Hovedinnhold

Ny avsløring

DNB-topp visste om skatteparadis

<p>RISIKO: Konserndirektør for risikostyring i DNB, Terje Turnes, satt i styret til DNB Luxembourg fra 2005 til 2010. Styret ble informert I 2005 om planene for skatteopplegg i lavskattland, følge DNBs redegjørelse i dag. Foto Terje Turnes: DNB. Bakgrunnsbilde: NTB scanpix</p>

RISIKO: Konserndirektør for risikostyring i DNB, Terje Turnes, satt i styret til DNB Luxembourg fra 2005 til 2010. Styret ble informert I 2005 om planene for skatteopplegg i lavskattland, følge DNBs redegjørelse i dag. Foto Terje Turnes: DNB. Bakgrunnsbilde: NTB scanpix

foto: ntb scanpix og dnb
Rune Bjerke har sagt at ingen i konsernledelsen har hatt kjennskap til DNBs Seychellene-sak. Men Terje Turnes i Bjerkes konserledelse har sittet i styret i DNB Luxembourg siden 2005, som var informert om skatteparadis-systemet.

Denne saken handler om:

Disse satt i styret:

3 .februar 2005

Geir Bergvoll (Styreleder)

Jørn Pedersen

Terje Turnes

Åsmund Skår

Egil Blakstad


3. november 2005

Geir Bergvoll (Styreleder)

Ingrid Tjønneland

Frode Ekeli

Terje Turnes

Jørn Pedersen

Egil Blakstad


2. mars 2006

Ingrid Tjønneland (Styreleder)

Geir Bergvoll

Frode Ekeli

Terje Turnes

Jørn Pedersen

Egil Blakstad


28. august 2006

Ingrid Tjønneland (Styreleder)

Geir Bergvoll

Frode Ekeli

Terje Turnes

Jørn Pedersen


10. desember 2007

Åsmund Skår (Styreleder)

Frode Ekeli

Terje Turnes

Jørn Pedersen

Anders Jonsson


20. mars 2009

Jarle Mortensen (Styreleder)

Frode Ekeli

Terje Turnes

Jørn Pedersen

Anders Jonsson


2.mars 2010

Terje Turnes (Styreleder)

Frode Ekeli

Eldbjørg Sture

Bente Fladmark

Gerhard Nilsen


17. mars 2011

Trine Loe (Styreleder)

Frode Ekeli

Eldbjørg Sture

Bente Fladmark

Gerhard Nilsen

Per Ugland


8. september 2011

Trine Loe (Styreleder)

Frode Ekeli

Jørgen Hjemdal

Gerhard Nilsen


5. mars 2012

Trine Loe (Styreleder)

Ingrid Tjønneland

Jørgen Hjemdal


21. mars 2013

Tom Rathke (Styreleder)

Trine Loe

Håkon Hansen


2014

Tom Rathke (Styreleder)

Trine Loe

Håkon Hansen


2015

Tom Rathke (Styreleder)

Trine Loe

Håkon Hansen


2016

Tom Rathke (Styreleder)

Trine Loe

Håkon Hansen

Da Aftenposten søndag  viste hvordan DNB Luxembourg har hjulpet kunder til å plassere penger på skatteparadisøya Seychellene, sa Bjerke at «det hadde gått under radaren på ledelsen, styret, intern- og eksternkontroll».

I konsernledelsen

Men nå viser det seg at nåværende konserndirektør for risikostyring, Terje Turnes, har visst. Han har sittet i styret i DNB Luxembourg hele tiden: Fra 2005 til 2010, da DNB Luxembourg etablerte det omstridte skatteparadis-opplegget som Rune Bjerke i dag mener var svært uheldig.

I 2010 rykket Turnes opp som styreleder i DNB Luxembourg. I 2015 kom han inn i Bjerkes innerste krets - i konsernledelsen.

I redegjørelsen som Bjerke la frem i dag, kommer det frem at styret i DNB Luxembourg har visst om skatteparadis-satsningen.

En av dem som satt der og dermed visste, er Terje Turnes.

Det bekrefter kilder i DNB overfor VG.

– Behandlet planen

I redegjørelsen står det at administrasjonen i DNB Luxembourg laget en plan som åpnet for at kunder kunne opprette selskaper i lavskatteland.

«Styret i DNB Luxembourg behandlet planen i 2005» og oppdaterte den i 2006 heter det.

– I denne perioden var det flere planer som ble sendt til det daværende styret i DNB Luxembourg. Styrene i DNB Luxembourg har bestått av representanter for DNBs norske organisasjon i en årrekke, sa Bjerke.

Han fremholdt at når man ser på disse styredokumentene med dagens øyne, burde det gitt grunnlag for å reise spørsmål om at man kanskje kunne løftet det høyere opp i DNB-systemet.

Liste

– Men jeg tror man skal være klar over at dette ble lagt frem i flere presentasjoner som bruddstykker av en strategi. Og jeg er mest opptatt av å kartlegge fakta, få fram hva som skjedde, og sørge for at det man så av svikt i systemer og kontrollrutiner blir rettet opp i, sa han.

De vedla også en liste over styret i DNB Luxembourg opp gjennom årene, hvor det står at Turnes har sittet i mange år.

Det kom i redegjørelsen også frem at deres undersøkelser «viser at Konsernrevisjonen i Norge ved flere anledninger fikk dokumenter med informasjon om at etablering av selskaper i lavskatteland var en del av DNB Luxembourgs tjenestetilbud. Disse opplysningene foranlediget ikke nærmere undersøkelser fra Konsernrevisjonen»

Bjerke var ikke tilgjengelig for kommentar mandag kveld.

Finansbladet Kapital intervjuet Rune Bjerke om hva Turnes visste i etterkant av pressekonferansen mandag. Bjerke nekte å diskutere navnm på hvem som burde visst, og svarer slik på Kapitals spørsmål:

Men har du spurt ham om han visste da?

– Jeg har ikke lyst til å svare på vegne av andre, som sagt. Vi har sagt i dag at noen i DNB hadde fragmenter av kunnskap, vi har sagt at noen i DNB burde ha visst, sier Bjerke i Kapital-intervjuet.

Må svare selv

Han sier han vil unngå «heksejakt» mener sier andre personer selv må svare på hva de visste.

– Men du vet, og jeg vet, at det i alle fall er én i din konsernledelse i dag som visste?

– Som jeg har sagt flere ganger. Her må personene som har sittet i dette styret (styret til DNB Luxemburg red. anm.) svare på vegne av seg selv.

– Har du ikke spurt en av dine nærmeste medarbeidere da?

– Jo, men jeg har også sagt at når man sitter i et styre er det ting man bør vite, om man erindrer eller ikke erindrer, husker fra ti år tilbake. Det må man svare for selv, svarer Bjerke igjen.

Selv om Bjerke nærmest oppfordrer andre i DNBs konsernledelse til å svare på egne vegne, har Turnes foreløpig ikke besvart VGs henvendelser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks