Hovedinnhold

- En ufattelig kynisk og rå bransje

TAPTE ENORME SUMMER: Bjarte Baasland (34) spilte bort rundt 60 millioner kroner på nettspill. Henning Myrer (innfelt) jobbet i selskapet Bet365, som håndterte Baasland. Foto: Kristian Helgesen/Robert S. Eik, VG
TAPTE ENORME SUMMER: Bjarte Baasland (34) spilte bort rundt 60 millioner kroner på nettspill. Henning Myrer (innfelt) jobbet i selskapet Bet365, som håndterte Baasland. Foto: Kristian Helgesen/Robert S. Eik, VG
(VG Nett) En tvers igjennom kynisk og rå bransje, det er hva politikere og organisasjoner mener om de internettbaserte gamblingselskapenes virksomhet.

Denne saken handler om:

Bedragerisiktede Bjarte Baasland (34) innrømmer å ha spilt bort over 60 millioner kroner på nettspill. I dagens VG forteller Henning Myrer (24) om hvilke metoder nettspillselskapene benytter for å få spilleavhengige til å fortsette gamblingen og gå på enda flere tap, som gavner selskapene.

Myrer var tidligere ansatt hos spillgiganten Bet365, som har hovedkontor i England. Baasland skal ha tapt 30 millioner kroner alene til spillgiganten Bet365.

Myrer forteller at selskapene gjør alt de kan for å holde på kundene, og spesielt dem som taper mye.

- De vinnende kundene skal behandles strengt og få dårlig service, mens de tapende skal vi behandle så godt vi kan. Vi kunne gjerne gå det ekstra steget for å få dem til å fortsette å tape penger hos oss, hevder 24-åringen overfor VG.

Hva mener du om nettselskapenes metoder?Si din mening nederst i saken.

- Jeg har aldri sett noen tape så mye som Baasland, sier Myrer til VG.

- Bruker alle tenkelige virkemidler

- Det er en så kynisk og rå bransje, som bruker alle tenkelige virkemidler for å få folk hekta på spill. De prøver å fremstå som snille og greie, men gjør alt de kan for å få mest mulig penger ut av folk, sier May-Helen Molvær Grimstad (Krf), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Psykiater Hans Olav Fekjær er en av landets fremste spesialister på spilleavhengighet.

- Deres interesse er bare å tjene penger. Jeg har ingen illusjoner om at kapitalismen er snill. Hele vitsen med å opprette selskapet er å tjene så mye som mulig, sier Fekjær til VG Nett.

Les også:Baasland legger all skyld på spillselskaper

Mange av hans pasienter har fortalt at spillselskapene etter en periode med lite aktivitet sender ut mail for å lokke spillerne tilbake.

Landsorganisasjonen mot spilleahengighet (LOMS) kaller bransjen kynisk og mener de bruker mafialignende metoder i sin virksomhet.

- Jeg blir skremt og rett og slett forbannet på de metodene de bruker for å loppe oss som har et problem. De skyr ingen midler, sier Karl Tonny Kværnmo, styreleder i LOMS.

- Skal få tilbake gamblingfølelsen

Selskapene er også ofte behjelpelige med å opprette flere kontoer for kundene. Hvis kundene har hatt liten aktivitet en periode, sender de ofte ut en e-post til kunden med en bonus de kan spille for.

- Det viktige var at de fikk en såpass stor sum av oss at de kunne spille i noen timer og få tilbake gamblingfølelsen, å bli hekta igjen. Da var mye gjort, slik at de satte sine penger i spill igjen, sier Myrer.

I tillegg lager selskapene profiler over kundene, slik at bonusene sendes ut i forbindelse med lønn, bursdag, jul og så videre.

Vil ikke svare

Nettgamblingsselskapet Bet365 ignorerte fredag henvendelsene fra VG.

Markedssjef Fredrik Bjurfjäll i Bet365 har verken ønsket å kommentere selskapets virksomhet generelt eller Baasland-saken spesielt.

- Det er vår policy, sa Bjurfjäll da VG kontaktet ham på onsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks