Hovedinnhold

- Røde Kors utnytter svake grupper

MOT SPILLEAVHENGIHET: Jan Erik Bjørnstad mener Røde Kors' inntekter på spilleautomater utnytter spilleavhengige. Foto: Frode Hansen
MOT SPILLEAVHENGIHET: Jan Erik Bjørnstad mener Røde Kors' inntekter på spilleautomater utnytter spilleavhengige. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Røde Kors tjente i fjor over en milliard kroner på spilleautomater. Utnyttelse av spilleavhengige, mener Jan-Erik Bjørnstad i Landsforeningen mot spilleavhengighet.

Denne saken handler om:

Røde Kors prsenterte i dag sitt årsregnskap for 2005. Tallene viste at organisasjonen gikk med hele 570 millioner i overskudd i 2005, og at 1,09 milliarder av inntektene kommer fra spilleautomater.

Nå reagerer Landsforeningen mot spilleavhengighet kraftig på den ideele organisasjonens hovedinntektskilde.

- Fælt å ta penger fra avhengige

- En MMI-undersøkelse viser at 90 prosent av inntektene fra spilleautomater kommer fra spilleavhengige. Da er det fælt at Røde Kors henter så mye penger fra spilleautomater, sier Jan-Erik Bjørnstad, tidligere spilleavhengig, nå leder i landsforeningen mot spilleavhengighet.

Men hos Røde Kors går hvertfall pengene til gode formål da?

- Jo, men man kan ikke ta fra en svak gruppe for å gi til en annen. De kan ikke basere driften sin på utnyttelse av svake grupper.

- Røde Kors bør gå foran med et godt eksempel, og begynne å fjerne sine spilleautomater, mener Bjørnstad.

Ønsker automatmonopol velkommen, tross tapsutsikter

Kommunikasjonsleder i Røde Kors, Bernt Apeland, deler Bjørnstads bekymring, men mener likevel at Røde Kors tar spilleavhengighetsproblematikken på alvor.

- Vår holdning til dette er velkjent. Røde kors er en pådriver for at Norsk Tipping får monopol på spilleautomater, for at spill blir bedre regulert, og forebyggingsarbeidet mot spilleavhengighet bedres, sier Apeland.

- Vi vil tape tre fjerdedeler av inntektene våre på en monopolisering av spilleautomater. Likevel skal vi opprettholde den monetære aktiviteten, men så lenge spilleautomater er lovlig, forholder vi oss til de politiske signalene som blir gitt.

Røde Kors har de siste årene redusert antallet spilleautomater gradvis, men mener at spilleautomatproblematikken må løses på reguleringsnivå.

- Uansett er det klart vi støtter opp rundt arbeidet mot spilleavhengighet, når vi sier "ja" til en omlegging som vil koste oss 75 prosent av inntektene våre, konkluderer Apeland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks