Hovedinnhold

Pasient frøs i hjel mens nattevaktene satt på Facebook

DØDE I SNØEN: Pasienten var forvirret og forlot skjermet avdeling ved Roan sjukeheim i Sør-Trøndelag uten at nattevaktene oppdaget det. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
DØDE I SNØEN: Pasienten var forvirret og forlot skjermet avdeling ved Roan sjukeheim i Sør-Trøndelag uten at nattevaktene oppdaget det. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
ROAN (VG) Her frøs den demente kvinnen (77) i hjel. Nattevaktene på sykehjemmet var på Facebook i stedet for å passe på henne.

Har du tips eller innspill?

Pasienten manglet tilsyn i minst fire timer sammenhengende i løpet av natten. Hun forlot sengen på skjermet avdeling og gikk ut i vinterkulden uten at noen merket det. Hun ble senere funnet død 50 meter fra utgangen.

Både mangelen på tilsyn og en ulåst dør er brudd på rutinene, ifølge Roan kommunes egen rapport om dødsfallet. I rapporten tar kommunen opp problemet med at ansatte bruker sosiale medier på vakt:

«I en liten kommune som Roan sender det uheldige signaler ut i det offentlige rom når man benytter medier som Facebook, twitter, MSN mv. i arbeidstiden», heter det redegjørelsen som er sendt Helsetilsynet i Sør-Trøndelag.

Tilsynssak

Nattevaktene har erkjent at de var på Internett med personlige gjøremål i løpet av natten. Kommunen hadde på forhånd klistret merker på datamaskinene der det står at bruk av privat Internett bør unngås.

- Vi har nå presisert at man selvsagt ikke skal chatte med venner på Facebook i arbeidstiden. Men vi ønsker ikke noe generelt forbud. Facebook er en del av nettet, og Internett er et arbeidsredskap for mange, sier rådmann Michael Momyr.

Helsetilsynet har opprettet såkalt tilsynssak både mot nattevaktene og mot Roan kommune etter tragedien 27. januar i år.

De to på vakt hadde ansvaret for 22 pasienter. Åtte var demente og befant seg på skjermet avdeling. Instruksen pålegger nattevaktene faste tilsynsrunder klokken 23, 01, 03 og 06. Dette er et minimum ved siden av generell oppfølging.

Det var ikke loggført noen spesielle hendelser rundt den 77 år gamle kvinnen den aktuelle natten. Men da de to omsorgsarbeiderne gikk av vakt klokken 07.30, ble det oppdaget at sengen hennes sto tom.

Sto ulåst

Vaktene er usikre på når de siste gang så til pasienten, men de mener det var kl. 03.30. Det obligatoriske tilsynet klokken 06.00 hadde ingen foretatt.

Sykehjemmet ligger i en større bygning med mange rom og korridorer. Personalet gjennomførte en hektisk leteaksjon innendørs uten resultat.

To nødutganger skal låses manuelt av nattevaktene. Det viste seg at den ene døren sto ulåst. Klokken 09.10 fant man kvinnen død i snøen bare 50 meter fra sykehjemmet.

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag vurderer nå om det har skjedd brudd på kravet om forsvarlig behandling som er så alvorlige at Helsetilsynet sentralt bør gripe inn. Pleierne risikerer i så fall en reaksjon - mest sannsynlig en advarsel.

De er ikke suspendert, men kommunen har tatt dem av nattevakt mens granskingen pågår. Roan kommune beklager hendelsen. Avdødes pårørende ønsker ikke å kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks