Hovedinnhold

Biskopen nekter å gi innsyn i hemmelig arkiv

* To nye overgrepssaker meldt inn denne uken
* Eidsvig: - Det var enkelt å tie

(VG Nett) Den katolske kirkens øverste leder, biskop Bernt Eidsvig, sier at han har fått to nye saker på bordet etter at overgrepssaken i Trondheim sprakk denne uken.

Denne saken handler om:

I dag innrømmet Eidsvig overfor VG at kirken har et hemmelig arkiv hvor overgrep utført av kirkens betrodde menn er holdt skjult. Nå bekreftes det at kirken vil gjøre statsadvokaten kjent med dette arkivet, men nekter å gi opplysninger til politimyndighetenene.

Har du opplysninger om overgrep i den katolske kirken?Kontakt VG Nett her

- Det er ikke tale om å gi innsyn i dette arkivet, sier Eidsvig.

Dette arkivet er lokalisert til Akersgata 5 i Oslo, og ifølge biskopen er det låst.

LES OGSÅ:Paven: - Rystet av overgrepssaken i Trondheim

Syv barn tilsammen

Eidsvig sier at han hadde fire saker i sitt arkiv før Müller-saken kom frem i lyset. To er saker fra 50-tallet, en fra 80-tallet og en sak basert på observasjoner og rykter som ingen så lagt har villet stå frem med.

I tillegg har biskopen fått nye saker på sitt bord etter at Müller-saken sprakk denne uken. En av de nye overgrepssakene har kommet fram i kirkens interne forum opplyser Eidsvig. Det betyr at en prest eller biskop har fått kjennskap til overgrepet gjennom sjelesørging eller skriftemål.

- Det er kommet inn to saker jeg ikke kjente til. Den ene er overlevert underforstått taushet, mens den andre er overlevert fagrådet.

Begge sakene er knyttet til Oslo-menigheten, og begge overgrepssakene skal ha funnet sted flere tiår tilbake.

Med de to nye sakene er det nå snakk om tilsammen syv barn som har meldt fra om overgrep i kirken. I Danmark har den katolske kriken bestemet at 17 overgrepssaker skal granskes av en ekstern advokat. I går kveld gkk den danske biskopen Czwalaw Kozon med på å åpne sitt hemmelige arkiv om nødvendig.

LES OGSÅ:- Kirken sidestiller overgrep med voksen-sex

ERKJENTE OVERGREP: Tidligere biskop Georg Müller skal overfor kirken ha erkjent seksuelt misbruk av en altergutt for 20 år siden. Først ni måneder senere ble det kjent for offentligheten. Foto: Thor Nilsen/VG
ERKJENTE OVERGREP: Tidligere biskop Georg Müller skal overfor kirken ha erkjent seksuelt misbruk av en altergutt for 20 år siden. Først ni måneder senere ble det kjent for offentligheten. Foto: Thor Nilsen/VG

Vil ikke politianmelde

Biskopen sier at han tviler på at kirken vil gå til anmeldelse av disse forholdene, ei heller vil han selv gå til det steget.

- Jeg anmelder ikke, hvis ikke offeret vil. Og hvis det er et voksent offer, så vil jeg si at offeret må anmelde selv. Alt annet vil bli umyndiggjøring.

Han påpeker at den katolske kirkeretten regner det å avsløre det som er sagt i fortrolighet, som en av de alvorligste synder en prest kan begå. Det er bare Vatikanet som kan gi syndsforlatelse i slike tilfeller.

- En prest er etter norsk lov ikke forpliktet til å formidle det han erfarer i interne forum, det vil si fra skriftestolen eller ved sjelesorg, forklarte den katolske biskopen i Oslo om hvorfor han ikke har fortalt om overgrepssaken tidligere.

- Mediene har sagt at jeg valgte å ikke si noe. Til det vil jeg si at valget var enkelt, forklarte biskopen.

LES OGSÅ:Varslet med tre sider langt ryktebrev

SKANDALEKIRKE: St.Olav Kirke i Trondheim rammes i disse dager av en overgrepsskandale. Den tidligere biskopen Georg Müller har innrømmet å ha forgrepet seg seksuelt på en mindreårig altergutt. Foto: Mads A. Andersen
SKANDALEKIRKE: St.Olav Kirke i Trondheim rammes i disse dager av en overgrepsskandale. Den tidligere biskopen Georg Müller har innrømmet å ha forgrepet seg seksuelt på en mindreårig altergutt. Foto: Mads A. Andersen


- Under hardt press

Eidsvig forteller at bispedømmes informasjonsstjeneste har vært under hardt press den siste uken.

- Det spørsmålet som har vært hyppigst stilt er hvorfor dette ikke er rapportert til politiet. Etter norsk lov er en prest i Norge ikke forpliktet til å fortelle det man får vite under hellig skriftemål eller i interne forum til politiet. En person som har vært utsatt for noe alvorlig, eller begått noe kriminielt kan snakke fritt uten å være redd for at presten skal gå videre med dette, sier biskopen.

Foruten biskog Eidsvig er psykolog og medlem av Oslo Katolske bispedømmes fagetiske råd, Huan Nguyen, kontaktperson for den fornærmede i Müller-saken, Sigurd Markussen og kontaktperson for det fagetiske rådet, Lindy Landmark til stede på pressekonferansen.

Det var onsdag at Adresseavisen avslørte at bakgrunnen for biskop Georg Müllers avgang i fjor sommer var at han hadde forgrepet seg mot en mindreårig altergutt.

- Er det fare for at Müller står bak flere overgrep?

- Det er en mulighet, men jeg vet ikke mer enn dere om det.

LES OGSÅ:Må ha alarmplan for sexovergrep

- Gode sider ved sølibatet

AVSLØRING: Biskop Bernt Eidsvig lettet på sløret i dagens VG, og fortalte om det hemmelige overgrepsarkivet. Faksimile: VG
AVSLØRING: Biskop Bernt Eidsvig lettet på sløret i dagens VG, og fortalte om det hemmelige overgrepsarkivet. Faksimile: VG

Etter denne avsløringen har det blomstret opp en debatt om hvorvidt sølibatet kan være en grunn for de mange overgrepssakene som har kommet frem i lyset over hele verden.

- Jeg har aldri hørt om noen som har blitt pedofil av å leve i sølibat. Det er gode sider ved sølibatet, og for oss prester også vanskelige sider. Jeg står fast med mitt valg. Det å skylde på sølibatet kan være alt for enkelt.

- Livet som prest kan tiltrekke enkelte pedofile fordi i alt menighetsarbeid har man tilgang til barn og ungdom. Man arbeider med dem daglig. Det problemet vil også speider- og idrettsforeninger også erfare.

- Den som fristes av dette bør ikke ordineres som prest, sier Eidsvig.

LES OGSÅ:Katolsk krisetelefon fikk 13.293 telefoner på en uke

Vil kontakte statsadvokaten

Biskopen sa også under pressekonferansen at han kommer til å ta kontakt med statsadvokaten for å få hjelp til å vurdere om det skal åpnes en ekstern gransking av overgrepene.

Kirken har selv uttalt at flere av de kjente overgrepssakene er foreldet. Nå sier Eidsvig imidletid at de ikke har mulighet til det.

- Det kan ikke vi bedømme. Men en god advokat kan gjøre det, sier Eidsvig til VG Nett.

- Har den advokaten vært med og etterforsket saken?

- Nei, men han vet omstendighetene, og hvor mange år det er siden.

- Men det er ingen klare regler i straffeloven på hvor lang tid det skal gå før en sak er foreldet. Hvordan kan dere ta den avgjørelsen uten å involvere politiet?

- Dette har advokaten fortalt meg om. Han har fortalt at dette ikke kan forfølges strafferettslig mer, svarer Eidsvig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks