kamera.


«Skjult overvåking er forbudt», slår Datatilsynet fast. De mener denne saken om skjult overvåking er verre enn andre saker de har vært borti. Tidligere har de bare oppdaget arbeidsgivere som har drevet skjult overvåking i en kortere periode på bakgrunn av mistanke for underslag eller lignende.

- Tidsaspektet skiller denne saken fra tilfeller hvor arbeidsgivere, i en kortere periode og på bakgrunn av konkrete problemer som for eksempel underslag av penger. Dette er et tydelig og svært grovt brudd på personopplysningsloven, slår tilsynet fast i rapporten fast.

Les også: Ansatt advart etter å ha spist for mye i kantina

Daglig leder visste ikke

Selv Anja Solheim, som siden i fjor vinter har vært daglig leder for United Bakeries på Majorstua, og i tillegg er tillitsvalgt i bakerikjeden som teller 8 kaféer, visste ikke om overvåkingen.

- Jeg ble overrasket, sier hun til VG Nett.

Hun brukte kontoret som sitt arbeidsrom, og hadde ingen kjennskap til at hennes sjefer hadde tilgang til å se hva hun og hennes kolleger gjorde på kontoret.

- Jeg synes i utgangspunktet at kameraovervåking er til fordel for både kunder og oss som jobber her med tanke på sikkerheten. Og der jeg jobbet før, på Vinderen, var det også kameraovervåking på kontoret, fordi safen var der. Men da visste jeg om overvåkingen og kunne se meg selv, fortsetter Solheim, som synes det er rett at Datatilsynet reagerer på den skjulte overvåkingen.

Les mer: Måtte gå med armbånd på jobb under mensen

- Må være profesjonelle

- ALVORLIG SAK: Datatilsyn-direktør Bjørn Erik Thon reagerer kraftig på at en arbeidsgiver har overvåket sine ansatte i det skjulte. FOTO:Lise Åserud/Scanpix
- ALVORLIG SAK: Datatilsyn-direktør Bjørn Erik Thon reagerer kraftig på at en arbeidsgiver har overvåket sine ansatte i det skjulte. FOTO:Lise Åserud/Scanpix


Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, sier til VG Nett at saken er «alvorlig».

- Jeg skal ikke være kategorisk å si at kamera aldri skal brukes i arbeidslivet. Men da må du ha profesjonalitet når du gjør det, sier Thon.

Han legger til at han ville ha reagert veldig negativt på om det var han selv som hadde blitt overvåket i skjul på arbeidsplassen sin.

- Mitt inntrykk er at det blir mer og mer overvåking i arbeidslivet. Det er også mange flere muligheter til å overvåke med all elektronikken som er kommet de siste årene.

Han viser til at Datatilsynet i vår skal være med på en kartlegging av overvåking i arbeidslivet.

Ifølge tilsynsrapporten har rommet som i dag er et kontor med administrative oppgaver, tidligere vært et tellerom. Den skjulte overvåkingene skulle da sjekke om de ansatte som talte pengene gjorde jobben sin.

Overvåket gjestene

Utenom det skjulte kameraet hadde bedriften mange andre kameraer - til sammen sju kameraer som dekket både kafébord og disken hvor de ansatte tar betaling.

Datatilsynet mente bakeriet måtte slutte med å overvåke kafebordene. Grunnen til at United overvåket kafébordene, var for å stoppe lommetyveri, samt å hindre stjeling fra utstillingen på sideveggen.

Tilsynet mener også at det er for mange kamera rundt disken og at kaféen må begrense overvåkingen som de beskriver som «totalovervåking av de ansattes gjøren og laden bak disken».

I rapporten skriver Datatilsynet at United Bakeries ikke er et særlig ransutsatt sted, og at varene ikke er lett å omsette i et svart marked. Derfor stiller de også spørsmål ved den omfattende kameraovervåkingen ved disken.

I tillegg til å fjerne røykvarslerkameraet, har United Bakeries nå fjernet kameraet som overvåket gjestene, samt to av kameraene som var rettet mot disken.

Les også: Regjeringen skal kartlegge overvåking på jobben

Legger seg flat

INNRØMMER FEIL: Mattias Dröschmeister, daglig leder for bakerikjeden United Bakeries Consept, beklager at de har overvåket sine ansatte på kaféen på Majorstua i det skjulte i tre år. Foto: Arild Færaas
INNRØMMER FEIL: Mattias Dröschmeister, daglig leder for bakerikjeden United Bakeries Consept, beklager at de har overvåket sine ansatte på kaféen på Majorstua i det skjulte i tre år. Foto: Arild Færaas


Mattias Dröschmeister, daglig leder for United Bakeries Consept, tar imot VG Nett i en full kafé på Majorstua. De fleste kameraene, unntatt to ved disken er tatt bort. Han legger seg helt flat når han blir spurt om hvorfor de hadde et skjult kamera.

- Dette ble montert ved bygging av bakeriet. Det ble gjort en feil med å montere dette kameraet, og det beklager vi sterkt.

Dröschmeister sier at opptakene fra den skjulte overvåkingen aldri er blitt brukt til noe.

- Generelt bruker vi overvåkingen mest forebyggende og for å avdekke tyveri, sier han.

- Har sagt unnskyld

Han sier at de vil følge alle pålegg og råd fra Datatilsynet.

- Vi har også hatt individuelle samtaler med de ansatte hvor vi har bedt om unnskyldning.

- Hvordan ville du likt om sjefen din overvåket hva du gjorde på kontoret ditt?

- Det er ikke et tema her, så det vil jeg ikke kommentere, svarer Dröschmeister.

Han viser også rommet der røykvarslerkameraet tidligere var. Nå henger det bare en ekte røykvarsler der, samt ledninger fra det skjulte kameraet.

- Har dere hatt skjult kameraovervåking i noen av de andre utsalgene til United Bakeries?

- Nei.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks