Hovedinnhold

- Kirken burde varslet politiet

(VG Nett) Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomité, mener kirken bør føle et moralsk ansvar og varsle politiet i overgrepssaker.

Denne saken handler om:

Etter Adresseavisens avsløring om overgrep mot barn i den katolske kirke i Trondheim, har det blitt diskutert hvorvidt kirken burde varslet om slike saker til politiet.

Ifølge norsk lov har de ingen plikt til å varsle politiet, og det har biskop Bernt Eidsvig heller ikke vurdert å gjøre - selv om han nå har et hemmelig arkiv og kjennskap til en rekke overgrepssaker i den katolske kirke.

- Etter norsk lov er en prest i Norge ikke forpliktet til å fortelle det man får vite under hellig skriftemål eller i interne forum til politiet. En person som har vært utsatt for noe alvorlig, eller begått noe kriminelt kan snakke fritt uten å være redd for at presten skal gå videre med dette, sier biskopen.

Paven:- Rystet av overgrepssaken i Trondheim

Han har heller ikke planer om å åpne arkivet for politiet.

- Det er ikke tale om å gi innsyn i dette arkivet, sier Eidsvig.

- Moralsk ansvar

Per Sandberg (Frp), leder av Stortingets justiskomité, mener at Eidsvig burde følt et moralsk ansvar for å varsle politiet - selv om norsk lov sier han ikke behøver.

- Jeg forstår dilemmaet med sjelesørging og skriftemål, men overgrep mot barn er noe av det verste vi kjenner til. Jeg stiller spørsmålstegn ved at kirken kan holde informasjon om slike alvorlige overgrep for seg selv, sier Sandberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- BURDE VARSLET: Per Sandberg (Frp), leder av justiskomiteen. Foto: Magnar Kirknes
- BURDE VARSLET: Per Sandberg (Frp), leder av justiskomiteen. Foto: Magnar Kirknes

Også Thor Lillehovde (Ap) i justiskomiteen mener kirken burde politianmeldt overgrepene.

- Vi hedmarkinger er normalt romslige folk, men dette synes jeg er helt utrolig. Å ikke politianmelde så åpenbare overtredelser av norsk lov, er å gå langt over streken, sier Lillehovde.

Synd

Han kjøper ikke argumentet til biskop Eidsvig om at «det å røpe en skriftemålshemmelighet er en av de alvorligste synder en prest kan begå».

- Vi må også tenke på at personene som står bak slike overgrep skal få sin straff i rettssystemet, sier Lillehovde.

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen har reagert sterkt på kirkens hemmelighetshold.

- Det er ikke opp til kirken å vurdere om dette er straffbart eller foreldet. Det er politiet som har den oppgaven, er den klare talen fra Abrahamsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks