Hovedinnhold

Frp vil hindre søskenbarnekteskap med DNA-register

NOAS: - Ellevilt og sterkt diskriminerende

VIL KONTROLLERE INNVANDRERE MER: Per Willy Amundsen mener DNA-registrering av alle asylsøkere og de som får familiegjenforening vil føre til mindre terrorisme, flerkoneri og søskenbarnekteskap. Foto: Kristian Helgesen
VIL KONTROLLERE INNVANDRERE MER: Per Willy Amundsen mener DNA-registrering av alle asylsøkere og de som får familiegjenforening vil føre til mindre terrorisme, flerkoneri og søskenbarnekteskap. Foto: Kristian Helgesen
(VG Nett) Frp vil DNA-registrere alle asylsøkere for å avdekke søskenbarnekteskap og flerkoneri samt bekjempe terrorisme.

Denne saken handler om:

- Vi ønsker at når asylsøkere og personer via familieinnvandring kommer til Norge, skal det rutinemessig tas DNA-prøver, og DNA-profilene skal legges inn i et register, sier Per Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i Frp, til VG Nett.

Amundsen presiserer at dette ikke skal gjelde arbeidsinnvandrere.

På landsstyremøtet i helga lanserte partiet flere tiltak mot terrorisme. Et av dem var å ha strengere kontroll av innvandrere til Norge.

- Svært mange av dem som søker om asyl i Norge, har ikke identitetspapirer. Det kan også være personer som søker asyl som er farlige, fortsetter Amundsen, som også hevder at asylsøkere er sterkt overrepresenterte på krim-statistikken.

Les mer: Frp vil ha økt overvåing for å bekjempe terrorisme

Amundsen mener også at forslaget kan ha positive innvandringspolitiske konsekvenser.

- Med et DNA-register vil vi også kunne avdekke søskenbarnekteskap og flerkoneri.

Les også: Ap-politiker gift med egen fetter

- Ikke noe å skjule, ikke noe å frykte

I dag er det bare personer som er under etterforskning fra politiet, eller er idømt fengselstraff i minst to måneder, som ligger i DNA-registeret. Amundsen sier det er «selvsagt» at politiet kan bruke registeret med DNA fra asylsøkere til å oppklare kriminalitet.

- For politiets arbeid vil det være svært effektiviserende med mulighet å få DNA-treff på asylsøskere. Og asylsøkere som har rent mel i posen og ikke har noe å skjule, har heller ikke noe å frykter, fortsetter Amundsen.

Les også: Angriper Frps terrorforslag

- Ellevilt

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, kaller forslaget «håpløst, ellevilt og sterkt diskriminerende».

- Frp er eksperter til å puste opp spøkelser som eksisterer i svært liten grad, og kaste mistanke på veldig store grupper, mener Austenå, som også setter i tvil Frps påstander om at asylsøkere er overrepresentert på kriminalistatistikken.

Kari Helene Partapuoli, leder av Antirasistisk senter, mener i likhet med Austenå at forslaget er diskriminerende.

- Det er ikke mange terrorister som kommer til Norge. Det er heller mange som flykter fra terrorregimer.

Les også: Frp vil vurdere lavere lønn til innvandrere

- Klassisk mistenkeliggjøring

Hun mener at Frp ikke ville våget å foreslå DNA-testing av alle nordmenn.

- Dette er klassisk mistenkeliggjøring som Frp har lang tradisjon for, mener Partapuoli.

Å koble opp DNA-registrering mot flerkoneri og søskenbarnekteskap avfeier hun også.

- Dette er en totalt urimelig kontroll, og Frp mister ideologisk mye troverdighet som et liberalt parti. Jeg skjønner heller ikke behovet for DNA-testing for identifisering. Man har jo strammet veldig inn på identifisering i Schengen, blant annet med fingeravtrykkregistrering, mener hun.

Uenige Frp-ere

Selv om Frp har lagt fram forslaget, er ikke detaljene klare.

Per Willy Amundsen mener at DNA-registrering skal gjelde alle som kommer til Norge gjennom familieforening.

- Det vil bli komplisert å avgrense det i forhold til landgrupper. DNA-registrering er heller ikke en krevende undersøkelse.

Per Sandberg, justispolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, avviser på si side at DNA-registrering også skal gjelde for ei dame fra Thailand som gifter seg med en nordmann, og lignende saker.

- Vi må gjøre noen unntak og lage et register for risikogrupper, mener Sandberg.

I 2005 vurderte Frps landsmøte å innføre et DNA-register for alle norske borgere, men det avviste landsmøtet.

Også flyktninger?

Om registeret skal gjelde flyktninger, er også Frp-erne uenige om.

Amundsen mener det også skal gjelde dem. Han viser blant annet til at Mullah Krekar kom til Norge som kvoteflyktning. Her er Sandberg uenig og viser til at FN har ansvar for å identifisere dem, og at Norge må stole på det.

Hvor lenge DNA-profilene skal lagres, sier Sandberg at partiet ikke har tatt stilling til ennå.

- Men når vedkommende vil få opphold på lovlig grunnlag, skal vi selvfølgelig fjerne DNA-profilen, sier han.

- Uten troverdighet

ANGRIPER FRP: APs stortingsrepresentant Håkon Haugli mener Frp er uten personvern-troverdighet. Foto: Line Møller
ANGRIPER FRP: APs stortingsrepresentant Håkon Haugli mener Frp er uten personvern-troverdighet. Foto: Line Møller

Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet, som er for Datalagringsdirektivet, mener Frp mangler troverdighet i personvernspørsmål når de er mot direktivet som skal lagre nordmenns telefon, epost og internettvaner, men likevel vil DNA-registrere innvandrere.

Snorre Valen fra SV, er mot datalagringsdirektivet, men støtter Hauglis Frp-kritikk.

- Jeg er glad for at Frp er på vårt lag mot datalagringsdirektivet. Men Frp har ikke noe langt og ærerikt forhold til personvern, noe denne saken bekrefter, sier han til VG Nett.

Link: Slik vil AP lagre din epost og telefoninfo

Overraskende nok er ikke Amundsen og Sandberg uenig i dette.

- Her snakker vi om å overvåke en risikogruppe som er overrepresentert i krim-statistikken. Det er forskjell på å lagre informasjon om ei risikogruppe og å overvåke hele den norske befolknignen, sier Amundsen.

- Dette går på mistanke, legger Sandberg til

La fram alternativ til datalagringsdirektivet

Frps landsstyret vedtok forslaget om DNA-registrering av alle asylsøkere som et av flere tiltak som et alternativ til datalagringsdirektivet partiet er i mot.

For å bekjempe terror og alvorlig kriminalitet ønsker Frp i tillegg også blant annet å styrke overvåkingskapasiteten til PST, og gjøre det lettere å avlytte personer som er mistenkt.
De vil også gjøre det lettere for politiet å avlytte personer - i dag er hovedregelen at strafferammen for forbrytelsen må være 10 år.

Frp ønsker også å gi Tollvesenet mer penger og myndighet i kampen mot organiserte tyveribander og narkosmuglere. Å gi utvidet mulighet for lagring av IP-adresser, noe også Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon har åpnet for, er en annen ting Fremskrittspartiet ønsker. IP-adressen viser hvor du er koblet til internett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks