Hovedinnhold

Spillegale gjør opprør - har tapt 20 milliarder

TRONDHEIM (VG) Spillegale over hele landet gjør opprør mot pengemaskinene til Rema-Reitan & Co.

Denne saken handler om:

Norsk spillegalskap<br>

  • 71000 nordmenn har alvorlige spilleproblemer. 133000 befinner seg i faresonen, ifølge en MMI-undersøkelse.

  • Problemspilleren bruker i gjennomsnitt 40000 kroner i året på automater.

  • Den årlige innsatsen på automater er tredoblet fra 9 milliarder til 27 milliarder siden den første statistikken kom fra Lotteritilsynet i 2001.

  • Det finnes nærmere 16000 spilleautomater i Norge. 12000 av dem er plassert i butikker, kiosker og på bensinstasjoner.

  • Norsk Lotteridrift (eid av en sveitsisk bank), Røde Kors, Redningsselskapet og Reitan-gruppen er blant de største eierne.
TIL KAMP: Tonny Kværnmo (29) som sto fram i VG torsdag, samler nå spilleavhengige til kamp for å få automatene ut av norske matvarebutikker. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG.
TIL KAMP: Tonny Kværnmo (29) som sto fram i VG torsdag, samler nå spilleavhengige til kamp for å få automatene ut av norske matvarebutikker. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG.

Det skjer etter at automatene til Reitan-gruppen og andre aktører har loppet spillerne for nærmere 20 milliarder kroner på fem år.

Tonny Kværnmo (29) som sto fram i VG torsdag, samler nå spilleavhengige til kamp for å få automatene ut av norske matvarebutikker.

Jan Erik Bjørnstad (34) gjør det samme via nettstedet spilleavhengighet.org.

Andre planlegger skadeverk fordi myndighetene lar automatene stå:

Totalt hekta

- Jeg har spilt bort 500000 kroner på tre år. Jeg kan ikke gå på butikken uten å passere en automat. Trygden min forsvinner. Jeg veier 48 kilo. Når myndighetene ikke griper inn, tar jeg loven i egne hender, sier en 59 år gammel kvinne til VG.

Hun forsøker å få flere med på systematisk skadeverk. Kvinnen er en av flere hundre som har kontaktet Røros-mannen Tonny Kværnmo etter at han fortalte historien sin.

- Flere vil bruke ulovligheter, men hærverk er ikke veien å gå. Hvis vi står samlet, er det mulig å vinne fram med saklige argumenter, mener Kværnmo.

Store tap

I løpet av de fem siste årene har norske spillere tapt 20 milliarder kroner på automater.

Gjennomsnittstapet pr. spiller kommer på bare noen få tusenlapper pr. år. Men 90 prosent av innsatsen stammer fra en gruppe problemspillere med store tap, ifølge en MMI-undersøkelse.

Tonny Kværnmo og Jan Erik Bjørnstad mener nok er nok. For første gang blir det bygd en allianse blant de anslagsvis 70000 spillegale i Norge. De to gjør felles sak for å få kulturminister Trond Giske til å kaste automatene ut av alle dagligvareforretninger.

- Det er uakseptabelt at folk med alvorlige spilleproblemer ikke skal kunne handle melk og brød uten å møte en spilleautomat, sier Bjørnstad.

Tar kontakt

Tonny Kværnmo er de siste dagene kontaktet av etterlatte etter spillegale som begikk selvmord, av hele familier som er hektet og av talløse mennesker som har spilt seg inn i dyp fattigdom.

Spilleautomatene skulle etter planen overføres til Norsk Tipping og kastes ut av butikker og kjøpesentre. Reformen er utsatt fordi overvåkingsorganet ESA mener et monopol er ulovlig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks