Hovedinnhold

Lever av automatpenger

Mens innvandrere går til grunne på spilleautomater, er Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) helt avhengig av inntekter fra de samme maskinene.

Denne saken handler om:

AUTOMATAVHENGIG: Generalsekretær Morten Tjessem i NOAS trenger automatpengene, hvis ikke staten kompenserer tapet.Foto: ESPEN BRAATA
AUTOMATAVHENGIG: Generalsekretær Morten Tjessem i NOAS trenger automatpengene, hvis ikke staten kompenserer tapet.Foto: ESPEN BRAATA
Nå frykter NOAS nedbemanning hvis Regjeringen forbyr å putte sedler på spilleautomater.

Seddelforbudet kommer trolig i sommer som et hastetiltak mot spilleavhengighet, og høringsfristen går ut i morgen.

- Et stort dilemma

I en høringsuttalelse ber organisasjonen om at staten erstatter et eventuelt tap som følge av at det bare blir lov å putte mynter på maskinene.

- Vi tjener rundt en million kroner i året på syv automater. Det utgjør 30 prosent av driftsinntektene våre. Vi er bare fire ansatte. Asylsøkere i Norge vil få et dårligere rettshjelpstilbud hvis vi mister disse inntektene, sier generalsekretær Morten Tjessem i NOAS.

Tjessem understreker at han foretrekker statsstøtte fremfor automatpenger.

- Automatinntektene er et kjempestort dilemma for oss. Vi ser mer og mer klart at dette er et stort problem, sier Tjessem.

BEHANDLER: Overlege Hans Olav Fekjær i Blå Kors anslår at 30 prosent av de spilleavhengige pasientene er innvandrere. Foto: SCANPIX
BEHANDLER: Overlege Hans Olav Fekjær i Blå Kors anslår at 30 prosent av de spilleavhengige pasientene er innvandrere. Foto: SCANPIX
Innvandrerne utgjør en stor andel av spilleavhengige i Norge.

- De har minst penger, men drømmer mest om å vinne. Innvandrere utgjør cirka 30 prosent av pasientene som får behandling hos oss, opplyser overlege Hans Olav Fekjær i Blå Kors.

En rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) i 2002 viser også at innvandrerne er overrepresentert blant spilleavhengige.

- Det kan flere årsaker. De har lave inntekter, de føler seg kanskje på siden av samfunnet, og det kan være kulturelt betinget. Asiater er jo gamblere, sier forsker Ingeborg Lund i Sirus.

Det er et stort problem for behandlerne at innvandrerne avbryter terapien.

- De har dessverre et stort frafall. Dette kan skyldes språklige barrierer samt manglende tiltro til at samtaler kan være til hjelp. En del fjerne kulturer har mer tro på å bruke piller og kniv for å bli kvitt problemer, sier Hans Olav Fekjær til VG.

Frykter mørketall

Fekjær tror også det skjuler seg store mørketall blant innvandrerne.

- Terskelen for å be om hjelp er nok høyere her enn hos andre grupper, mener Hans Olav Fekjær.

Hyppigheten av innvandrere fører også til at Lotteritilsynet vil rette en del av sin kampanje mot spilleavhengighet nettopp mot denne gruppen.

- Jeg har foreslått å bruke imamene til å snakke om spilleavhengighet etter fredagsbønnen, sier Hans Olav Fekjær.

Lotteritilsynet innrømmer at innvandrerne ikke er den målgruppen som er lettest å formidle budskapet til.

- Derfor kan det godt hende at imamene blir brukt dersom vi konkluderer med at det er beste måten å nærme seg for eksempel muslimer. Men det er langt fra alle minoriteter som er muslimer, så vi kommer til å bruke mer tid på dette før vi tar en avgjørelse på valg av kanal, sier informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks