Hovedinnhold

Biskop Eidsvig: - Å gå til politiet ville gitt pressen spor

(VG Nett) Biskop Bernt Eidsvig sier han kunne gitt politiet innsyn i overgrepet i Trondheim, men mener det ville være å gi media spor om offerets identitet.

Denne saken handler om:

Eidsvig holdt i dag pressekonferanse etter at det nylig ble klart at tidligere Trondheims-biskop Georg Müller forgrep seg på en altergutt for knappe 20 år siden.

Eidsvig kjente tilfellet allerede i fjor sommer, men meldte aldri fra til politiet. Det var offeret selv som sa fra til kirken, og har siden mottatt økonomisk kompensasjon.

Les også:To nye saker meldt inn

På fredagens pressekonferanse forklarte Eidsvig at valget om å tie var enkelt, med tanke på at prester har en rolle der de kan motta sensitiv informasjon uten at den blir videreformidlet.

VG Nett spurte etterpå om ikke Eidsvig likevel kunne gått til politiet med beskjed om at de hadde en mulig overgriper i sine rekker, uten å røpe offerets identitet.

VGTV: Se intervjuet med biskop Eidsvig
VGTV:Se hele pressekonferansen her

- Det er klart vi kunne, men det vil være å gi pressen spor når det gjelder offeret. Jeg vet VG har forsøkt å ringe ham i går, sier Eidsvig.

- Så du mener det ville være å identifisere offeret?

- Hvis dere har klart det med de opplysningene dere har her, så ville dere klare det med de opplysningene som politiet ville offentliggjort også, sier Eidsvig.

- Da offeret meldte om dette, var det i skrifte?

- Nei.

- Dere hadde altså ikke noe plikt til å ikke melde det videre?

- En sjelesørgersamtale er også i det interne forum. Og forutsetningen for samtalene er at den ikke skal rapporteres. De forutsetningene har vi ikke brutt. Det ville være å umyndiggjøre ham. Han er godt voksen, intelligent og i stand til å gjøre rede for seg når han har behov for det, sier biskopen.

- Frykter dere at andre kan ha blitt misbrukt fordi dere ikke har gått til politiet med dette tidligere?

- Det tror jeg ikke. Overgrepsmenn kan jo ikke fotfølges 24 timer i døgnet, og selv om han ville bli arrestert en stund vil han jo slippe ut igjen. Man kan aldri sikre seg mot nye overgrep, sier Eidsvig.

Justispolitikere VG Nett har snakket med er kritiske til at ikke politiet har blitt varslet av den katolske kirken.

- Jeg forstår dilemmaet med sjelesørging og skriftemål, men overgrep mot barn er noe av det verste vi kjenner til. Jeg stiller spørsmålstegn ved at kirken kan holde informasjon om slike alvorlige overgrep for seg selv, sier Per Sandberg (Frp)

Les hele saken:- Kirken burde varslet politiet

Det var Adresseavisa som først avslørte overgrepet i Trondheim. Siden har det blitt kjent flere nye overgrep, og ytterligere to andre mulige tilfeller ble gjort kjent på dagens pressekonferanse.

Dermed er det totale antallet overgrep mot mindreårige kjent for Eidsvig oppe i syv. Noen av tilfellene er fra 50-tallet.

Utelukker ikke flere lovbrudd i hemmelig arkiv

VG skriver fredag at biskopen har et eget hemmelig arkiv der opplysninger om blant annet de overgrepene som hittil er kjent befinner seg.

- Det hemmelige arkivet, er det noe alle katolske biskoper opererer med?

- Det er noe alle ansvarlige arbeidsgivere har, altså et arkiv som kan låses. Også VG vil jeg formode, sier Eidsvig.

- Inneholder det informasjon om andre lovbrudd enn overgrep mot barn?

- Det vet jeg ikke.

- Hvorfor ikke, hvis det er ditt eget arkiv?

- Fordi jeg ikke har lest gjennom hele arkivet og det går tilbake til 1945. Så hva det måtte være av andre ømtålige ting der, det vet jeg ikke, men det meste jeg har sett er veldig kjedelig, sier Eidsvig.

- Kan det da bety at det er flere overgrepssaker som ligger i dette arkivet?

- Da må de være feilarkivert, i så fall.

Müller forlot Norge kort tid etter at han gikk av som biskop i Trondheim i fjor sommer. Han har enn så lenge ikke vært tilgjengelig for å kommentere saken.

Eidsvig sa til Adresseavisa da saken sprakk at de har blitt forsikret om at saken var foreldet etter norsk lov.

VG Nett stilte under pressekonferansen Eidsvig spørsmål om hvordan kirken, uten å være i kontakt med politiet, kunne vurdere hvorvidt saken var foreldet eller ei.

- Det kan ikke vi bedømme, men en god advokat kan bedømme det, svarte Eidsvig.

Da VG Nett konfronterte han med sikkerheten i påstanden, gjentok han at advokaten hadde forsikret han om at saken ikke kunne straffeforfølges. VGTV: Se spørsmålene fra VG Nett om foreldelse under pressekonferansen her.

Politiet i Trondheim har derimot ikke uten videre villet godta at saken er foreldet, og sa til NTB tidligere i uken at det i overgrepssaker kan måtte gå over 25 år før en sak anses som foreldet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks