Hovedinnhold

Justisdepartementet åpner for at DNA-lagring av uskyldige er lov

** Høyre-Høie: Storberget kan ha feilinformert Stortinget

DNA-ANALYSERING: På Rettsmedisinsk institutt lagres det DNA-profiler og sensitive personopplysninger om tusenvis av nordmenn. Om de har de lov til det er det store spørsmålet som det nå strides om. Foto: Olav Urdahl/Aftenposten
DNA-ANALYSERING: På Rettsmedisinsk institutt lagres det DNA-profiler og sensitive personopplysninger om tusenvis av nordmenn. Om de har de lov til det er det store spørsmålet som det nå strides om. Foto: Olav Urdahl/Aftenposten
(VG Nett) Etter å ha holdt tyst lenge, uttaler nå Justisdepartementet seg om DNA-saken. Nå åpner de for at DNA-informasjon til personer som ikke er dømt eller er under etterforskning, kan ligge lagret.

Denne saken handler om:

DNA-avsløringen

  • VG Nett meldte tirsdag 29. mars at Rettsmedisinsk institutt (RMI) har et ulovlig DNA-register som inneholder sensitive opplysninger om tusenvis av nordmenn.
  • Også DNA-informasjon til tusenvis av uskyldige nordmenn, som ifølge loven ikke skal lagres, ligger lagret hos instituttet som hører til Universitetet i Oslo.
  • I tillegg har også RMI lagret biologisk materiale fra en del prøver, også det ulovlig. Det kan brukes til å for eksempel sjekke hvilke sykdommer du er disponert for.
  • Datatilsynet avdekket dette under et tilsyn i fjor høst.
  • VG Nett har avslørt at det er Politidirektoratet som har gitt tillatelse til at RMI har et slikt register. Politidirektoratet har senere benektet overfor Justisdepartementet at de har gitt en slik formell tillatelse.
  • Alle ansatte ved instituttet, inkludert renholdspersonalet, hadde tidligere tilgang på deler av dette ulovlige DNA-registeret.
  • Kripos, som har det eneste lovlige DNA-registeret i Norge, har flere ganger protestert på at RMI skal ha et slikt arkiv.
  • Både Forskningsminister Tora Aasland, justisdepartementet samt Stortingets kontrollkomite har satt i gang en granskning for å finne ut hva som har skjedd.


VG Nett har lenge spurt om å få en mening av Justisdepartementet om det mye omdiskuterte og kritiserte DNA-registeret til Rettsmedisinsk institutt (RMI), hvor sensitiv DNA-informasjon om tusenvis av uskyldige nordmenn blir lagret.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? Kontakt VG Netts journalist her 

Nå svarer Sylvia Peters, fagdirektør i Justisdepartementets politiavdeling. Hun forsvarer RMIs rett til å lagre DNA-profiler til uskyldige nordmenn.

- Men det betyr ikke at RMI kan lagre alle opplysningene de har mottatt av politiet. De kan bare lagre de opplysningene som trengs for å dokumentere sin virksomhet. Som følge av dette må de etter mitt skjønn kunne lagre opplysninger som identifiserer DNA-profilene. Men de trenger for eksempel ikke å lagre hvilken kriminell handling vedkommende skal ha gjort, sier hun.

- Men det betyr jo at alle som har levert en DNA-prøve aldri vil få den slettet?

- Ja, det betyr det. Men de har ikke lov til å bruke det til noe annet enn å dokumentere sin virksomhet. Det ville vært åpenbart ulovlig om de brukte opplysningene til noe annet.

BAKGRUNN: Nekter fortsatt å slette uskyldige fra DNA-register

- Uholdbart

Søndag sa Tora Aasland til VG Nett at hun vil endre loven dersom dagens lov tillater at Rettsmedisinsk institutt (RMI) får lov til å ha et DNA-register hvor det ligger sensitiv informasjon om tusenvis av skyldige og uskyldige nordmenn.

Aasland sa også til VG Nett at det var «helt uholdbart at uskyldiges nordmenns DNA-opplysninger ligger lagret». Men justisminister Knut Storberget ville ikke svare på hva han mener om at DNA-profiler fra personer som verken er under etterforskning eller er dømt og som er knyttet til personopplysninger, ligger lagret hos RMI.

Datatilsynet mener at det er klart ulovlig at RMI har lagret sensitive personopplysninger knyttet opp mot DNA-profiler. Kripos har også gitt støtte til Datatilsynets syn.
Rettsmedisinsk institutt og Universitetet i Oslo mener på sin side at de ikke har gjort noe galt i å lagre det de har gjort. De mener Datatilsynet har tolket loven feil.

LES OGSÅ: Politiet trekker innrømmelse om tillatelse til DNA-register

- Må identifiseres

I 2009 ble straffeprosessloven endret slik at setningen «Analyseinstitusjonen kan likevel oppbevare profilene utelukkende for det formål å dokumentere sin virksomhet.»

Det er denne setningen Peters viser til, og denne setningen mener RMI gir dem grunnlag til lagring av uskyldige nordmenns DNA.

Datatilsynet mener derimot at Rettsmedisinsk institutt kun kan oppbevare anonyme DNA-profiler, og ikke noen tilhørende personopplysninger som for eksempel navn.

LES OGSÅ: Myndighetene uten oversikt etter DNA-lovkrangel 

Høyre-Høie reagerer

REAGERER: Bent Høie fra Høyre mener Storberget kan ha feilinformert Stortinget. Foto: Erlend Aas/Scanpix
REAGERER: Bent Høie fra Høyre mener Storberget kan ha feilinformert Stortinget. Foto: Erlend Aas/Scanpix


Bent Høie, nestleder og helsepolitisk talsmann i Høyre, reagerer på det Peters fra Justisdepartementet sier. Han mener at det departementet nå gir uttrykk for kan være i strid med hva Knut Storberget informerte Stortinget om da DNA-reformen ble vedtatt i 2008 - loven som åpnet for DNA-lagring av alle nordmenn som enten er dømt til fengselstraff eller er under etterforskning for en forbrytelse som kan føre til fengsel.

«Man skal slette denne profilen når det foreligger rettskraftig frifinnelse eller henleggelse. Det er grunn til å understreke det.», sa Storberget i Stortinget i 2008.

- Jeg oppfatter det Storberget opplyste Stortinget om er i strid med det Justisdepartementet nå sier, kommenterer Bent Høie.

- Dersom han feilinformerte Stortinget er det veldig alvorlig, legger Høyres nestleder til.

LES MER: DNA-skandalen ble avslørt allerede i 2009 

Var ikke høring

Lovendringen som Peters i Justisdepartementet viser til, kom i 2009 - uten å ha vært på høring.

- I tilfelle den lovendringen betyr at også uskyldiges DNA kan lagres, er det helt uakseptabelt at den ikke var på høring. Det var heller ikke Stortingets intensjon å lagre uskyldiges DNA knyttet opp mot personopplysninger, fortsetter Høie.

Tidligere har Storbritannia blitt dømt i menneskerettighetsdomstolen for å lagre DNA til personer som ikke er dømt eller er under etterforskning.

Departementet svarer

VG Nett får ikke intervju med Knut Storberget, men får dette svaret av informasjonsavdelingen på Høies kommentarer.

- Om påstanden om mulig feilinformasjon, må Storbergets refererte uttalelse settes inn i den sammenhengen den ble gitt - nemlig opprettelsen av et etterforskningsregister hos Kripos. Det han uttalte seg som var sletting fra nettopp registeret til Kripos og følgelig sletteplikten til Kripos.

Departementet skriver også, som Storberget tidligere har informert Stortingets kontrollkomité om, at de vil se om det er behov for presiseringer av loven.

EKS-DIREKTØR VED RMI: - Kultur for lovbrudd 

Datatilsynet står på sitt

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, sier de ikke har endret syn på at RMI har hatt et ulovlig DNA-register.

- Vi forventer at Justisdepartementet kommer med en offisiell uttalelse, men jeg kan vanskelig se at det forandrer våre konklusjoner, sier Thon.

- Det står ikke noe spesielt sted i forarbeidene og om det var meningen at alles DNA skulle være lagret, skulle det stått der. Vi kan ikke drive vårt tilsynsarbeid etter hvordan det egentlig hadde tenkt å være.

Thon støtter også Bent Høie som mener at dersom Justisdepartementet opprinnelig mente at RMI kan lagre uskyldiges DNA, burde saken vært på høring.

- All den usikkerheten som nå har oppstått er et godt argument for at den burde vært på høring.

LES OGSÅ: Vaskehjelpene hadde tilgang på DNA-registeret ved RMI 

Blir foreløpig ikke kontrollsak

Kontroll og konstitusjonskomiteen åpnet i vår undersøkelse om saken men har foreløpig henlagt den, opplyser komiteleder Anders Anundsen.

- Vi føler at Knut Storberget har svart greit nok på våre spørsmål. Og det vil være litt spesielt om vi satte i gang en sak når det er en prosess gående hvor Datatilsynet er involvert. Saken kan jo også eventuelt ankes inn til Personvernnemnda. Denne prosessen må bli ferdig før vi kan se på saken på nytt, sier Anundsen til VG Nett.

FRP-ER: Anders Anundsen leder Stortingets kontrollkomité. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
FRP-ER: Anders Anundsen leder Stortingets kontrollkomité. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

STORBERGET: Tviler på Datatilsynets DNA-avsløring 

Selv kommenterer han Justisdepartementets tolking av loven slik:

- Det er i strid med den tolkingen Datatilsynet har og det er det vi har forholdt oss til. Selv synes jeg også at det overhodet ikke er greit at uskyldiges DNA blir lagret. Dersom det er slik at det kan bli lagret til evig tid, så har diskusjonen i Stortinget vært på fullstendig feil premisser, sier han til VG Nett.

BAKGRUNN: Tusenvis av nordmenn i ulovlig DNA-register 

Foto:
Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks